• Business

    Αναδιαρθρώσεις δανείων: Όσοι υπογράφουν θα έχουν νομική ασυλία. Όλο το σχέδιο


    Αυτό που ζητούν εδώ και πολύ καιρό οι τράπεζες για να προχωρήσουν σε δραστική μείωση των κόκκινων δανείων που περιλαμβάνονται στα χαρτοφυλάκιά τους φαίνεται ότι επιτέλους θα γίνει πραγματικότητα: στον πτωχευτικό νόμο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και αναμένεται να κατατεθεί μέσα στο επόμενο διάστημα στη Βουλή, θα προβλέπεται το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών, αλλά και των δημοσίων λειτουργών που θα υπογράφουν τις αναδιαρθρώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, αυτό που θα προβλέπει η σχετική διάταξη του πτωχευτικού νόμου είναι η νομική ασυλία των στελεχών που βάζουν την υπογραφή τους σε συμφωνίες αναδιαρθρώσεων από ενδιαφερόμενους τρίτους, εκτός και αν οι τελευταίοι είναι σε θέση να αποδείξουν στις εισαγγελικές αρχές, στις οποίες θα μπορούν να προσφύγουν, ότι συντρέχει δόλος εκ μέρους τους. Η ασυλία αυτή θα καλύπτει τα στελέχη που καλή τη πίστη και σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές λαμβάνουν ενέργειες για την αναδιάρθρωση δανείων από τυχόν πειθαρχικές, ποινικές ή αστικές ευθύνες.

    Με τον τρόπο αυτό θα… λυθούν τα χέρια των στελεχών των τραπεζών, που μέχρι σήμερα κυριολεκτικά τρέμουν να βάλουν την υπογραφή τους σε μία συμφωνία αναδιάρθρωσης, αφού γνωρίζουν ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθούν κατηγορούμενοι για ποιος ξέρει τι, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να είναι πολύ διστακτικές όσον αφορά στο ζήτημα των “κόκκινων” δανείων και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να συσσωρεύονται στα χαρτοφυλάκιά τους και να επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τους ισολογισμούς τους.

    Όμως δεν είναι μόνο αυτό: στο ίδιο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και ένα άλλο πάγιο αίτημα των τραπεζών, που στην κυριολεξία θα τους δώσει τη δυνατότητα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Ειδικότερα, θα προβλέπεται η δυνατότητα των τραπεζών να προχωρούν με συνοπτικές διαδικασίες σε μετοχοποίηση του χρέους και αποπομπή των μη συνεργάσιμων διοικήσεων σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και να διορίζουν νέες διοικήσεις που θα αναλάβουν την εξυγίανσή τους. Έτσι, θα παρακαμφθεί το εμπόδιο των μη συνεργάσιμων επιχειρηματιών που αρνούνται όλες τις προτάσεις των τραπεζών για αναδιάρθρωση των δανείων τους, καθώς αυτοί οι επιχειρηματίες απλώς θα… εκπαραθυρώνονται από τις εταιρείες τους.

    Και κάπως έτσι, το 2017 αναμένεται να είναι μία χρονιά σαρωτικής εκκαθάρισης “κόκκινων” δανείων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, που μετά από χρόνια καθυστερήσεων θα μπορέσουν επιτέλους να προχωρήσουν σε τολμηρές κινήσεις όσον αφορά στη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία σήμερα ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες δισεκατομμυρίων ευρώ (ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 44% εξ αυτών είναι στο “κόκκινο”).

    Κάλλιο αργά παρά ποτέ…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χρηματιστήριο: Τρίποντο από τις Τράπεζες!!!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Red alert: Η Ιταλία θα ζητήσει 15 δισ ευρώ από τον ESM για τις τράπεζές της

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σκλαβενίτης-Μαρινόπουλος: Ολοκληρώνεται μέχρι τα Χριστούγεννα το deal



    ΣΧΟΛΙΑ