• Business

    ABN AMRO: Ισχυρό δολάριο και αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed για το 2017


    Τρεις και πιθανόν τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed αναμένει για το 2017 η ABN AMRO, ενώ οι αναλυτές της εκτιμούν ότι το αμερικανικό δολάριο θα συνεχίσει ισχυροποιείται. Συγκεκριμένα, ο στρατηγικός αναλυτής της τράπεζας Roy Teo, αναφέρει ότι παραμένει αισιόδοξος για την κατεύθυνση του δολαρίου, ωστόσο συμπλήρωσε πως, μετά την άνοδο, το νόμισμα μπορεί να δει μια διόρθωση ή απόσυρση κερδών νωρίς την επόμενη χρονιά.

    «Πράγματι αναμένουμε το δολάριο να συνεχίσει να είναι ισχυρό μέχρι το τέλος του 2017 αλλά πιστεύω πως βραχυπρόθεσμα, μπορεί να έχει λίγες διακυμάνσεις», επεσήμανε ο Teo. «Έχουμε συστήσει στους πελάτες να προτιμήσουν θέσεις long στο δολάριο μετά την εκλογή Τραμπ, αλλά αυτή τη στιγμή, θα είστε λίγο προσεκτικοί αν δεν είστε ήδη σε θέση long», προειδοποίησε.

    Ο ειδικός βλέπει πως το ευρώ θα υποχωρήσει στο 0,95 δολάριο το επόμενο έτος, ενώ παράλληλα αναμένει πως τα ασιατικά νομίσματα θα συνεχίσουν να εμφανίζουν κακές επιδόσεις σε γενικές γραμμές, με το δολάριο Σιγκαπούρης και το κινεζικό γουάν να είναι ευάλωτα στις υψηλότερες αμερικανικές αποδόσεις και στις πιθανές διακοπές των εμπορικών δεσμών με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Στο μεταξύ, ο Teo επικαλέστηκε και τα υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας για την αναγκαιότητα προσεκτικής, επιφυλακτικής στάσης. «Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα ποια συγκεκριμένα μέτρα θα υλοποιηθούν υπό τον Ντόλαντ Τραμπ. Οι προσδοκίες είναι σχετικά υψηλές», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το δυνατό δολάριο μπορεί επίσης να έχει επιπτώσεις που «θα εξαπλωθούν» στις αμερικανικές εξαγωγές, τον πληθωρισμό και τα εταιρικά κέρδη.

    Οι προβλέψεις για τα επιτόκια

    «Αυτή τη στιγμή, αν δείτε τα Fed fund futures, ελαφρώς πάνω από δύο αυξήσεις επιτοκίων έχουν ήδη αποκρυσταλλωθεί, επομένως μπορεί να δούμε λίγο περιθώριο για ανάκαμψη του δολαρίου», ανέφερε ο Teo μιλώντας στο CNCB.

    Ο αναλυτής αναμένει τρεις αυξήσεις επιτοκίων για το 2017, σύμφωνα και με το guidance της Fed, αλλά πρόσθεσε: «Υπάρχουν κάποιες εικασίες στην αγορά, πως ίσως βρίσκονται λίγο πίσω σε σχέση με τις εξελίξεις και μπορεί τελικά να αυξήσουν και τέταρτη φορά».



    ΣΧΟΛΙΑ