• Business

    Wilbur Ross: Από μεγαλοεπενδυτής…υπουργός του Trump. Παραιτείται από την Τρ. Κύπρου

    Wilbur Ross

    Wilbur Ross, ετών 78 , CEO Capital


    Την πρόθεση του να παραιτηθεί από όλες τις θέσεις που κατέχει και να πουλήσει εντός 180 ημερών τα περισσότερα περιουσιακά του στοιχεία, εξέφρασε ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής, Wilbur Ross, ο οποίος, βαδίζει ολοταχώς για τη θέση του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ στη νέα κυβέρνηση του D. Trump.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, ο Ross υπέγραψε συμφωνία δεοντολογίας με την οποία δεσμεύεται, μεταξύ άλλων, να πουλήσει τη συμμετοχή του στο ομώνυμο επενδυτικό ταμείο WL Ross private equity funds. Το ταμείο αυτό έχει κάνει επενδύσεις σε επιχειρήσεις εκτός των ΗΠΑ, όπως στη Eurobank, την Τράπεζα Κύπρου και την κινεζική Huaneng Group, μία κρατική εταιρεία παραγωγής ενέργειας. Παράλληλα, ο Ross θα παραιτηθεί από τις θέσεις που έχει στην Τράπεζα Κύπρου και τη Nexeo.

    Στη δήλωση της οικονομικής του κατάστασης, που υπέβαλε στην αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία κυβερνητικής δεοντολογίας, ο μεγαλοεπενδυτής ανέφερε περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 336 εκατ. δολαρίων, που δεν αντανακλούν τη συνολική καθαρή περιουσιακή του θέση, η οποία εκτιμάται από το Bloomberg στα 2,9 δισ. δολάρια.

    Η ομοσπονδιακή υπηρεσία δημοσίευσε τη δήλωση οικονομικής κατάστασης του Ross μία ημέρα πριν από την ακρόασή του στη Γερουσία, η οποία πρέπει να εγκρίνει τον διορισμό του. Η πώληση της συμμετοχής του στο WL Ross private equity funds προβλέπεται να γίνει εντός 180 ημερών από την έγκριση του διορισμού του από τη Γερουσία.

    Στη συμφωνία δεοντολογίας, o μεγαλοεπενδυτής ανέφερε ότι θα διατηρήσει τις επενδύσεις του στον κλάδο των μεταφορών και των δανείων για αξιοποίηση ακινήτων, ενώ δεσμεύθηκε να απέχει από τη λήψη αποφάσεων για θέματα στα οποία εμπλέκονται οι επενδύσεις αυτές, για όσο διάστημα τις διατηρεί.

    Ο Ρος αποκάλυψε στην 57σέλιδη δήλωσή του ότι έχει μετοχές στην Apple και την Boeing και λογαριασμούς σε μετρητά, με συνολικό ύψος μεγαλύτερο από τα 150 εκατ. δολάρια. Όπως προκύπτει από τη συμφωνία δεοντολογίας, θα παραιτηθεί από τις θέσεις που κατέχει σε 38 φορείς, στους οποίους περιλαμβάνεται η Ivesco, που εξαγόρασε την WL Ross το 2006, καθώς και επτά θυγατρικές της. Ο Ρος θα παραιτηθεί από την Exco Resources και 29 άλλα επενδυτικά ταμεία και φορείς, στους οποίους έχει οικονομική συμμετοχή, ενώ θα διατηρήσει μία συμμετοχή σε επτά από αυτά, περιλαμβανομένων των ταμείων που επενδύουν στη ναυτιλία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παναγιωτάκης (ΔΕΗ): Δίνει εξηγήσεις για τις εγγυήσεις 300 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στον αέρα η σωτηρία Μουλόπουλου στο ΔΟΛ! Υποβάλλεται αίτημα ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία άμεσα!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στα “χέρια” της ιταλικής Ferrovie Dello Stato η ΤΡΑΙΝΟΣΕ – Υπεγράφη η συμφωνία (video -pics)



    ΣΧΟΛΙΑ