• Business

    Tετ α τετ τραπεζιτών με Κονστάνσιο  

    Βιτόρ Κονστάνσιο


    Έναν από τους ισχυρούς άνδρες της Φραγκφούρτης, τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Βιτόρ Κονστάνσιο, συναντούν σε λίγο οι Έλληνες τραπεζίτες. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των επαφών με τα θεσμικά όργανα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι συναντήσεις που διοργάνωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης κλιμακώνονται με επίσκεψη του προεδρείου της ΕΕΤ εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

    Το lobbying των Ελλήνων τραπεζιτών θα κλιμακωθεί και η συνάντηση με τον Βιτόρ Κονστάνσιο είναι πολύ σημαντική. Ο στόχος είναι να ενημερωθούν τα υψηλά κλιμάκια της ΕΚΤ για τα ζητήματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από πρώτο χέρι και να ενισχυθούν οι σχέσεις με τα κέντρα εξουσίας.

    Η επίσκεψη στην Φραγκφούρτη περιλαμβάνει συναντήσεις και με υψηλόβαθμα στελέχη του SSM. Η δίωρη σύσκεψη την Τρίτη στην Αθήνα των τραπεζιτών με την επικεφαλής του ευρωπαϊκού εποπτικού μηχανισμού έβαλαν τις βάσεις για επεξεργασία κρίσιμων θεμάτων και η Ντανιέλ Νουί φάνηκε να κατανοεί τα προβλήματα του κλάδου.

    Όπως ανέφερε στο mononews τραπεζίτης που μετείχε στη συνάντηση, ήταν ανέλπιστα θετική η προσέγγισή της στα εγχώρια προβλήματα.

    Οι συναντήσεις με τα αρμόδια για την Ελλάδα στελέχη του SSM έχουν ως στόχο ένα follow up επί των ελληνικών θέσεων και μια πιο λεπτομερή συζήτηση σε επιμέρους ζητήματα.

    Το μπαράζ επαφών εντός και εκτός Ελλάδας από την Ένωση Τραπεζών με την ανάληψη της προεδρίας από τον Νίκο Καραμούζη είναι μόνο ένας από τους άξονες της στρατηγικής για ενίσχυση του ρόλου της Ένωσης.

    Χθες το προεδρείο συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχουν προηγηθεί συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, όπως και τους αρμόδιους υπουργούς ενώ εκτός συνόρων, οι συναντήσεις με τον επικεφαλής του ESM Klaus Regling και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer και τον αντιπρόεδρο αρμόδιο για την Ελλάδα Jonathan Taylor ήταν εξαιρετικά εποικοδομητικές.

    Οι Έλληνες τραπεζίτες επισημαίνουν τόσο την πρόοδο που έχει καταγράψει ο κλάδος και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για ενίσχυση της οικονομίας με την αξιοποίηση και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όσο και τς δυσκολίες που προκύπτουν από την αβεβαιότητα.

    Οι συνθήκες αυτές έχουν φρενάρει τη θετική πορεία και εμποδίζουν τις ευνοϊκές εξελίξεις που θα έφερνε η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την αποκατάσταση δηλαδή της εμπιστοσύνης των καταθετών και των αγορών και εν τέλει το πολυπόθητο QE.

    Oι τραπεζίτες θεωρούν πάντως ότι είναι δυνατή η επαναφορά  σε θετική τροχιά αν κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα το συντομότερο δυνατό και συγκεκριμένα η αξιολόγηση και η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου ώστε να είναι αποτελεσματική η διαχείριση των κόκκινων δανείων που θα απελευθερώσει τον κλάδο και την οικονομία.



    ΣΧΟΛΙΑ