• Business

    SOS από τον ΣΕΒ: Χωρίς αναγνωρισμένο φορέα διαπίστευσης κινδυνεύει να μείνει η Ελλάδα

    Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος Ομίλου Quest

    Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος Ομίλου Quest


    Η ελληνική αγορά κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς αναγνωρισμένο φορέα διαπίστευσης στο τέλος Φεβρουαρίου προειδοποιούν ο ΣΕΒ και η Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης-Πιστοποίησης (HellasCert) με ανακοίνωσή τους προς το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης.

    Η Ελλάδα έχει περιθώριο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2017 για να προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές αλλαγές που ζητά ο αρμόδιος ευρωπαϊκός εποπτικός φορέας (European co-operation for Accreditation – EA).

    Οι φορείς επισημαίνουν πως η ανεξαρτητοποίηση του ΕΣΥΔ αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση, που θα ικανοποιήσει όχι μόνο τον ευρωπαϊκό εποπτικό φορέα αλλά και θα καταστήσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες που παρέχει το ΕΣΥΔ περισσότερο ανταποδοτικές.

    Όπως αναφέρει ο ΣΕΒ και η HellasCert, το ΕΣΥΔ αποτελεί το μοναδικό, εθνικό, οργανισμό διαπίστευσης και οι συνέπειες από μία πιθανή αποτυχία συμμόρφωσης στις υποδείξεις της ΕΑ που θα αναστείλουν την αναγνώρισή του και τη συμμετοχή του σε πολυμερείς παγκόσμιες συμφωνίες, θα είναι πολλαπλές και καταστροφικές  για την ελληνική οικονομία.

    Στην πράξη αυτό σημαίνει την αυτόματη κατάργηση της διεθνούς αναγνώρισης όλων των επιχειρήσεων πιστοποίησης στη χώρα καθώς και των διαπιστευμένων εργαστηρίων (μερικά από τα οποία είναι και κρατικά) και κατ’ επέκταση των πιστοποιητικών που εκδίδουν για τις επιχειρήσεις-πελάτες τους. Η εξέλιξη αυτή ισοδυναμεί όχι μόνο με την κατάρρευση της εγχώριας αγοράς των υπηρεσιών πιστοποίησης (δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 100 επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 2.000 εργαζομένους, οι μισοί από τους οποίους είναι μηχανικοί ενώ οι υπόλοιποι επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων), αλλά και με την ανάσχεση των εξαγωγών και συνολικά των συναλλαγών για μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες από και προς το εξωτερικό.  Ιδιαιτέρως για την ευρωπαϊκή αγορά η κατοχή πιστοποίησης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση εξαγωγών, ενώ εξίσου ή και περισσότερο αναγκαία είναι η πιστοποίηση για την εισαγωγή προϊόντων (CE) από τις ασιατικές αγορές, για τις οποίες η χώρα μας αποτελεί πύλη εισόδου.

    Η απώλεια της αναγνώρισης του ΕΣΥΔ στο τέλος του μήνα επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν το 26% της συνολικής απασχόλησης και αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ (αγροδιατροφή, δομικά υλικά, τουριστικά καταλύματα, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, βιομηχανικός εξοπλισμός, μηχανήματα κ.ά.) και θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να τεθούν προσωρινά εκτός αγοράς, να χάσουν διεθνείς συμφωνίες και παραγγελίες και να υποστούν εκ νέου το σχετικό κόστος πιστοποίησης την οποία θα αναζητήσουν από κάποιο άλλο αναγνωρισμένο φορέα του εξωτερικού. Ενώ σημειώνεται ότι το ίδιο το ΕΣΥΔ θα απωλέσει έσοδα άνω του 1,5 εκ. ευρώ τα οποία σήμερα καταβάλλονται ως τέλη για τις υπηρεσίες διαπίστευσης που παρέχει στους επιχειρήσεις πιστοποίησης.

    Το πλήγμα που θα υποστεί η ελληνική οικονομία δεν είναι μόνο οικονομικό. Η φήμη και το κύρος της χώρας θα πληγούν ακόμη περισσότερο καθώς η Ελλάδα θα αποτελεί το μοναδικό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν θα έχει αναγνωρισμένο φορέα διαπίστευσης.

    Ο ΣΕΒ και η HellasCert καλούν το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες και δηλώνουν το παρόν για να συμβάλλουν με εποικοδομητικό τρόπο στη συμμόρφωση της αγοράς στις υποδείξεις της ΕΕ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:Εθνική Ασφαλιστική: Ολοκληρώνει άμεσα την απόκτηση του χαρτοφυλακίου της International Life ΑΕΑΖ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Fraport: Αυτές είναι οι 5 τράπεζες που «έκλεισαν» το deal χρηματοδότησης της ιδιωτικοποίησης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Reuters: Αυξάνονται οι φόβοι για «ατύχημα» με την Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ