• Business

    Α. Πολέμης: Δίνει 400 εκατ. δολ. για να αγοράσει πλοία

    Αδαμάντιος Πολέμης, εφοπλιστής

    Αδαμάντιος Πολέμης, εφοπλιστής New Shipping


    Σε εξαγορά ενός ακόμη σύγχρονου δεξαμενόπλοιου προχώρησε η ναυτιλιακή New Shipping, συμφερόντων του εφοπλιστή Αδαμάντιου Πολέμη, λίγο καιρό μετά που έκανε γνωστό ότι υπέγραψε επιστολή προθέσεων για την κατασκευή 5 νεότευκτων VLCC σε κινεζικά ναυπηγεία, μια παραγγελία που θα αγγίξει σε κόστος τα 340 εκατ. δολάρια.

    Ειδικότερα, ο Αδαμάντιος Πολέμης της  New Shipping εξαγόρασε το δεξαμενόπλοιο μεταφοράς αργού πετρελαίου τύπου VLCC Shanghai (χωρητικότητας 320.000-dwt και κατασκευής 2015) για το οποίο κατέβαλε το ποσό των 60 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Clarksons Research.

    Το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο ανήκε στον όμιλο HNA Group, ο οποίος έκρινε ότι η προσφορά της ναυτιλιακής του κ. Πολέμη ήταν η καταλληλότερη από τις υπόλοιπες που δέχτηκε.

    Σύμφωνα με τα δεδομένα του χάρτη πλοίων πραγματικού χρόνου (AIS) marinetraffic.com, το VLCC Shanghai βρίσκεται στο αγκυροβόλιο του Long Beach της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Μπορείτε να δείτε εδώ την ακριβή θέση του πλοίου.

    Shanghai Α. Πολέμης
    Το δεξαμενόπλοιο μεταφοράς αργού πετρελαίου τύπου VLCC Shanghai είναι χωρητικότητας 320.000-dwt και κατασκευής του έτους 2015

    Αυτή η συναλλαγή μεταξύ New Shipping και HNA Group αποτελεί τη δεύτερη μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα καθώς, όπως έγραψε το mononews.gr στις 23 Δεκεμβρίου, ο κ. Πολέμης είχε αποφασίσει να αποκτήσει ακόμη ένα νεότευκτο VLCC το οποίο κατασκευαζόταν για λογαριασμό της ναυτιλιακής GC Tankers από τη Σιγκαπούρη. Το Hangzhou – όπως ονομάζεται – έχει χωρητικότητα 319.611-dwt, ενώ, σύμφωνα με τους brokers, το ποσό των 60 εκατ. δολαρίων που κατέβαλε η εταιρεία για την εξαγορά του, θέτει νέο χαμηλό ρεκόρ τιμών στα νεότευκτα για τον τομέα αυτό.

    Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η New Shipping πρόσφατα υπέγραψε επιστολή προθέσεων για την κατασκευή 5 νεότευκτων δεξαμενόπλοιων μεταφοράς αργού πετρελαίου τύπου VLCC στα κινεζικά ναυπηγεία Jinhai Heavy Industry του ομίλου HNA Group, μια μεγάλη επένδυση που πρόκειται να φτάσει σε κόστος τα 340 εκατ. δολάρια. Η επιστολή προθέσεων έχει ισχύ μέχρι και τις 25 Ιανουαρίου του 2017 ενώ τα πλοία πρόκειται να παραδοθούν στην εταιρεία του κ. Πολέμη το 2019.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το ναυπηγικό πρόγραμμα είναι ουσιαστικά και το πρώτο της New Shipping που αφορά VLCCs από τη στιγμή της ίδρυσής της το 2014, καθώς μέχρι τώρα η εταιρεία «έχτιζε» το στόλο της μέσω εξαγορών μεταχειρισμένων πλοίων αυτής της κλάσης. Σημειώνεται, η New Shipping διαθέτει στο στόλο της 9 μεταχειρισμένα VLCCs, όλα κατασκευής από το 1999 ως το 2002, ενώ συνολικά διαθέτει 19 δεξαμενόπλοια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι 14 ισχυρότεροι Έλληνες εφοπλιστές της Lloyd’s List – Ποιο είναι το όνομα-έκπληξη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Φειδάκης: Χάλασε το deal της Globus με τον “μυστικό” επενδυτή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων



    ΣΧΟΛΙΑ