• Business

    Ντανιέλ Νουί: Να φύγουν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου από τα Δ.Σ. των τραπεζών

    Ντανιέλ Νουί

    Ντανιέλ Νουί. Επικεφαλής του Μηχανισμού Ενιαίας Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,


    Mία εκκρεμότητα στο μέτωπο της εταιρικής διακυβέρνησης εντοπίζει πλέον η Nτανιέλ Νουί στις ελληνικές τράπεζες: την αποχώρηση των εκπροσώπων του δημοσίου από τα διοικητικά συμβούλια των συστημικών τραπεζών. Τα μέλη αυτά των διοικητικών συμβουλίων δεν πληρούν τα κριτήρια του νόμου που η κυβέρνηση κριτικάρει σε κάθε ευκαιρία ενώ η ίδια ψήφισε αδιαμαρτύρητα στα τέλη του 2015.

    Η τήρηση των υποχρεώσεων στην εταιρική διακυβέρνηση είναι ένα από τα θέματα που εξετάζει η Ντανιέλ Νουί και είναι ενδεικτικό ότι λίγες ημέρες πριν την άφιξή της στην Αθήνα έκλεισε η μεγάλη εκκρεμότητα του συστήματος με την εκλογή του Χρήστου Μεγάλου στη θέση του CEO της Τράπεζας Πειραιώς.

    Οι εκπρόσωποι του δημοσίου είναι οι τελευταίοι αποχωρήσαντες από τα Δ.Σ. με την προηγούμενη μορφή τους και πλέον οι θέσεις είναι περίπου μοιρασμένες μεταξύ Ελλήνων και ξένων. Οι ξένοι αναμένεται να υπερτερήσουν σε αριθμό στο τέλος αφού όσοι αποχωρούν – ήδη υπ’ ατμόν είναι οι εκπρόσωποι του δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα – θα αντικαθίστανται από αλλοδαπούς.

    Και αυτό γιατί τα κριτήρια του ισχύοντος νόμου είναι τέτοια που καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή την επιλογή Ελλήνων για τις θέσεις στα Δ.Σ. Η προσπάθεια των δανειστών να απομακρύνουν από τις διοικήσεις του τραπεζικού κλάδου κομματικά στελέχη έφθασε στο άλλο άκρο με αποτέλεσμα να επιλέγονται ξένοι, κατά κύριο λόγο βορειοευρωπαίοι στα Δ.Σ. που συνεδριάζουν εν τέλει στα αγγλικά.

    Εκπρόσωποι του δημοσίου υπάρχουν σήμερα στην Alpha Bank και την Eurobank καθώς η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν αποπληρώσει το σύνολο της κρατικής βοήθειας που είχαν λάβει στο πλαίσιο του νόμου για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα το 2008, του λεγόμενου νόμου Αλογοσκούφη, βάσει του οποίου είχε θεσπιστεί η εκπροσώπηση του κράτους στα Δ.Σ.

    Τους τελευταίους μήνες από τα Δ.Σ. των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχουν παραιτηθεί περισσότεροι από είκοσι Έλληνες και πλέον υπάρχει σχεδόν ισορροπία αριθμητικά, η οποία αναμένεται να αλλάξει υπέρ των ξένων μόλις αντικατασταθούν οι εκπρόσωποι του δημοσίου και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

    Οι ξένοι έχουν το πάνω χέρι επί της ουσίας αφού, σύμφωνα πάντοτε με το νόμο, σε όλες τις σημαντικές επιτροπές των τραπεζών – Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων, Επιτροπή Ελέγχου, Επιτροπή Επιλογής – προεδρεύουν ξένοι χωρίς σε ορισμένες περιπτώσεις να συμμετέχουν καν Έλληνες.

    Όπως αναφέρει ο νόμος, οι προεδρεύοντες στις Επιτροπές πρέπει να είναι «ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη με επαρκή γνώση και μακροχρόνια εμπειρία σε αντίστοιχα πιστωτικά ιδρύματα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είχαν καμία σχέση με πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα κατά τα προηγούμενα 10 έτη».

    Ο νόμος προβλέπει ότι τα μέλη των Δ.Σ. και των Επιτροπών πρέπει να διαθέτουν σημαντική διεθνή τραπεζική εμπειρία με προϋπηρεσία σε ανώτατες θέσεις διοίκησης και εξειδίκευση στους τομείς της διαχείρισης κινδύνων και μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπλέον τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών πρέπει να μην έχουν ασκήσει, ούτε να τους έχει ανατεθεί κατά τα τελευταία 5 χρόνια πριν τον διορισμό τους σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, όπως αρχηγού του κράτους ή προέδρου της κυβέρνησης, ανωτέρου πολιτικού αξιωματούχου, ανωτέρου κυβερνητικού, δικαστικού ή στρατιωτικού υπαλλήλου, ή σημαντική θέση ως ανώτερου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παρασκήνιο: Η κρυφή ατζέντα της Nouy για τις ελληνικές τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Credit Suisse: Εφιάλτης για την Ευρώπη η Ελλάδα και η Λεπέν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Grivalia: Ολοκληρώθηκε και τυπικά η επένδυση στο “Pearl Island Project” στον Παναμά



    ΣΧΟΛΙΑ