• Business

    Moody’s: Credit negative για τις τράπεζες οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση

    Moody's

    Moody’s


    Το καμπανάκι στις ελληνικές τράπεζες χτυπάει η Moody’s καθώς οι κωλυσιεργίες στη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση συνιστούν “credit negative”, καθώς ρισκάρουν τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους και την επίτευξη του στόχου για μείωση των NPEs στο 40% μέχρι τα τέλη του 2019, όπως τονίζει στη νέα της έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα (30 Ιανουαρίου).

    Ειδικότερα, η Moody’s τονίζει ότι η έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της ελληνική οικονομίας τη διετία 2017-2019 και για την σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών και των επενδυτών για την χώρα και το τραπεζικό της σύστημα.

    Παράλληλα, η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης έχει ως επίκεντρο τη διαφωνία της Ελλάδας να νομοθετήσει δημοσιονομικά μέτρα για μετά τον Αύγουστο του 2018. Αυτό, όπως προειδοποιεί ο οίκος, αυξάνει τον κίνδυνο γύρω από τα στρατηγικά σχέδια των τραπεζών αφού η χτυπημένη από την κρίση οικονομία πιθανότατα να επηρεαστεί αρνητικά από μια πιθανή αναστολή νέων επενδύσεων και της σύσφιξης της ρευστότητας στην αγορά. Οι ελληνικές τράπεζες πιέζουν την κυβέρνηση να ολοκληρώσει και να αναθεωρήσει το πλαίσιο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, όπως επισημαίνει.

    Σύμφωνα με τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών, τα NPEs αναμένεται να μειωθούν κατά περίπου 40% έως τα τέλη του 2019, ή στα 67 δισ. ευρώ, από 107 δισ. σήμερα. Οι ελληνικές τράπεζες περιμένουν την νομοθέτηση και την εφαρμογή συγκεκριμένων εργαλείων και μεταρρυθμίσεων για να τις βοηθήσουν σε αυτό, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, οι αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, η νομική προστασία τραπεζικών στελεχών που θα εγκρίνουν εταιρικές αναδιαρθρώσεις και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

    Αλλά αυτά έχουν καθυστερήσει λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα βοηθήσει επίσης τις ελληνικές τράπεζες να βελτιώσουν το χρηματοδοτικό τους προφίλ μέσω της αύξησης των καταθέσεων και της μείωσης της εξάρτησης από τον ELA, όπως προσθέτει η Moody’s.

    Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης ακόμη υποστηρίζει ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE την άνοιξη εξαρτάται και αυτή από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αυτό πιθανότατα θα αυξήσει σημαντικά την εμπιστοσύνη των καταθετών και θα δώσει το σήμα για εισροές καταθέσεων, από τα περισσότερα των 15 δισ. ευρώ που βρίσκονται εκτός των τραπεζών σήμερα. Η μείωση του ELA και η αύξηση των καταθέσεων θα βοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν το κόστος δανεισμού και θα στηρίξουν την κερδοφορία.

    Η Moody’s δεν παραλείπει να προειδοποιήσει ότι τυχόν περαιτέρω καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση δημιουργούν τον κίνδυνο οι τράπεζες να μην είναι σε θέση να εφαρμόσουν τα προγράμματα αναδιάρθρωσης τόσο για τη μείωση των NPEs όσο και για την επιστροφή στην κερδοφορία. Ένα τέτοιο σενάριο θα έβαζε τις τράπεζες σε περισσότερο ευάλωτη θέση εν όψει και του νέου γύρου stress tests της ΕΚΤ το 2018, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για πιστωτές και καταθέτες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Citigroup: Έτοιμος ο Τσίπρας να υποκύψει στους όρους του ΔΝΤ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Capital Economics: Ο εφιάλτης της ελληνικής κρίσης επιστρέφει

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιος οδηγεί τις τράπεζες σε τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση. Γιατί ανησυχούν οι τραπεζίτες



    ΣΧΟΛΙΑ