• Business

    Marketwatch: Γιατί επιστρέφουν δυναμικά τα σενάρια για Grexit


    Σε δημοσίευμα του το Marketwatch, αναλύει γιατί οι επενδυτές ετοιμάζονται για έναν ακόμη πιθανό γύρο μικροπολιτικής γύρω από την κρίση χρέους και τα σενάρια για Grexit. Ο λόγος; Κανένας άλλος από το ότι οι πιστωτές της χώρας και η κυβέρνηση εμπλέκονται σε μια ακόμη αντιπαράθεση, η οποία αυξάνει τους φόβους ότι η Αθήνα δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της για τον Ιούλιο.

    Πιο συγκεκριμένα,οι πιστωτές της Ελλάδας στην ευρωζώνη και στο ΔΝΤ πιέζουν για μια συμφωνία στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου. Σκοπός του Eurogroup είναι να αποφύγει την προοπτική εχθρικών διαπραγματεύσεων εν όψει κρίσιμων εκλογών στην Ευρώπη, δηλώνει ο Federico Santi, αναλυτής του Eurasia Group για την Ευρώπη.

    Ωστόσο, η απαίτηση από την Ελλάδα να σφίξει περαιτέρω το “ζωνάρι”, θα δοκιμάσει την αντοχή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών, το ενδεχόμενο για Grexit και καθυστερώντας παράλληλα την ολοκλήρωση των συνομιλιών, τόνισε.

    Σύμφωνα με τον Claus Vistesen της Pantheon Economics, το ΔΝΤ είναι η κύρια πηγή αβεβαιότητας, ενώ το Eurogroup πιθανώς κατανοεί ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη. Οτιδήποτε άλλο από μια de facto απομείωση του κυρίου χρέους, θα πρέπει να είναι “εφικτή”, υποστήριξε, επισημαίνοντας ότι το ΔΝΤ έχει προτείνει την επέκταση της λήξης στο 2070, διαμόρφωση του ανώτατου επιτοκίου στο 1,5% και επιβολή μορατόριουμ στις πληρωμές μέχρι το 2040.

    Δεν θα είναι εύκολο να περάσει αυτό στο Eurogroup, αλλά το βασικό είναι ότι η Ελλάδα φέρνει εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε –μια προϋπόθεση στην οποία συμφωνούν ΕΕ και ΔΝΤ, υπογράμμισε ο Vistesen.

    Ταυτόχρονα, αναγνωρίζει ότι η Αθήνα ήταν απρόθυμη να συνεχίσει την περαιτέρω μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και των συντάξεων, κάτι που έχει οδηγήσει με τη σειρά του σε βαθιές περικοπές δαπανών στις υποδομές, στην υγεία και στις μεταφορές.

    Αυτό έχει καταστήσει την κυβέρνηση ιδιαίτερα αντιδημοφιλή –και θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο ώστε ο Τσίπρας να σπρώξει τις διαπραγματεύσεις στα άκρα, τόνισε ο Vistesen.

    Εκτίμηση του είναι ότι το βασικό σενάριο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο λαός προτιμούν να παραμείνουν στην ευρωζώνη παρά να βγουν… ολοταχώς με ένα Grexit που μόνο ανησυχία προκαλεί ακόμα και στο άκουσμα του.

    Στο μεταξύ, άλλος ένας γύρος αναταραχής θα είναι μια ανεπιθύμητη στροφή για μια οικονομία που βγήκε από την ύφεση στο β΄ μισό του περασμένου έτους.

    “Η επιθυμία να παραμείνει στην εξουσία αποφεύγοντας παράλληλα ένα χτύπημα που θα μπορούσε ξανά να εκτροχιάσει την οικονομία, είναι η ύψιστη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ”, δήλωσε ο Santi του Eurasia Group, επισημαίνοντας ότι στο χειρότερο σενάριο, θα οδηγούμαστε στην επαναφορά capital controls και θα μπορούσε να φέρει και ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης.

    Οι επενδυτές θα παραμείνουν σε επαγρύπνηση, σημείωσε ο Vistesen, προσθέτοντας ότι οι εκροές καταθέσεων και οι εκροές από τα money market funds στην Αθήνα, θα δώσουν την πρώτη ένδειξη ότι η αγορά προεξοφλεί τον κίνδυνο μιας εξόδου από την ευρωζώνη”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκάλυψη από αμερικανική τράπεζα: Ο Τσίπρας θα υποκύψει και θα υπογράψει

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το μεγάλο φαγοπότι στο μετρό: Η κομπίνα με τα εισιτήρια που μας στοίχισε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μαρινόπουλος – Σκλαβενίτης: Σε αναμονή της δικαστικής απόφασης η ολοκλήρωση του deal



    ΣΧΟΛΙΑ