• Business

    Η «μάχη του Άμστερνταμ»: Τι απαντά η Αθηναϊκή Ζυθοποιία για την αγωγή της Ζυθοποιίας Μακεδονίας-Θράκης

    Αθηναϊκή Ζυθοποιία

    Ζωούλης Μηνά. CEO Αθηναικής Ζυθοποιία (Amstel-Heineken)


    Η Ολλανδία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει έναν νέο πόλεμο μεταξύ δύο από τους μεγάλους ζυθοποιούς της ελληνικής αγοράς: Την Αθηναϊκή Ζυθοποιία (μέλος του ολλανδικού Ομίλου Heineken N.V.) και τη Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης. Η εταιρεία παραγωγής της μπύρας  Βεργίνα, με σχετικό αίτημα που κατέθεσε  στα δικαστήρια της Ολλανδίας, ζητά τόσο από τον Όμιλο όσο και την Αθηναϊκή Ζυθοποιία αποζημίωση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, για «καταχρηστική συμπεριφορά» της δεσπόζουσας θέσης της τελευταίας στην Ελλάδα.

    Η κόντρα μεταξύ των δύο εταιρειών παραγωγής μπύρας δεν είναι τωρινή. Ο επικεφαλής της Ζυθοποιίας Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρης Πολιτόπουλος, έχει έρθει σε ρήξη αρκετές φορές στο παρελθόν με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η οποία εδώ και χρόνια κατέχει τη μερίδα του λέοντος στην ελληνική αγορά, μέσα από τις δημοφιλές ετικέτες που έχει στην κατοχή της (Heineken, Amstel, ΑΛΦΑ μεταξύ άλλων).

    Η κυριαρχία της στην ελληνική αγορά, άλλωστε, έφερε το 2015 τον έλεγχο της εταιρείας από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία τον Δεκέμβριο του έτους επέβαλε στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία πρόστιμο 31,4 εκατ. ευρώ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

    Η απόφαση της επιτροπής έφερε την αντίδραση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, η οποία προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο, ζητώντας την αναίρεσή της. Η εταιρεία αμφισβητεί την ακρίβεια των στοιχείων βάση των οποίων η Επιτροπή αποφάσισε το πρόστιμο.

    Και ενώ η απόφαση για την τύχη του αιτήματος αναίρεσης που έχει καταθέσει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία στα Ελληνικά δικαστήρια εκκρεμεί, μια νέα διαμάχη για το ίδιο θέμα ετοιμάζεται να ξεκινήσει στο Άμστερνταμ. Η εξέλιξη αναμένεται με ενδιαφέρον.

    Η ανακοίνωση – απάντηση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για το θέμα αναφέρει τα εξής:  

    «Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας και αναφέρουν την Heineken N.V. και την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, θα θέλαμε να δηλώσουμε τα ακόλουθα:

    «Η Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης , υπέβαλε αίτημα προς τα Ολλανδικά Δικαστήρια ζητώντας αποζημίωση από την Heineken N.V. και την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, σχετικά με την υποτιθεμένη καταχρηστική συμπεριφορά της τελευταίας στην Ελλάδα.

    Όπως είναι γνωστό, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία από την αρχή έχει δηλώσει ότι θεωρεί την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού του Δεκεμβρίου του 2015 εντελώς αβάσιμη και έχει προσφύγει εναντίον της στο Διοικητικό Εφετείο, αμφισβητώντας, μεταξύ άλλων, την αξιοπιστία των υποβληθέντων αποδεικτικών μέσων. Η απόφαση επί της προσφυγής εκκρεμεί.

    Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ενημερώθηκε σήμερα, 1/3/17, επισήμως από την Ολλανδική Δικαιοσύνη ως προς το περιεχόμενο του αιτήματος και θα τοποθετηθεί πιο αναλυτικά μόλις το εξετάσει στο σύνολο του.

    Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι ουδέποτε η Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης , όλο το χρονικό διάστημα που ελεγχόταν η Αθηναϊκή Ζυθοποιία από την Επιτροπή Ανταγωνισμού , κατέθεσε αγωγή στα Ελληνικά Δικαστήρια ή καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

    Σημειώνεται επίσης ότι η Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης προσφεύγει στα Ολλανδικά δικαστήρια ενώ είναι σε εξέλιξη νομικές ενέργειες της ίδιας υπόθεσης στην ελληνική δικαιοσύνη, στην οποία η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει εμπιστοσύνη.

    Σε κάθε περίπτωση τόσο η HeinekenN.V. όσο και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, θα προβούν σε κάθε νόμιμη ενέργεια στο πλαίσιο της υπεράσπισής τους. Ως Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στη χώρα αλλά και να υπερασπιζόμαστε με πάθος την υπόθεση αυτή, γιατί αυτό οφείλουμε στους εργαζόμενους και τους προμηθευτές μας, αλλά και τους καταναλωτές μας.”»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Διαπραγμάτευση στα υπόγεια του Hilton: Τι προσδοκά να κερδίσει η κυβέρνηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Γεωργιόπουλος: Αυξήθηκαν τα κέρδη της Aegean Marine στο δ’ τρίμηνο του 2016

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: The Wise Man: Οι Big Business των Α. Ταμβακάκη, Σαρρή και Κατσούλα. Γιατί ο Φαίδων της Alpha Trust πήρε το όπλο του

     



    ΣΧΟΛΙΑ