• Business

    Η Ειρήνη Νταϊφά στο Mononews: «Ευελπιστώ να είμαι πάντα στο πλευρό των νέων»

    Ειρήνη Νταϊφά

    Ειρήνη Νταϊφά, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πειραιά και Πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά


    Η Ειρήνη Νταϊφά δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Κόρη του αείμνηστου εφοπλιστή Σταύρου Νταϊφά είναι επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και αεικίνητη. Μια γυναίκα που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην αλληλεγγύη και την προσφορά.

    Στέκεται πάντα έμπρακτα στο πλευρό των νέων που αναζητούν εφόδια για να προχωρήσουν στη ζωή τους και να κάνουν κάτι σημαντικό, παρέχοντάς τους την κινητήριο δύναμη που τους είναι απαραίτητη για να κάνουν αυτό το βήμα μπροστά.

    Στο πλαίσιο αυτό, η κα Νταϊφά μίλησε στο mononews.gr για τους σημαντικούς λόγους που την ώθησαν να θεσπίσει τη χορηγία υποτροφιών για σπουδές στον κλάδο της ναυτιλίας – οι οποίες παρέχονται η μία από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) και η άλλη από την HELMEPA, την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – αλλά και για το πώς καταφέρνει να ισορροπεί ανάμεσα στις τόσες υποχρεώσεις της, αποκαλύπτοντας παράλληλα και το τι την ευαισθητοποιεί ως άνθρωπο.

    Οι λόγοι που χορηγεί υποτροφίες για σπουδές στη ναυτιλία

    Ειρήνη ΝταϊφάΠρώτος και σημαντικότερος λόγος για να χορηγήσει αυτές τις υποτροφίες ήταν ο ίδιος ο πατέρας της και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της, ο Σταύρος Νταϊφάς, ο οποίος υπήρξε για πολλά χρόνια αντιπρόεδρος της ΕΕΕ, διαγράφοντας μια λαμπρή πορεία, από την οποία η ίδια εμπνεύστηκε παρατηρώντας προσεκτικά όσα εκείνος δημιουργούσε.

    Δεύτερος λόγος στάθηκε το γεγονός ότι ο πατέρας της πίστευε πάρα πολύ στους νέους ανθρώπους και έκανε τα πάντα για να τους ωθεί και να τους προωθεί ώστε να μπορέσουν να προκόψουν και να αλλάξουν τις συνθήκες της ζωής τους προς το καλύτερο.

    Τρίτος και εξίσου σοβαρός λόγος για τον οποίο χορηγεί τις υποτροφίες είναι σαφώς ότι η ίδια πιστεύει πάρα πολύ στη δύναμη και το θεσμό της εκπαίδευσης.

    Η υποτροφία που χορηγεί η κα Νταϊφά μέσω της ΕΕΕ αφορά μεταπτυχιακού/προδιδακτορικού επιπέδου σπουδές σε τομείς που σχετίζονται και περιστρέφονται γύρω από τη ναυτιλία. Όσον για εκείνη που χορηγείται μέσω της HELMEPA – στην οποία ο πατέρας της ήταν συνιδρυτικό μέλος μαζί με τον αείμνηστο εφοπλιστή Γεώργιο Λιβανό – πρόκειται για μια ετήσια υποτροφία που σχετίζεται με μεταπτυχιακές σπουδές στον κλάδο της Ναυπηγικής, της Θαλάσσιας Μηχανικής και της Τεχνολογίας.

    Σημειώνεται ότι και οι δύο υποτροφίες αφορούν σπουδές σε Πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός Ελλάδος.

    Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, οι υποτροφίες αυτές θα χορηγούνται «για όσο αντέχω, όσο τα οικονομικά μου θα είναι επαρκή για να μπορώ να τις συντηρώ», από τη στιγμή που είναι ένα εντελώς προσωπικό της έξοδο. Η ίδια ευελπιστεί να μπορεί να το κάνει για πάντα.

    Ειρήνη Νταϊφά
    Η Ειρήνη Νταϊφά με τον αείμνηστο πατέρα της, εφοπλιστή Σταύρο Νταϊφά

    Αντιδήμαρχος Πολιτισμού στον Πειραιά και Πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά 

    Πέρα από το θέμα των υποτροφιών, η κα Νταϊφά μίλησε στο mononews.gr και για το πώς καταφέρνει να συνδυάζει όλες τις δραστηριότητες και τα καθήκοντα που έχει κληθεί να διεκπεραιώσει – από προσωπική της επιλογή, βάζει τον εαυτό της στην άκρη και θυσιάζει πάρα πολύ προσωπικό χρόνο για να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις της.

    Σημειώνεται ότι, πέρα από την ενασχόληση με τα ναυτιλιακά, είναι Αντιδήμαρχος Πολιτισμού στο Δήμο Πειραιά αλλά και Πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά.

    Όπως εξομολογήθηκε, ειδικά τα τελευταία 2,5 με 3 χρόνια, ο φόρτος εργασίας είναι τεράστιος. Έτσι, αναγκάζεται να κλέβει πάρα πολύ χρόνο από την προσωπική της ζωή, από την όποια μορφή ξεκούρασης, ενώ, ακόμα και όταν βγαίνει, ως επί το πλείστον, έχει να κάνει με τις εργασιακές και τις κοινωνικές της υποχρεώσεις. Ωστόσο, δεν το βάζει κάτω, ούτε παραπονιέται, μιας και της είναι πάντοτε ευχάριστο και εποικοδομητικό. Με δικά της λόγια, «όταν θέλεις μπορείς, άρα σημαίνει ότι για να μπορώ, θέλω».

    Το κοινωνικό της έργο

    Εξίσου σημαντική αναφορά πρέπει να γίνει και στο μεγάλο κοινωνικό της έργο. Η κα Νταϊφά είναι μια γυναίκα πολύ ευαισθητοποιημένη σε ό,τι έχει να κάνει με ζητήματα ασθένειας, είτε βιολογικής είτε ψυχικής μορφής, σε ό,τι έχει να κάνει γενικότερα με τον ανθρώπινο παράγοντα. Σε αυτή την κατεύθυνση την έχουν οδηγήσει και οι σπουδές Κοινωνιολογίας και Ψυχολογίας, καθώς και η εργασία της επί πολλά χρόνια ως κοινωνικός λειτουργός στις «Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού», σε σωματεία όπως το «Ίδρυμα Αυτιστικών Παιδιών» αλλά και στο «Αναμορφωτήριο Ανηλίκων Κορασίδων».

    Ειρήνη Νταϊφά

    Η ίδια είναι μέλος σχεδόν σε κάθε σύλλογο και σωματείο που στέκεται στο πλευρό των ευπαθών ομάδων και συμμετέχει σε οποιαδήποτε ενέργεια νιώθει ότι μπορεί να προσφέρει κι εκείνη με τον τρόπο της. Όπως υποστηρίζει, «παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η μόρφωση που έχεις λάβει, ο σεβασμός που αισθάνεσαι για τον εαυτό σου αλλά και το πόσο πολύ θέλεις να σεβαστείς τους άλλους τριγύρω σου και το κοινωνικό σου σύνολο».

    Τονίζοντας τον παράγοντα της ενσυναίσθησης, η κα Νταϊφά σημειώνει ότι βασικό ρόλο στη ζωή της έχει παίξει και το DNA που κουβαλά από τους γονείς της, οι οποίοι βοηθούσαν πάντοτε σιωπηλά, με το δικό τους τρόπο, όπου και όποτε μπορούσαν.

    Κοινός παρονομαστής βέβαια σε όλα όσα κάνει θα είναι πάντα ο πατέρας της και τα όσα δημιούργησε και κίνητρό της θα παραμένει η ευαισθησία που τη διακατέχει ως άνθρωπο και την ωθεί να ενεργεί ανάλογα και να προσφέρει με όλο της το είναι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Αγγελικούσης: Η νέα σημαντική συμφωνία του εφοπλιστή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λ. Κολλάκης: Νέες επενδύσεις 160 εκατ. δολ. από τον ισχυρό εφοπλιστή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς κινήθηκε η αγορά των τάνκερ. Ποιες κατηγορίες ξεχώρισαν



    ΣΧΟΛΙΑ