• Business

    ΙΟΒΕ: Στο ναδίρ η κατανάλωση, η αποταμίευση και η εμπιστοσύνη το 2017

    Βέττας ΙΟΒΕ

    Νίκος Βέττας Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ


    Προβληματισμό στους ανθρώπους της αγοράς προκαλεί η αβεβαιότητα που συνεχίζει να επικρατεί μεταξύ των Ελλήνων καταναλωτών για τη νέα χρονιά, όπως προκύπτει από την τελευταία μηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για το οικονομικό κλίμα στη χώρα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

    Και μπορεί στο τελικό αποτέλεσμα το οικονομικό κλίμα να παρέμεινε αμετάβλητο τον Ιανουάριο του 2017, στις 95,1 μονάδες η οποία είναι η υψηλότερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2015, ωστόσο η επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η μειωμένη πρόθεση για κατανάλωση, η άνοδος του ποσοστού των νοικοκυριών που μόλις τα βγάζουν πέρα και το ιστορικό χαμηλό επίπεδο πρόθεσης για αποταμίευση δημιουργούν ένα μείγμα που γεμίζει την αγορά με ανησυχία.

    Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες κινείται πλέον στις -84,1 (από -79,5) μονάδες. Το 94% (από 91%) των νοικοκυριών θεωρεί λίγο έως καθόλου πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12µηνο, µε το 5% (από 7%) να τη θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανή, ενώ οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στις -1,4 και -5,0 μονάδες αντίστοιχα.

    Αυτό που προκαλεί περισσότερη ανησυχία, όμως, είναι η επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η οποία τραβά προς τα κάτω τις θετικές επιδόσεις που κατέγραψαν οι τομείς των υπηρεσιών, των κατασκευών και του λιανικού εμπορίου, ενώ σχεδόν αμετάβλητη διατηρήθηκε η βιομηχανία. Το ΙΟΒΕ έκανε λόγο για πρόσθετες πιέσεις στα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, λόγω της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.

    Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης επιδεινώθηκε τον Ιανουάριο, μετά τη βελτίωση του Δεκεμβρίου, κινούμενος στις -67,8 (από -64,4) μονάδες.

    Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες υποχωρεί τον Ιανουάριο, µε το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -59,2 (από -54,4) μονάδες. Το 73% (από 63%) των καταναλωτών προβλέπει ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 25% (από 34%) αναμένει ότι οι δαπάνες του δεν θα μεταβληθούν.

    «Οι επιχειρήσεις φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής, δεδομένης της αβεβαιότητας για την πορεία του προγράμματος» σχολίασε το ΙΟΒΕ, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην καθυστέρηση της βελτίωσης των συνθηκών ρευστότητας.

    Τα στοιχεία του ΙΟΒΕ δείχνουν, επίσης, άνοδο του ποσοστού όσων δηλώνουν ότι “μόλις τα βγάζουν πέρα”, με το ποσοστό τους να αυξάνεται τον Ιανουάριο στο 63% (από 60% τον προηγούμενο μήνα). Παράλληλα αυξάνεται και το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους (στο 17% από 15%).

    Συνολικά, η Ελλάδα έρχεται ξανά πρώτη στην ΕΕ στην κλίμακα απαισιοδοξίας των νοικοκυριών, µε την Βουλγαρία να ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση (-23,4 µονάδες).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σκάνδαλο – μαμούθ στο Μετρό: Πώς επίορκοι υπάλληλοι «τσέπωσαν» 1,1 εκατ. ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: MarketWatch: «Remember Grexit? It’s back!» Τα 6 σενάρια του χάους στις διεθνείς αγορές…

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Όλοι στρέφονται στις ΙΚΕ: Το νέο μοντέλο της επιχειρηματικότητας

     



    ΣΧΟΛΙΑ