• Business

    Grexit ξανά; Ποιες οι πιθανότητες για έξοδο με μπόνους 50 δισ

    • NewsRoom
    grexit


    Η Ελλάδα μετά από 5 χρόνια αρχές 2017 βρίσκεται εκ νέου στο ίδιο σημείο της αβεβαιότητας με το Grexit να υποβόσκει.
    Το 2012 είχε υποβληθεί πρόταση στην Ελλάδα να βγει προσωρινά από το ευρώ για ένα διάστημα 5 χρόνων, ώστε να βελτιώσει τους οικονομικούς δείκτες, να αυτορυθμιστεί ως οικονομία και ως οικονομικό bonus θα λάμβανε 50 δισεκ.
    H πρόταση ήταν να αποδειχθεί η Ελλάδα να επιστρέψει στην δραχμή για 5 χρόνια ή και περισσότερα και έναντι αυτής της πολιτικής απόφασης η Ευρώπη να χορηγούσε στην Ελλάδα δάνειο 50 δισεκ. για τους πρώτους μήνες του χάους, κυρίως για συναλλαγματικά διαθέσιμα.
    Η πρόταση αυτή προφανώς και είχε ένα σκοπό.
    Το 2012 υπήρχε έντονα το στοιχείο της αυτοκάθαρσης της Ευρώπης.
    Οι λεπρές χώρες – προβληματικές οικονομικά – τύπου Ελλάδα έπρεπε να φύγουν από το ευρώ καθώς μόλυναν με την ασυνέπεια τους και με την οικονομική τους αρρώστια την υγιή Ευρώπη που αντιπροσώπευαν κυρίως οι βόρειες χώρες με επίκεντρο την Γερμανία.
    Τα 50 δισεκ. δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα κίνητρο, οικονομικό κίνητρο για το πρώτο διάστημα της ακραίας κερδοσκοπίας.
    Προφανώς τα 50 δισεκ. θα μπορούσαν να εξαφανιστούν σε ένα μήνα από τις ακραίες κερδοσκοπικές κινήσεις που θα δεχόταν η δραχμή ενώ ακόμη και η ΤτΕ κατέφευγε στην κλασική λύση της κατακόρυφης αύξησης των επιτοκίων θα προκαλούσε οικονομικό στραγγαλισμό στην χώρα και στην κοινωνία.
    Η Ελλάδα μετά από 5 χρόνια αρχές 2017 βρίσκεται εκ νέου στο ίδιο σημείο της αβεβαιότητας με το Grexit να υποβόσκει….
    Οι διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση έχουν κολλήσει.
    Το ΔΝΤ ζητάει 7 δισεκ. μέτρα, ζητάει πλειστηριασμούς και για την πρώτη κατοικία και ανησυχεί ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον 10 δισεκ. ευρώ.
    Ζητάει αφορολόγητο 5.000 ευρώ και ζητάει οριζόντιες μειώσεις μισθών δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεων.
    Το ερώτημα λοιπόν επανέρχεται θα μπορούσε ο Schaeuble ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών που είχε σχεδιάσει την πρόταση για Grexit με bonus 50 δισεκ. να επαναφέρει αυτή την πρόταση;
    Η απάντηση είναι πως όχι.Γιατί όχι;Το 2012 η Ευρώπη κινδύνευε από την Ελλάδα καθώς μεγάλο μέρος του χρέους βρισκόταν στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
    Το 2008 περί τα 118 δισεκ. ευρώ ελληνικού χρέους κατείχαν διεθνείς τράπεζες και ασφαλιστικά Ταμεία.
    Σήμερα κατέχουν μηδέν.Όμως η Ελλάδα έχει δανειστεί 250 δισεκ. ευρώ από τον ESM ουσιαστικά από την Ευρώπη και 18 δισεκ. από το ΔΝΤ.Εάν ο Schaeuble υπέβαλλε πρόταση για έξοδο από το ευρώ στην Ελλάδα αυτομάτως θα δεχόταν ότι τα 250 δισεκ. θα υποστούν ένα haircut 50% ή 70% ή 80%.Θα μπορούσε η Ευρώπη να δεχθεί ότι με haircut 80% θα χάσει 200 δισεκ. ευρώ δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα;Θα πουν πολλοί ότι οι ευρωπαίοι δεσμεύουν την Ελλάδα καθώς δάνεια και ομόλογα που έχουν εκδοθεί μετά το PSI+ είναι αγγλικού δικαίου οπότε το ελληνικό κρατικός χρέος δεν μπορεί να υποστεί haircut, η Ελλάδα πάντα θα χρωστάει στην Ευρώπη.
    Εάν όμως χρωστάει πάντα στην Ευρώπη λόγω αγγλικού δικαίου τότε γιατί η Ελλάδα να αποδεχόταν μια πρόταση Schaeuble για έξοδο από το ευρώ;

    Όμως το θέμα δεν είναι τι θα δεχόταν ή τι δεν θα δεχόταν η Ελλάδα αλλά εάν η Ευρώπη υπέβαλλε νέα πρόταση για έξοδο από το ευρώ.
    Η απάντηση είναι όχι για τους εξής λόγους

    1)Η Ευρώπη θα υποχρεωνόταν σε μεγάλες απώλειες 200 δισεκ. και αυτό το σοκ για τους ευρωπαίους φορολογουμένους θα έπρεπε να το δικαιολογήσουν όλοι οι ευρωπαίοι πολιτικοί στους ψηφοφόρους τους.Γιατί δάνεισαν την Ελλάδα οι ευρωπαίοι 250 δισεκ. και κινδυνεύουν να χάσουν τα 200 δισεκ. ευρώ;

    2)Στην νέα εποχή όπου η στρατηγική Trump κυριαρχεί σε μια λογική όχι ακριβώς απομονωτισμού αλλά ο καθένας ας κοιτάξει τα προβλήματα του η Ευρώπη πρέπει να εμφανιστεί ενωμένη.Σε αντίθετη περίπτωση θα ξεκινήσει η αυτοδιάλυση της απόρροια αποτυχίας της ενοποίησης με καταστροφικές συνέπειες για όλους τους ευρωπαίους.

    3)Εάν η Γερμανία υπέβαλλε πάλι πρόταση για Grexit στην Ελλάδα, είναι ξεκάθαρο ότι όλη η προσπάθεια της ΕΚΤ με την ποσοτική χαλάρωση θα αποτύγχανε, ότι έκανε έως τώρα η ΕΚΤ με το να αγοράζει πάνω από 1,3 τρισεκ. ευρώ περιουσιακά στοιχεία θα ήταν μια ενέργεια για το καλάθι των αχρήστων.

    4)Εάν η Γερμανία υπέβαλλε πάλι πρόταση για Grexit θα κατέρρεαν πολιτικά τα κυβερνώντα κόμματα.Π.χ. η Merkel δεν θα μπορούσε να εκλεγεί στην Γερμανία κ.οκ.
    Βέβαια μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε να υποβληθεί μετά τον Σεπτέμβριο του 2017 μετά τις γερμανικές εκλογές.

    5)Υπάρχει όμως ένα βασικό επιχείρημα.
    Η Βρετανία ενεργοποιώντας το άρθρο 50 και έχοντας εθνικό νόμισμα την στερλίνα μπορούσε να φύγει – Brexit – χωρίς να επωμιστεί ακραίο κόστος.
    Πάντως φαίνεται ότι την αίγλη του το city του Λονδίνου την χάνει.
    Η Ελλάδα ούτε αίγλη έχει για να την χάσει, ούτε υψηλούς στόχους, οπότε δεν κινδυνεύει από αυτό. Η φτωχοποίηση του έλληνα είναι ο μεγαλύτερος φόβος.
    Ο θυμόσοφος λαός λέει ότι ο βρεγμένος την βροχή δεν την φοβάται.
    Αυτό είναι αλήθεια με την διαφορά ότι ο έλληνας έχει δεχθεί κάτι σταγόνες δεν έχει βραχεί.Η φτωχοποίηση με την δραχμή όπως έχουμε αναλύσει θα είναι τέτοιας κλίμακας που θα καταστρέψουν κάθε προσπάθεια να ορθοποδήσει αυτή η χώρα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χάος στην αγορά -Έτσι εξοντώνει η κυβέρνηση 850.000 επαγγελματίες και «μπλοκάκια»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ: «Δεν συναντήσαμε καμία αντίσταση από τους Έλληνες στα Ίμια!»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Την Αμερική την έφτιαξαν μετανάστες» – Αμετανόητος ο Τραμπ για το διάταγμα – Εναντίον του και η Σίκιλον Βάλεϊ



    ΣΧΟΛΙΑ