• Business

    Η αιφνίδια απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας «ματώνει» τη λίρα

    • NewsRoom
    Στερλίνα


    Η αιφνιδιαστική απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια «τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια» στην τουρκική λίρα, η οποία σημείωσε ελεύθερη πτώση παρά το γεγονός ότι ο επιτοκιακός δανεισμός αυξήθηκε.

    Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα της γειτονικής χώρας προχώρησε σε αύξηση του overnight επιτοκίου δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης, αφήνοντας παράλληλα το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο – γεγονός που η αγορά εξέλαβε ως αμυδρή αντίδραση στην ελεύθερη πτώση που καταγράφει η λίρα, χωρίς να είναι αρκετό για να κατευνάσει τα πνεύματα μεταξύ των επενδυτών γύρω από το ζήτημα της ανεξαρτησίας της.

    Η απόφαση αυτή είχε θεωρηθεί ως μια κρίσιμη δοκιμασία της αξιοπιστίας της τράπεζας. Οι επενδυτές ήλπιζαν για μια σημαντική αύξηση των επιτοκίων για να ανακοπεί η κατάρρευση που υφίσταται η λίρα, παρά τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν κατά του υψηλού κόστους δανεισμού.

    Η τράπεζα αύξησε το επιτόκιο overnight δανεισμού στο 9,25% από 8,5%, ενώ διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 8%, την στιγμή που οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης και υπογράμμιζαν ότι μόνο μία αύξηση της τάξης των 100 μ.β θα είχε αντίκτυπο στην πτώση που σημειώνει η λίρα. Το τουρκικό νόμισμα σημείωσε βουτιά στο 3,8299 έναντι του δολαρίου αμέσως μετά την απόφαση.

    “Δεν έπεισε τις αγορές… Η αίσθησή μου είναι ότι περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων είναι πιθανή κατά τους προσεχείς μήνες”, όπως σημειώνει ο William Jackson, αναλυτής της Capital Economics στο Λονδίνο.

    “Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον πληθωρισμό θα παρακολουθούνται στενά και, αν χρειαστεί, περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα υπάρξει”, όπως ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

    “Επιπλέον, θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ρευστότητας σε περίπτωση που η συμπεριφορά τιμολόγησης στην αγορά συναλλάγματος δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τα βασικά οικονομικά μεγέθη”, όπως πρόσθεσε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: WIND: Νέα υπηρεσία για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Goldman Sachs: Ήρθε η ώρα των ευρωπαϊκών μετοχών!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: UBS: Γιατί προτρέπει σε «φυγή» από τα ομόλογα και στροφή στις μετοχές



    ΣΧΟΛΙΑ