• Business

    Δραματικές εξελίξεις στα ελληνικά ομόλογα

    • NewsRoom
    Ισχυρές πιέσεις στην αγορά ομολόγων


    Αρνητικες είναι οι εξελίξεις στα ελληνικά ομόλογα, όπως και στις ελληνικές μετοχές, κατά την διάρκεια της Τριτης. Το sell-off στα ελληνικά ομόλογα, συνεχίζεται με την απόδοση του 10ετούς να “σπάει” σήμερα το επίπεδο του 8%, το οποίο έχει να “πιάσει” από τον Οκτώβριο του 2016 και πριν ξεκινήσει το ράλι λόγω της αισιοδοξίας γύρω από την (αναμενόμενη) συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, η οποία όμως δεν ήρθε, και ούτε έχει έρθει ακόμη, με τις διαπραγματεύσεις να έχουν “παγώσει”.

    Η “ομολογία” της ελληνικής κυβέρνησης, μέσα από την επιστολή που έστειλε ο κ. Τσακαλώτος στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας και την αποκάλυψε το Bloomberg, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μόλις το 1/3 των προαπαιτούμενων που έχουν συμφωνηθεί για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, ωθεί εκ νέου το κόστος  δανεισμού της Ελλάδας στα ύψη και σε “απαγορευτικά” για έξοδο στις αγορές επίπεδα, ενισχύοντας όλο και περισσότερο τις ανησυχίες των επενδυτών για την πιθανότητα μίας νέας κρίσης στη χώρα μας.

    Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 8,008% με άνοδο 4,8% από χθες, ενώ η απόδοση του 2ετούς εκτοξεύεται κατά 12,5% στο 9,386%.

    Η Moody’s 

    Υπενθυμιζεται ότι χθες Moody’s προειδοποίησε ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αυξάνει τον κίνδυνο γύρω από τα στρατηγικά σχέδια των ελληνικών τραπεζών, αφού η οικονομία θα επηρεαστεί αρνητικά από μια πιθανή αναστολή νέων επενδύσεων και της σύσφιξης της ρευστότητας στην αγορά. Όπως τόνισε περαιτέρω καθυστερήσεις στην αξιολόγηση δημιουργούν τον κίνδυνο οι τράπεζες να μην είναι σε θέση να εφαρμόσουν τα προγράμματα αναδιάρθρωσης, τόσο για τη μείωση των NPEs όσο και για την επιστροφή στην κερδοφορία. Ένα τέτοιο σενάριο θα έβαζε τις τράπεζες σε περισσότερο ευάλωτη θέση εν όψει και του νέου γύρου stress tests της ΕΚΤ το 2018, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για πιστωτές και καταθέτες, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Η Capital Economics από την πλευρά της προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος μιας ελληνικής χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη φέτος, είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι οι φαίνεται να εκτιμούν οι αγορές, ενώ η Societe Generale υπογράμμισε πως αν δεν κλείσει η αξιολόγηση Μάρτιο, τότε πάμε για Ιούλιο. Παράλληλα, το σενάριο του Grexit έχει επιστρέψει στο λεξιλόγιο των αγορών, βαραίνοντας όλο και περισσότερο το επενδυτικό κλίμα, κάνοντας έτσι τις ελπίδες για ένταξη στο QE να μηδενίζονται αλλά και την έξοδο στις αγορές μία πολύ μακρινή υπόθεση.

    Αξίζει να σημειώσουμε πως η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά σημειώνεται και στα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που έχουν δημοσιευτεί δείχνουν πως σημάδια ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας και αυτό μειώνει την ανάγκη για μέτρα νομισματικής τόνωσης (όπως το QE) αλλά και ωθεί τους επενδυτές στα risk-assets και μακριά από τα ομόλογα.

    Ωστόσο το κλίμα στην Ελλάδα δεν φαίνεται να το διαμορφώνει το τι συμβαίνει στις ξένες  αγορές καθώς η εκτόξευση που σημειώνουν τα ελληνικά ομόλογα έχει συνδεθεί άμεσα από τους αναλυτές με τις εξελίξεις γύρω από τις ελληνικές διαπραγματεύσεις μετά και το ναυάγιο του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα και μετά και την έκθεση του ΔΝΤ η οποία διέρρευσε. Άλλωστε, εδώ και καιρό η ελληνική αγορά ακολουθεί τον δικό της δρόμο και δεν επηρεάζεται από το διεθνές κλίμα. Είναι χαρακτηριστικό πως το ελληνικό χρηματιστήριο έχει βρεθεί στα χαμηλά 12μήνου, τη στιγμή που ο… Dow Jones “χτύπησε”” τις 20.000.



    ΣΧΟΛΙΑ