• Business

    Bank of America: Χρυσός και ομόλογα προκαλούν φόβους για επικείμενο κραχ

    Bank of America


    Σημάδια ενός επικείμενου κραχ εντοπίζει στην τελευταία της έκθεση η Bank of America Merril Lynch, η οποία παρακολουθεί με ανησυχία την ταυτόχρονη αύξηση της τιμής του χρυσού σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

    Οι υψηλές τιμές του χρυσού συνδυαζόμενες με άνοδο των ομολόγων είναι ένας δημοφιλής τρόπος για να εντοπίζει κανείς επικείμενη αστάθεια της αγοράς. Τόσο στο χρηματιστηριακό κράχ του 1973-1974, όσο και στη Μαύρη Δευτέρα τον Οκτώβρη του 1987, είχαν προηγηθεί τρία συνεχόμενα τρίμηνα αύξησης των κρατικών ομολογιών και αύξησης του χρυσού, αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής Michael Hartnett, και οι συνάδελφοί του στην Bank of America, στην έκθεση που δημοσιοποίησε το CNBC.

    Όπως αναλύει στη έκθεσή της η Bank of America, εάν τα επιτόκια και η τιμή του χρυσού ανεβούν ταυτοχρόνως, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα αύξησης του πληθωρισμού, κάτι που οδηγεί την FED να αυξήσει τους στόχους των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων και θα επηρεάσει αρνητικά τις μετοχές.

    Σύμφωνα με την άποψη του Hartnett, οι προσδοκίες για άνοδο του πληθωρισμού, έχουν αυξηθεί σημαντικά, εξαιτίας τόσο της εκλογής του Donald Trump, όσο και της απόφασης για αύξηση των επιτοκίων από τη FED.

    Παράλληλα ο χρυσός συνεχίζει να κινείται σε ανοδική τροχιά, επωφελούμενος από τις ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εξελίξεις που ενδεχομένως να υπάρξουν από την διακυβέρνηση Donald Trump. Τη προηγούμενη εβδομάδα μετά από ράλι ανόδου, σημειώθηκε η μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Απρίλιο.

    Μάλιστα οι επενδυτές παρουσιάζονται αισιόδοξοι για συνέχεια της αύξησης στην τιμή του χρυσού. Ομοίως, ο επικεφαλής για τη διεθνή στρατηγική της Envestnet, Zachary Karabell, θεωρεί ότι η άνοδος των επιτοκίων από τη FED δείχνει ότι η Κεντρική Τράπεζα αναμένει τουλάχιστον μια συντηρητική άνοδο του πληθωρισμού.

    «Για χρόνια ο χρυσός αφορούσε το πληθωριστικό παίγνιο, και το παίγνιο του φόβου, και θα έλεγα ότι είχαμε λίγο και από τα δύο τους τελευταίους μήνες», συμπλήρωσε ο Karabell.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ντάνιελ Γκρος: «Καταλυτική για την Ελλάδα η παρέμβαση Τραμπ στη διαμάχη Ευρωζώνης – ΔΝΤ»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΧΑ: Βουτιά 5,89% στις τράπεζες. Ανησυχία και στην αγορά ομολόγων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι πέντε σημαντικότερες ειδήσεις στη ναυτιλία τώρα



    ΣΧΟΛΙΑ