• Business

    Balbec Capital: Αυτό είναι το fund που φιλοδοξεί να αναλάβει τα κόκκινα δάνεια της Attica Bank

    Attica Bank: Προχωρά σε αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου €120-240 εκατ.

    Θεόδωρος Πανταλάκης. Διευθύνων Σύμβουλος Τράπεζας Αττικής


    Ένα διεθνές fund, το Balbec Capital, με εξειδίκευση στην διαχείριση προβληματικών assets, φαίνεται ότι έχει αποκτήσει το προβάδισμα για την ανάληψη των κόκκινων δανείων της Attica Bank και την παράλληλη συμμετοχή του στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. Η διαδικασία αναδιάρθρωσης προχωρά από τον διευθύνοντα σύμβουλο Θεόδωρο Πανταλάκη με γοργό ρυθμό και εκκρεμεί η συμφωνία με τον επενδυτή και η ανακεφαλαιοποίηση.

    Καταληκτική ημερομηνία είναι η 31 Μαρτίου, εάν δεν υπάρξει πρόβλημα με την αξιολόγηση που θα απομακρύνει το επενδυτικό ενδιαφέρον και σε αυτή τη φάση γίνεται το due diligence επί του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας.

    Ο συνδυασμός ανάθεσης της διαχείρισης των προβληματικών δανείων και συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου προσέλκυσε ενδιαφέρον σοβαρών funds που παρουσίασαν τις προτάσεις τους και στην Τράπεζα της Ελλάδος και οι πληροφορίες φέρουν το Balbec Capital να έχει προβάδισμα.

    Πρόκειται για μια ιδιωτική επενδυτική εταιρεία με μεγάλη εμπειρία στην απόκτηση και διαχείριση distressed assets που έχει επενδύσει 1 δισ. ευρώ σε 11 χώρες, αποκομίζοντας αποδόσεις ανεξάρτητες από την πορεία των κεφαλαιαγορών. Με γραφεία στη Νέα Υόρκη, την Ατλάντα, το Scottsdale, όπως και στο Λονδίνο, τη Νίκαια και το Μιλάνο, το Balbec Capital ιδρύθηκε το 2010 από επαγγελματίες των αγορών, με πρόεδρο τον Warren Spector, ο οποίος μεταξύ άλλων είναι πρόεδρος στην Tashtego Films, μιας ανεξάρτητης εταιρείας παραγωγής ταινιών, και διευθύνοντα σύμβουλο τον Rob Ryan.

    Με βάση το πλάνο αναδιάρθρωσης, η Attica Bank πρέπει να καλύψει τις εναπομείνασες κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 70 εκατ. ευρώ. Ο επενδυτής θα καλύψει είτε την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης, ύψους 70 εκατ. ευρώ, είτε θα αγοράσει από την τράπεζα το junior ομόλογο της τιτλοποίησης, με τιμή που να εξασφαλίζει στην Attica κεφαλαιακό κέρδος 70 εκατ. ευρώ.

    Το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων που πρόκειται να τιτλοποιηθούν και εν συνεχεία να ανατεθεί η διαχείρισή τους σε επενδυτή κινείται στο επίπεδο του 1,25 δισ. ευρώ ενώ η ανακτήσιμη αξία τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, διαμορφώνεται σε περίπου 415 εκατ. ευρώ.

    Το σχήμα που έχει επιλεγεί είναι αρκετά σύνθετο και προβλέπει ότι η τράπεζα θα μεταφέρει σε εταιρία ειδικού σκοπού (SPV) την οποία θα συστήσει, χαρτοφυλάκιο δανείων σε οριστική καθυστέρηση, ονομαστικής αξίας περίπου 1,045 δισ. ευρώ.

    Η εταιρία ειδικού σκοπού θα εκδώσει, με ενέχυρο τα δάνεια στο πλαίσιο της τιτλοποίησης, δύο ομόλογα: το ένα με  ονομαστική αξία 415 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στην ανακτήσιμη, αξία των τιτλοποιούμενων προβληματικών δανείων και θα έχει προτεραιότητα στην αποπληρωμή του, και το δεύτερο ονομαστικής αξίας 630 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο μέρος των δανείων, τα οποία θεωρούνται μη ανακτήσιμα. Θα αρχίσει να αποπληρώνεται ως junior τίτλος, μετά την εξόφληση του senior ομολόγου.

    Η εταιρία ειδικού σκοπού, έχοντας στην κατοχή της τα δάνεια, θα προχωρήσει εν συνεχεία σε σύναψη επταετούς σύμβασης διαχείρισης με εταιρεία που θα ιδρύσει και θα αδειοδοτηθεί από την ΤτΕ και το 80% του μετοχικού κεφαλαίου θα μεταβιβάσει στον επενδυτή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βασίλης Αποστολόπουλος: Να ξεφύγουμε από τα διαχρονικά κλισέ και να τα αξιοποιήσουμε στην πράξη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άνθιμος Θωμόπουλος: Στην τελική ευθεία η λειτουργία της Credicom

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σταύρος Λεκκάκος στο mononews: Αποχωρώ από τη Πειραιώς για να επικεντρωθώ στην MIG

     



    ΣΧΟΛΙΑ