• Business

    Άνω κάτω οι τραπεζίτες με τον “κόκκινο” Ψυχάρη. Τα σενάρια και το παρασκήνιο στο ΔΟΛ

    σταυρος ψυχαρης ΔΟΛ

    Σταύρος Ψυχάρης. Μέτοχος ΔΟΛ & Τηλέτυπος


    Τι σημαίνει η συμμετοχή του Βασίλη Μουλόπουλου στην υπόθεση ΔΟΛ επιχειρούν να αποδικωποιήσουν οι τραπεζίτες. Σημαίνει νομική κάλυψη για την έγκριση αναδιάρθρωσης ή την στήριξη στην προσέλκυση επενδυτή, όπως για παράδειγμα, του Ιβάν Σαββίδη, όπως λένε πληροφορίες που κυκλοφορούν;

    Και τα δύο στοιχεία χρειάζονται σε μια προσπάθεια διάσωσης του ΔΟΛ καθώς χωρίς επενδυτή που θα βάλει πράγματι νέα κεφάλαια δεν υπάρχει καν συζήτηση για αναδιάρθωση, αλλά και χωρίς νομική κάλυψη των στελεχών που θα υπογράψουν επίσης δεν νοείται διάσωση.

    Ο ρόλος Μουλόπουλου αιφνιδίασε τους τραπεζίτες που «έβλεπαν» να υπάρχει κινητικότητα εντός του σαββατοκύριακου ενώ ακόμη και η ανακοίνωση του ΔΟΛ δεν αποσαφηνίζει τα πράγματα. Η κυβέρνηση θέλει πράγματι τη διάσωση του ΔΟΛ ή επιχειρεί να κρατήσει τα προσχήματα και να απαντήσει στις αιτιάσεις ότι αφήνει στην τύχη τους δεκάδες εργαζόμενους και μια αλυσίδα κλάδων που συνδέονται με το μεγαλύτερο εκδοτικό συγκρότημα της χώρας;

    Την κάλυψη για να επιχειρηθεί η διάσωση του ΔΟΛ ζητούσαν οι Έλληνες τραπεζίτες πριν προχωρήσουν σε καταγγελία των δανείων και έναρξη διαδικασιών πτώχευσης ενώ χωρίς αυτή, δεν προχωρούν ούτε σε κίνηση οιονεί ενδιάμεσης χρηματοδότησης μέσω της απελευθέρωσης των λογαριασμών του ΔΟΛ που είναι δεσμευμένοι.

    Αυτή η απελευθέρωση λογαριασμών είναι κρίσιμη ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία των μέσων του ΔΟΛ και να διασωθεί το asset των τραπεζών. Και σε αυτή την περίπτωση όμως οι τραπεζίτες αδυνατούν να κινηθούν, έχοντας τη δαμόκλειο σπάθη του εισαγγελέα.

    Η τοποθέτηση Μουλόπουλου σημαίνει αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης, αναρωτιούνται οι τραπεζίτες που σημειώνουν πάντως ότι σε κάθε περίπτωση, ο χειρισμός θα γίνει by the book και με βάση την τραπεζική πρακτική. Άλλωστε η παρέμβαση της κυβέρνησης στον τραπεζικό κλάδο δεν είναι δυνατή πλέον αφού ο SSM έχει την υψηλή εποπτεία και απαιτεί πρωτοβουλίες εναρμονισμένες με τα διεθνώς ισχύοντα.

    Όπως τονίζουν στο mononews τραπεζικά στελέχη, αυτό που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να προχωρήσει στη νομοθέτηση της νομικής κάλυψης των στελεχών που εγκρίνουν αναδιαρθρώσεις δανείων, κάτι που προβλέπει άλλωστε το μνημόνιο ώστε να λυθούν τα χέρια του κλάδου σε όλες τις περιπτώσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ράλι ανόδου για τη στερλίνα δια…χειρός May

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διακρίσεις για τον Όμιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ σε διεθνείς πρωτοβουλίες βιώσιμης ανάπτυξης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: PwC: Χάος η ελληνική αγορά ακινήτων λόγω της κρίσης



    ΣΧΟΛΙΑ