• Business

    Brexit και κρουαζιερόπλοια: Γιατί βλέπουν μείωση των εσόδων, αν και η ζήτηση παραμένει ισχυρή;


    Η απόφαση των Βρετανών για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζει μεταξύ άλλων κλάδων και αυτόν της ναυτιλίας, και ακόμα περισσότερο τα κρουαζιερόπλοια. Μόλις χθες δυο από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιερόπλοιων στον κόσμο προχώρησαν σε αναθεώρηση επί τα χείρω των εκτιμήσεών τους για τα οικονομικά μεγέθη τους, επικαλούμενες επιπλοκές που συνδέονται με το Brexit.

    Ειδικότερα, η Royal Caribbean Cruises ανακοίνωσε ότι οι φιλοδοξίες της για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) για το 2016 περιορίζονται κατά 20 σεντς του δολαρίου, εκ των οποίων τα 14 σεντς αποδίδονται στην αδυναμία της βρετανικής λίρας λόγω του επικείμενου Brexit, ενώ η Norwegian Cruise Line Holdings εγκατέλειψε τον στόχο της για EPS της τάξεως των 5 δολαρίων, αναφέροντας το Brexit ως έναν από τους παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την εταιρεία.

    Όπως επισημαίνουν αναλυτές, ο τομέας των κρουαζιερόπλοιων επηρεάζεται άμεσα, αλλά και έμμεσα από την απόφαση για αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ: άμεσα επειδή είναι πολλοί οι Βρετανοί πελάτες που πληρώνουν σε λίρες, και επομένως με την αποδυνάμωση της βρετανικής λίρας τα έσοδα των εταιρειών μειώνονται, και έμμεσα επειδή η δαμόκλειος σπάθη του Brexit επιδρά γενικά στην εμπιστοσύνη των πελατών, που φοβούνται ότι λόγω της αποδυνάμωσης της λίρας οι διακοπές τους θα είναι πιο ακριβές.

    Ο επικεφαλής οικονομικός διευθυντής της Royal Caribbean Cruises, Jason Liberty, ανέφερε πάντως πως δεν έχει εντοπίσει κάποια μείωση της ζήτησης για ταξίδια με κρουαζιερόπλοια: «Η Βρετανία είναι μία κύρια αγορά για τα ευρωπαϊκά δρομολόγια, και παρακολουθούμε στενά τη ζήτηση μετά την απόφαση για το Brexit. Μέχρι τώρα δεν έχουμε δει κάποια μείωση της ζήτησης από τη Βρετανία μετά το δημοψήφισμα. Και, στην πραγματικότητα, η Βρετανία παραμένει μία από τις ισχυρότερες αγορές μας αυτό το καλοκαίρι».

    Την ίδια εικόνα μεταφέρει και ο πρόεδρος της εταιρείας, Michael Bayley: «Ειδικά μετά το Brexit δεν έχουμε δει καμία μείωση της ζήτησης. Και σίγουρα από τις ευρωπαϊκές αγορές είμαστε ικανοποιημένοι από τη ζήτηση που έχουμε δει, και η ευρωπαϊκή αγορά δείχνει να είναι ιδιαίτερα ανθεκτική».

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/voutia-70-stis-parangelies-neon-plion-apo-tous-ellines-efoplistes-sto-a-examino/66891



    ΣΧΟΛΙΑ