• Business

    Bonatti και ΑΒΑΞ διεκδικούν την κατασκευή του IGB

    • NewsRoom


    Δύο είναι τελικά τα  υποψήφια σχήματα  που διεκδικούν την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας (IGB), όπως γνωστοποίησε την Τρίτη ο διαχειριστής του έργου ICGB.

    Πρόκειται για τις  κοινοπραξίες α) δύο βουλγαρικών εταιριών με την ιταλική Bonatti και β) την εταιρεία ΑΒΑΞ οι οποίες και  υπέβαλαν τελικά προσφορές για την σχεδίαση και κατασκευή του αγωγού.

    Οπως μεταδίδει το Reuters, αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον έντεκα εταιρείες για το έργο, προϋπολογισμού 145 εκατ. ευρώ, με τις πέντε να περνούν στο τελικό στάδιο.

    Η Βουλγαρία σχεδιάζει να ξεκινήσει την κατασκευή του αγωγού,  μήκους 182 χιλιομέτρων τον Ιούλιο με στόχο να τεθεί σε λειτουργία το 2020. Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, τερματίζοντας την πλήρη εξάρτησή της από την Ρωσία ενώ η χωρητικότητα του θα είναι 3 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. .

    Η ICGB είπε ότι θα αξιολογήσει τις τεχνικές προσφορές, με την τελική απόφαση να αναμένεται τον επόμενο μήνα. Η ICGB ανήκει κατά 50% στην κρατικά ελεγχόμενη ενεργειακή εταιρία BEH. To υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στη ΔΕΠΑ και την ιταλική Edison.



    ΣΧΟΛΙΑ