• Business

    Bill Ackman: Γιατί ο δισεκατομμυριούχος “Baby Buffett” γύρισε την πλάτη στην Berkshire του Buffett

    • Newsroom
    Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Άκμαν

    Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Άκμαν


    Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Bill Ackman, επικεφαλής της Pershing Square Capital Management, ανακοίνωσε ότι ρευστοποίησε τη θέση του στην εταιρεία Berkshire Hathaway, του Warren Buffett.

    O ισχυρός διαχειριστής, που κάποτε είχε το παρατσούκλι “Baby Buffett”, τόνισε ότι εξακολουθεί να θεωρεί “ισχυρή επενδυτική επιλογή” την Berkshire, αλλά εκτιμά ότι το fund του πρέπει να κινείται γρήγορα καθώς παρουσιάζονται συνεχώς νέες ευκαιρίες.

    Η Berkshire διαθέτει ένα τεράστιο ποσό ύψους 130 δισ. δολαρίων για ανάπτυξη, ενώ η Pershing Square έχει στη διάθεση της ένα μικρό κλάσμα του ποσού αυτού.

    “Σήμερα, έχουμε κεφάλαια 10 δισ. δολαρίων για επένδυση. Μπορούμε να είμαστε πολύ πιο ευκίνητοι”, τόνισε ο Ackman μιλώντας στους επενδυτές. “Και έτσι κατά την άποψη μας θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευελιξία, να διατηρήσουμε κάποια επιπλέον ρευστότητα σε περίπτωση που οι τιμές γίνουν πιο ελκυστικές ξανά».

    Σύμφωνα με το marketsinsider η Berkshire αντιπροσώπευε στο τέλος Μαρτίου πάνω από το 15% του χαρτοφυλακίου της Pershing Square, συνολικής αξίας 6,6 δισ. δολαρίων.

    Η αποχώρησε του Ackman από την Berkshire αποτέλεσε έκπληξη για αρκετούς. Η Pershing επένδυσε στην εταιρεία του “Μάντη της Ομάχα” πέρυσι και αύξησε το μερίδιο της σε αυτήν κατά 1/3, φτάνοντας στις 5,5 εκατομμύρια μετοχές κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η αξία τους στο τέλος Μαρτίου ανέρχονταν σε σχεδόν 1 δισ. δολάρια.

    Το fund του Ackman αποχώρησε πρόσφατα και από τις θέσεις του στην Blackstone και στην Park Hotels & Resorts (PK). Η εταιρεία προχώρησε στις τοποθετήσεις αυτές κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου όταν οι αποτιμήσεις είχαν υποχωρήσει αλλά δεν είχε τη δυνατότητα να αγοράσει πολλές μετοχές πριν αυτές ανακάμψουν ώστε οι αποδόσεις να είναι αξιόλογες, αναφέρει σε άρθρο το Barron’s.

    “Τελικά, δεν πιστέψαμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να αγοράσουμε περισσότερες μετοχές προκειμένου η επένδυση μας να έχει νόημα”, επισήμανε ο Ackman.

    Ωστόσο, το 2020 ήταν μια καλή χρονιά για τον Ackman. Τα κεφάλαια που διαχειρίζεται αυξήθηκαν μεταξύ 22% και 27% χάρη, εν μέρει, στην επιλογή της σωστής χρονικής στιγμής που έγιναν οι τοποθετήσεις εν μέσω της αυξημένης μεταβλητότητας που παρουσίασαν οι αγορές τον Μάρτιο.

    Σημειώνεται ότι οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones Industrial Average καταγράφουν αμφότεροι απώλειες φέτος.

    Ο Ackman είναι αισιόδοξος για την αγορά αυτές τις ημέρες, σε σχέση με την άποψη που είχε πριν από δύο μήνες όταν προειδοποίησε ότι οι μετοχές του ξενοδοχειακού κλάδου θα “υποχωρούσαν στο μηδέν” εάν η κυβέρνηση δεν προχωρούσε στο lockdown των 30 ημερών για να επιβραδύνει την εξάπλωση της πανδημίας.

    “Είμαστε ευχαριστημένοι με αυτά που έχουμε και πιστεύουμε ότι οι μετοχές είναι ακόμη φθηνές”, τόνισε.



    ΣΧΟΛΙΑ