• Business

    Μπιλ Γκέιτς: Να πώς είναι εφικτή η 3ήμερη εργασία – Το AI δεν θα αντικαταστήσει τον άνθρωπο!

    • NewsRoom
    Ίδρυμα Γκέιτς: Χορήγηση 120 εκατ. δολαρίων για την πρόσβαση φτωχών χωρών στην θεραπεία της Merck

    Bill Gates


    «Η τεχνολογία δεν θα αντικαταστήσει τον άνθρωπο!», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος διατείνεται παράλληλα ότι η τριήμερη εργασία θα μπορούσε να λειτουργήσει στο εγγύς μέλλον, υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

    Ο Γκέιτς μοιράστηκε τις σκέψεις του κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στον Νοτιοαφρικανό κωμικό και συγγραφέα Trevor Noah στο podcast του «What Now».

    Σε ερώτηση σχετικά με την απειλή του ΑΙ στις θέσεις εργασίας, ο 68χρονος συνιδρυτής της Microsoft εξέφρασε αισιοδοξία ότι δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον άνθρωπο, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι εάν χρησιμοποιηθεί σωστά, το υπάρχον εργατικό δυναμικό, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε πιο εποικοδομητικές εργασίες.

    Στη συνομιλία διάρκειας 45 λεπτών, ο Γκέιτς μίλησε για την τεχνολογία, την εργασία και τον σκοπό της ζωής.

    «Δεν χρειάζεται να δουλεύεις τόσο σκληρά. Η ζωή δεν είναι μόνο να κάνεις δουλειές. Αν τελικά ζήσουμε σε μια κοινωνία όπου θα πρέπει να εργαζόμαστε μόνο τρεις ημέρες την εβδομάδα ή κάτι τέτοιο, μάλλον δεν θα μας ενοχλήσει», σημείωσε.

    Περιέγραψε μάλιστα έναν κόσμο, στον οποίο η βαριά ανθρώπινη εργασία, αντικαθίσταται από μηχανές, ενώ ανέλυσε με παραλληλισμούς στην εξέλιξη των γενεών στο θέμα της εργασίας.

    Ο δισεκατομμυριούχος περιέγραψε πώς ένας πατέρας που ασχολείται με διάφορες δουλειές, δημιουργήθηκε από έναν παππού που πίστευε ότι η γεωργία ήταν η μόνη πραγματική εργασία.

    Επεσήμανε ακόμη ότι μόνο το 2% των Αμερικανών εργάζεται σήμερα ως αγρότης.

    Σύμφωνα με τον Γκέιτς, η τεχνολογική πρόοδος μπορεί να είναι επωφελής, εάν εξελιχθεί σταδιακά και με λογικούς ρυθμούς, με αρωγό τις κυβερνήσεις στην προσαρμογή στις νέες συνθήκες.

    Τόνισε δε το πόσο κρίσιμο είναι να υποστηρίζονται οι άνθρωποι στην εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση.

    «Με τη βοήθεια λογισμικού, τα πράγματα γίνονται πιο παραγωγικά. Τελικά, ξέρετε, μπορούμε να έχουμε μικρότερες σχολικές αίθουσες και περισσότερο χρόνο για τους ηλικιωμένους, εάν δουλεύουμε λιγότερο.

    Ξέρετε, αν έχουμε τις απαραίτητες δεξιότητες, υπάρχει ακόμα ανάγκη για εργασία, προκειμένου να πετύχουμε καλά πράγματα», πρόσθεσε.

    Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάρτιο, ο Gates εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μεταμορφώσει τελείως την εκπαίδευση.

    Χαιρέτισε μάλιστα την ανάπτυξη του ChatGPT, ως μια πρωτοποριακή τεχνολογική εξέλιξη, καθώς και ο ίδιος έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια εξετάζοντας τις δυνατότητες του ΑΙ.

    Έχει δηλώσει επίσης ότι είναι απαραίτητο τα έθνη χαμηλού εισοδήματος και οι “περιθωριοποιημένες” κοινότητες να έχουν πρόσβαση σε εργαλεία που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

    Διαβάστε επίσης: 

    Μαθήματα επιτυχίας: 4 κορυφαίες συμβουλές από Buffett, Gates και 2 ακόμη δισεκατομμυριούχους

    Μπιλ Γκέιτς: Αγοράζει μερίδιο στη Heineken αν και δηλώνει ότι δεν είναι λάτρης της μπύρας

    Μπιλ Γκέιτς: Ξεχάστε τις Amazon, Google, Apple – Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα σκέφτεται για εσάς



    ΣΧΟΛΙΑ