• Business

    Bazaar: Όλο το παρασκήνιο της ενδοοικογενειακής πώλησης των μεριδίων της οικογένειας Βερούκα

    • Άννα Διανά
    Σούπερ μάρκετ Bazaar

    Σούπερ μάρκετ Bazaar


    Στις επόμενες ημέρες ένα νέο κεφάλαιο ξεκινάει για την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Bazaar.

    Δύομισι χρόνια μετά την αιφνίδια απώλεια του χαρισματικού επιχειρηματία, Δήμου Βερούκα, περνάει εξ’ ολοκλήρου στον Γιώργο Βερούκα.

    Οι κληρονόμοι του Δήμου, η χήρα και τα δύο του παιδιά, καθώς και ο αδελφός του Αλέξης, ζωγράφος στο επάγγελμα που ζει μόνιμα στην Ύδρα, συμφώνησαν να μεταβιβάσουν το ποσοστό τους, από 33% η κάθε πλευρά.

    Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις έδωσαν τα χέρια και με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, που θα γίνει άμεσα, ο Γιώργος Βερούκας έχοντας ήδη το 33% θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των δραστηριοήτων των Bazaar.

    Μιας αλυσίδας σούπερ μάρκετ με ισχυρό αποτύπωμα στο ελληνικό λιανεμπόριο τροφίμων, καθώς είναι μέσα στην δεκάδα των ισχυρών με βάση τον τζίρο της.

    Μια εταιρεία με τζίρο 184 εκατ. ευρώ το 2020 και EBIDTA 5,5 εκατ. ευρώ και 5,5 εκατ. ευρώ το 2020, με 1.400 εργαζόμενους που ξεκίνησε το 1994 ώς μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση. Υπό την καθοδήγηση του Δήμου αλλά και του Γιώργου, των δύο αδελφών που είχαν αναλάβει τα ηνία της εταιρείας εξελίχθηκε σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη δύναμη στην αγορά.

    Η αλυσίδα Bazaar έχει φθάσει να αριθμεί σήμερα περισσότερα από 150 καταστήματα σούπερ μάρκετ και 11 καταστήματα Cash & Carry σε όλη την Ελλάδα.

    Το ενδοικογενειακό «μπρα ντε φερ» και το τίμημα

    Όπως συμβαίνει πολύ συχνά στις επιχειρηματικές οικογένειες η «απώλεια» κλονίζει το οικοδόμημα και υποχρεώνει αυτούς που μένουν πίσω να αναπροσαρμόσουν τις σχέσεις τους.

    Ο Αλέξης Βερούκας δεν είχε ενεργή ενασχόληση με τα σούπερ μάρκετ Bazaar όσο ήταν εν ζωή ο Δήμος. Είναι ζωγράφος και ζει μόνιμα στην Υδρα. Τόσο ο ίδιος όσο και οι κληρονόμοι του Δήμου, η χήρα και τα δύο του παιδιά έπρεπε να βρουν έναν κοινό βηματισμό με τα δύο αδέλφια και κυρίως με τον Γιώργο. Κάτι που όπως φαίνεται δεν ήταν εφικτό και επελέγη να κρατήσει μόνο η μία πλευρά εξ’ ολοκλήρου την επιχείρηση. Από την πλευρά της οικογένειας του Δήμου έγινε πρόταση να εξαγοράσουν το ποσοστό και να γίνουν ιδιοκτήτες του 100% των σούπερ μάρκετ Bazaar. Οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύμηνες και κατέληξαν τελικά στο να πουλήσουν το ποσοστό τους στον Γιώργο.

    Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς το τίμημα που θα καταβάλλει ο Γιώργος για την εξαγορά του 66% είναι περίπου 5-7 φορές τα EBIDTA.

    Ενδεικτικό του ότι η κοινή επιχειρηματική πορεία δεν θα ήταν εύκολη αν παρέμεναν και οι τρεις είναι το γεγονός ότι ο Γιώργος ως διευθύνων σύμβουλος της Bazaar είχε περιορισμούς στην εξουσία εκπροσώπησης του διευθύνοντος συμβούλου. Τον Νοέμβριο του 2021, μετά τον θάνατο της Ελένης Κουβαλιά, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, ο Γιώργος αναπλήρωσε τη θέση της με μέλη τον Κωνσταντίνο, γιο του Δήμου και τον Αλέξη Βερούκα.

    Λίγους μήνες μετά, τον Απρίλιο του 2022 συγκροτείται το νέο διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον Αλέξη, διευθύνοντα σύμβουλο τον Γιώργο και μέλη τον Κωνσταντίνο Βερούκα, τον γιο του Αλέξη, Βίκτωρα και τη Χριστίνα Νικοκάβουρα.

    Οι περιορισμοί στην εκπροσώπηση και η διπλή υπογραφή

    Τότε μπήκαν και οι περιορισμοί στην εξουσία εκπροσώπησης. Ειδικότερα, για οποιαδήποτε ενέργεια/πράξη/ανάληψη υποχρέωσης που εντός της συνήθους πορείας των εργασιών της εταιρείας (day-to-day business), η αξία αυτής υπερβαίνει το ποσόν των 150.000 ευρώ ή για οποιαδήποτε ενέργεια/πράξη/ανάληψη υποχρέωσης που είναι εκτός της συνήθους πορείας των εργασιών της εταιρείας (όπως ενδεικτικά, αγορές, πωλήσεις, υποθηκεύσεις, ενεχυριάσεις ακινήτων, κινητών, εξοπλισμού και λοιπών παγίων, συνομολόγηση δανείων ενυπόθηκων ή μη, παροχή εγγυήσεων υπέρ τρίτων, φυσικών ή νομικών προσώπων) και η αξία αυτής υπερβαίνει το ποσό των πενήντα χιλιάδων ευρώ 50.000 ευρώ ακόμη και για την πρόσληψη /απόλυση εργαζομένων της εταιρείας, με ετήσιο μεικτό κόστος άνω των 18.000 ευρώ απαιτούνται δύο υπογραφές. Η μία του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου Αλέξανδρου Βερούκα και αυτή του Διευθύνοντος Συμβούλου Γεώργιου Βερούκα, οι οποίοι ενεργώντας από κοινού, δεσμεύουν την εταιρεία, θέτοντας την υπογραφή τους κάτω από την εταιρική επωνυμία. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση σε περίπτωση που ο πρόεδρος του Δ.Σ. κωλύεται, δεύτερη υπογραφή θα έχει το μέλος ΔΣ, κ. Κωνσταντίνος Βερούκας.

    Η επόμενη μέρα για τον Γιώργο Βερούκα

    Σε μια εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία με τις πληθωριστικές πιέσεις να συμπιέζουν τα εισοδήματα των καταναλωτών η αλυσίδα σούπερ μάρκετ υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Βερούκα θα πρέπει να βρει τον βηματισμό της, που χάθηκε μετά την απώλεια του Δήμου. Όπως περιγράφεται και στις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, το γεγονός ότι το 2020 χρονιά o τζίρος της αυξήθηκε οριακά σε αντίθεση με την αγορά, όπου είδε τις πωλήσεις να εκτοξεύονται λόγω πανδημίας, αποδίδεται στη διακοπή της ανάπτυξης του δικτύου των καταστημάτων της, καθώς η διοίκηση επέλεξε να δώσει προτεραιότητα στην αναδιοργάνωση των διοικητικών της δομών, καλύπτοντας το μεγάλο κενό που άφησε η απώλεια του Δήμου Βερούκα.

    Παράλληλα, οι εξελίξεις στον χώρο του λιανεμπόριου τροφίμων και ειδικότερα η συγκέντρωση μεγάλων μεριδίων της αγοράς σε λίγες επιχειρήσεις, δημιουργεί ένα ισχυρά ανταγωνιστικό και δύσκολο περιβάλλον με τις τιμές και τα ποσοστά κέρδους να συμπιέζονται.

    Αν και ο Γιώργος Βερούκας θα προχωρήσει σε μικρό δανεισμό για την εξαγορά των μεριδίων των κληρονόμων του Δήμου και του Αλέξη, ωστόσο η Bazaar έχει εξαιρετικά μικρό δανεισμό κάτι που θεωρείται σημαντικό πλεονέκτημα.



    ΣΧΟΛΙΑ