• Business

    Barclays: Ζητά να κλείσουν δεκάδες εταιρείες που δεν έχουν αποπληρώσει τα δάνεια του Covid

    • Bloomberg
    Barclays


    Η Barclays ζήτησε από τα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου να κλείσουν σχεδόν 100 επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες, καθώς επιδιώκει να ανακτήσει τα χρήματα από τα δάνεια που τους παρείχε στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού προγράμματος την περίοδο του Covid-19, στο οποίο σημειώθηκαν αρκετές απάτες.

    Η τράπεζα έχει ζητήσει να ξεκινήσουν εκκαθαρίσεις, με βάση τις οποίες θα ρευστοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών προκειμένου να πληρωθούν τα χρέη τους, ενώ έχει στραφεί κατά τουλάχιστον 97 επιχειρήσεων από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με επίσημα αρχεία. Τα αιτήματα αφορούν δάνεια περίπου 50.000 στερλίνων (57.728 δολαρίων) που έδωσε η Barclays σε μικρές επιχειρήσεις για να τις βοηθήσει να ξεπεράσουν την πανδημία.

    Το κυβερνητικό πρόγραμμα Bounce Back Loan ενθάρρυνε τις τράπεζες να δανείζουν παρέχοντας εγγύηση για τυχόν μη αποπληρωμές. Η Barclays ήταν ο μεγαλύτερος δανειστής στο πρόγραμμα, εκδίδοντας σχεδόν 350.000 δάνεια αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων στερλίνων.

    Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, το Υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής εκτίμησε ότι το 11% όλων των δανείων που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος αξίας 4,9 δισεκατομμυρίων στερλίνων, θα μπορούσαν να ενέχουν δόλο. Οι συνολικές ζημίες παραμένουν αβέβαιες καθώς οι αποπληρωμές συνεχίζουν να είναι ληξιπρόθεσμες.

    Lend to Help | UK's largest banks have lent out billions of low interest loans to SMEs hit by covid
    Οι μεγαλύτερες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν δανείσει δισεκατομμύρια χαμηλότοκα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον Covid

    Η Barclays υπέβαλε μια σειρά αιτημάτων ενώπιον δικαστηρίου του Λονδίνου την περασμένη Τετάρτη, οι οποίες αφορούσαν όλα τα δάνεια Bounce Back, σύμφωνα με τον δικαστή Clive Jones.

    Κατά τη συζήτηση για την εκκαθάριση των εταιρειών, ένας δικηγόρος της Barclays εξήγησε πώς οι ειδοποιήσεις επιδόθηκαν προσωπικά στους διευθυντές των εταιρειών που πήραν τα δάνεια και αναφέρθηκε στα προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

    Για παράδειγμα, μία εταιρεία είχε καταχωρήσει διεύθυνση σε ένα εργοτάξιο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι διευθύνσεις που είχαν δώσει οι εταιρείες δεν υπήρχαν.

    «Ακούγεται μάλλον σαν να πρόκειται για μια ψεύτικη αίτηση δανείου εξαρχής», είπε ο δικαστής Jones καθώς έδωσε εντολή για την ρευστοποίηση μιας από τις εταιρείες.

    Αποπληρωμή

    «Η Barclays προσπαθεί να υποστηρίξει πελάτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δανείστηκαν στο πλαίσιο κυβερνητικών προγραμμάτων», δήλωσε ο George Shorrock, εκπρόσωπος της Barclays, σε ένα email.

    «Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων όπου φαίνεται να υπάρχει κατάχρηση κεφαλαίων, μπορεί να ληφθούν επίσημα μέτρα για την ανάκτηση των χρημάτων».

    Τα δάνεια BBLS εκδόθηκαν με ταχύτητα, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο βρισκόταν σε lockdown για τον Covid, γεγονός που προκάλεσε έντονη κριτική κατά της Εθνικής Υπηρεσίας Ελέγχου και άλλων φορέων επειδή δεν έκαναν αρκετά για την προστασία των δημόσιων κεφαλαίων. Έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις με αφορμή κάποιες δόλιες αξιώσεις και η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας έχει αποπέμψει αρκετούς διευθυντές για υπεξαιρέσεις κεφαλαίων.

    Οι τράπεζες ήταν διαπιστευμένες να εκδίδουν δάνεια από τη British Business Bank, μια κρατική τράπεζα οικονομικής ανάπτυξης, το 2020. Τα δάνεια που εκδίδονται στο πλαίσιο του προγράμματος BBLS είναι 100% εγγυημένα από τη βρετανική κυβέρνηση και οι τράπεζες μπορούν να υποβάλουν αξίωση εάν η επιχείρηση δεν τα αποπληρώσει.

    Ενώ οι περισσότερες εταιρείες έχουν αποπληρώσει τα δάνειά τους ή βρίσκονται σε καλό δρόμο για τις αποπληρωμές, οι τράπεζες έχουν χαρακτηρίσει δάνεια ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων στερλίνων ως “δόλια”. Η Barclays υποψιαζόταν ότι δάνεια ύψους άνω των 250 εκατ. στερλίνων που εξέδωσε ήταν δόλια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου.

    Fraud numbers | Ten biggest BBLS lenders have flagged £1.1 billion as potentially fraudulent
    Οι δέκα μεγαλύτερες τράπεζες των BBLS έχουν εντοπίσει δυνητικό δόλο σε δάνεια ύψους 1,1 δισ. στερλίνων

    Διαβάστε ακόμη:

    Barclays: Γιατί οι μετοχές δεν έχουν πιάσει ακόμα πάτο

    Barclays: Συμφωνία για την καταβολή προστίμου 361 εκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο διακανονισμού με την SEC



    ΣΧΟΛΙΑ