• Business

    “Baby steps” στην αξιοποίηση του Astir Palace Βουλιαγμένης!

    • NewsRoom


    Βήμα-βήμα προχωρά η αξιοποίηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Astir Palace Βουλιαγμένης καθώς εγκρίθηκε ήδη από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου.

    Συνεπώς, το πρώτο βήμα προς την υλοποίηση του επιχειρηματικού project της αναδόχου κοινοπραξίας Jermyn Street έγινε ήδη και έτσι αναμένεται η τελική έγκριση απο το Συμβούλιο της Επικρατείας, γεγονός το οποίο θα “ξεμπλοκάρει”, ίσως, μια από τις μεγαλύτερες αποκρατικοποιήσεις των τελευταίων ετών.

    Η έγκριση από το ΚΣΔ, η οποία βρίσκεται τώρα στο στάδιο της καθαρογραφής και -πάντως- περιλαμβάνει και κάποιες… υποσημειώσεις, δόθηκε με αυξημένη πλειοψηφία στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Στους σημαντικότερους προβληματισμούς που τέθηκαν κατά τη συζήτηση στο ΚΣΔ, το οποίο απαρτίζεται από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων ή τους αναπληρωτές τους, είναι το θέμα της ανεξαρτησίας του οδικού δικτύου εντός του συγκροτήματος, ώστε να εξασφαλίζεται παράλληλα και η ελεύθερη πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο. Ως προς το τελευταίο, η πλευρά των επενδυτών φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει στις αναγκαίες πρωτοβουλίες, ενώ αντίστοιχες διαβεβαιώσεις έχουν εκφραστεί και από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, το οποίο “τρέχει” τις διαδικασίες.

    Στην κρίση του ΣτΕ αναμένεται να τεθεί εκ νέου και το θέμα της κατασκευής των κατοικιών εντός της χερσονήσου, ένα ζήτημα στο οποίο είχε “σκοντάψει” πρίν από ένα χρόνο το προηγούμενο ΕΣΧΑΔΑ, κατά την αρχική εξέταση του θέματος από το αρμόδιο τμήμα του ανώτατου δικαστικού οργάνου, ενώ σχετικές αντιρρήσεις υφίστανται και από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο προβληματισμός μάλιστα από το υπουργείο για το συγκεκριμένο θέμα (σ.σ. που ουσιαστικά αποτελεί και αντικείμενο μόνιμης αντιπαράθεσης καθ’όλη τη διάρκεια της… τριετίας και πλέον, απ’ όταν ξεκίνησαν οι διαδικασίες της αποκρατικοποίησης) παραμένει, παρά το γεγονός ότι το νέο ΕΣΧΑΔΑ περιλαμβάνει κατά πολύ μικρότερη δόμηση και αριθμό -15- κατοικιών, έναντι του απορριφθέντος από το ΣτΕ, αρχικού σχεδίου, που προέβλεπε έως 100 κατοικίες.

    Υπενθυμίζεται εδώ ότι με βάση τη νέα συμφωνία που υπέγραψε το Ταμείο με την Jermyn Street Real Estate Fund IV LP στην εκπνοή του 2015, για την… ανανέωση του ενδιαφέροντος από την τελευταία (με το ίδιο τίμημα των 400 εκατ. ευρώ για το 90% του Αστέρα), προβλέπεται ότι η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016. Επιπλέον, από πλευράς της Αστήρ Παλάς, εκκρεμεί, εφόσον εξασφαλισθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις, η έκτακτη γενική συνέλευση που θα συγκληθεί για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης για την εισφορά σε είδος και τη συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ. Η διαδικασία για την αύξηση κεφαλαίου είχε κινηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν με σχετική απόφαση από τη γενική συνέλευση των μετόχων, ματαιώθηκε ωστόσο μετά το “μπλόκο” του Συμβουλίου της Επικρατείας.



    ΣΧΟΛΙΑ