• Business

    Αθανάσιος Δαγούμας (ΡΑΕ): Η κατάργηση αποφάσεων του Ρυθμιστή «θέτει ζήτημα για την ανεξαρτησία του»-Το θέμα στην Κομισιόν

    Αθανάσιος Δαγούμας, πρόεδρος ΡΑΕ

    Αθανάσιος Δαγούμας, πρόεδρος ΡΑΕ


    Ερώτηση στην Κομισιόν  θα κάνει η ΡΑΕ σχετικά με το αν μπορεί το υπουργείο με νομοθετική ρύθμιση να ακυρώσει απόφαση μιας ρυθμιστικής αρχής, όπως συνέβη με τη ΡΑΕ.

    Πρόκειται για τη νομοθετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο των ΑΠΕ και  με στόχο να ολοκληρωθεί η πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas. Με τη σχετική διάταξη καταργείται η πιστοποίηση, όπως ορίζει ο Ν. 4001/2011, από τη ΡΑΕ των τριών εταιρειών διανομής φυσικού αερίου (ΕΔΑ) ως ανεξάρτητων Διαχειριστών, όπως και η υποχρέωσή τους να τηρήσουν τους όρους που περιλαμβάνει αυτή.

    Έτσι αφαιρείται από την εποπτική αρχή την ΡΑΕ η δυνατότητα πιστοποίησης των τριών θυγατρικών Εταιριών Διανομής Αερίου, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η ρυθμιστική εποπτεία και ο συνακόλουθος έλεγχος τυχόν ασύμβατων με το κοινοτικό δίκαιο μελλοντικών ενεργειών από τον νέο ιδιοκτήτη.

    Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Αθανάσιος Δαγούμας, είπε, ότι “όσον αφορά το θέμα του Διαχειριστή έχουμε κάνει ό,τι επιβάλει το πλαίσιο, που είναι ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός. Η πολιτική ηγεσία επέλεξε να αλλάξει το πλαίσιο να φύγει από τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό, χωρίς να μας έχει ζητηθεί η γνώμη γι αυτό. Αν θέλει να προχωρήσει η χώρα πρέπει να στηρίζει τον Ανεξάρτητο Ρυθμιστή που έχει όλα τα εχέγγυα για να προστατεύει το Δημόσιο Συμφέρον.

     Υπογράμμισε ότι η κατάργηση αποφάσεων του Ρυθμιστή «θέτει ζήτημα για την ανεξαρτησία του». Για το λόγο αυτό η ΡΑΕ θα απευθύνει Ερώτημα προς την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά πόσο θίγεται η ανεξαρτησία της Αρχής από την κατάργηση αποφάσεων της. «Δεν γνωρίζω αν συνηθίζεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο να καταργούνται αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών», τόνισε με έμφαση ο ίδιος.

     Τόνισε τη σημασία της ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών,  για τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος: «Η χώρα θα πρέπει να εμπιστεύεται και να στηρίζει τον ανεξάρτητο Ρυθμιστή. Η Ολομέλεια και η διοίκηση του έχουν όλα τα εχέγγυα να προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον, επομένως η χώρα πρέπει να εκτιμά ιδιαίτερα τη δουλειά που κάνει ο ανεξάρτητος Ρυθμιστής. Αν θέλει η πολιτική ηγεσία να κάνει κάτι θα πρέπει να το κάνει σωστά, με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ. Η πολιτική ηγεσία που σέβεται το ρόλο της, ως δυτική χώρα, ως ευρωπαϊκή χώρα, οφείλει να στηρίξει τις ανεξάρτητες αρχές».

    «Εμείς εφαρμόζουμε το ευρωπαϊκό πλαίσιο και όσα καθορίζει ο Ν.4001/2011», υπογράμμισε ο κ. Δαγούμας. «Βεβαίως, η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει τη δυνατότητα επιλογής στα κράτη-μέλη να επιλέξουν το μοντέλο του διαχωρισμού που επιθυμούν, αρκεί να ισχύει το αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο. Στη χώρα μας με τον Ν.4001 ισχύει ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός και η πιστοποίηση των Διαχειριστών. Άλλο πλαίσιο δεν υφίσταται».

    Η Italgas δεν έχει υποβάλει στη ΡΑΕ σχέδιο

    Σημειώνεται ότι ήδη, έχουν δημοσιευτεί οι πιστοποιήσεις της ΡΑΕ για δύο από τις ΕΔΑ της ΔΕΠΑ Υποδομών και άμεσα ακολουθεί και η τρίτη. Παράλληλα, η Αρχή έχει εκδώσει πιστοποίηση και για την εταιρία Hengas, η οποία όμως  ακυρώνεται αναδρομικά μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου για τις ΑΠΕ, που περιλαμβάνει την τροπολογία του ΥΠΕΝ.

    Ο κ. Δαγούμας είπε επίσης ότι η Italgas δεν έχει υποβάλει στη ΡΑΕ σχέδιο για το πώς προτίθεται να λειτουργήσει τον όμιλο της ΔΕΠΑ Υποδομών, παρότι της ζητήθηκε.



    ΣΧΟΛΙΑ