• Business

    Αγορά Ενέργειας: Κρίσιμος ο Οκτώβριος για 2-3 εταιρείες προμήθειας-Τι θα κάνουν

    Αθανάσιος Δαγούμας, Πρόεδρος ΡΑΕ

    Αθανάσιος Δαγούμας, Πρόεδρος ΡΑΕ


    Οι πρώτες επιπτώσεις της μεγάλης αύξησης της τιμής της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος εμφανίστηκαν στις εταιρείες προμήθειας καθώς όπως είπε χθες ο Πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Αθανάσιος Δαγούμας, ληξιπρόθεσμες οφειλές παρουσιάστηκαν ήδη στις μικρότερες εταιρείες προμήθειας ρεύματος.

    “Είχαμε επαφή με κάποιες εταιρείες που έχουν κάποιες επισφάλειες, και η βούλησή τους ήταν να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου ώστε να αντιμετωπίσουν πιθανές δυσκολίες”, σημείωσε ο Πρόεδρος της ΡΑΕ.

    Όπως είπε ο κ.Δαγούμας ολοκληρώθηκε όλο το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις εγγυήσεις επί των ρυθμιζόμενων χρεώσεων και  για το ΔΑΠΕΕΠ και το ΔΕΔΔΗΕ όπως συμβαίνει ήδη με τον ΑΔΜΗΕ και το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα έχουν εγγυήσεις που θα τις υπολογίζουν από 1 Οκτωβρίου για τους συμμετέχοντες. “Ο ΔΑΠΕΕΠ και ο ΔΕΔΔΗΕ θα κάνουν μια συντηρητική εισήγηση με όχι πολύ μεγάλες εγγυήσεις για να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις αυτές. Οότε σύντομ αθα φανεί σε ένα περίπου μλήν αθα φανεί αν μπορούν να ανταποκριθούν στις εγγυητικές επισοτλές. Η πρώτη προσέγγιση που είχαμε ήταν ότι μπορούν να το κάνουν, αλλά θα το δούμε στην πράξη”.

    Μέσα στον Οκτώβριο ΔΑΠΕΕΠ και ΔΕΔΔΗΕ θα υπολογίσουν και θα στείλουν τα ποσά των εγγυητικών σε κάθε εταιρεία προμήθειας ρεύματος προκειμένου αυτές να ανταπεξέλθουν. Εκτιμά ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, ότι θα το κάνουν και σε πρόσφατη επαφή με τις εταιρείες που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτές διαβεβαίωσαν ότι θα καλύψουν τις εγγυητικές και θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου αν χρειαστεί.

    Πηγές της αγοράς προμήθειας, τονίζουν, ότι ο Κώδικας προβλέπει ότι όταν μια εταιρεία έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές κλείνει, γιατί διαφορετικά αποτελεί κίνδυνο για την αγορά. “Αν μια εταιρεία δεν πληρώνει τις εγγυήσεις, μπορεί και να μην πληρώσει και το ρεύμα και αυτό θα αποτελούσε κίνδυνο για το σύνολο της αγοράς”, σημειώνουν.

    Σημειώνεται ότι σήμερα η εφαρμογή του Κώδικα είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Ενέργειας και ο Πρόεδρος της ΡΑΕ σημείωσε ότι είναι σε συζητήσεις με το υπουργείο ώστε να αναλάβει η ΡΑΕ αυτή την αρμοδιότητα.

    Αλλαγές από το 2022

    Οι περισσότεροι προμηθευτές, σημείωσε, πως έχουν ενημερώσει ότι αλλάζουν τα τιμολόγια σε κυμαινόμενα, ακόμη και αν χάνουν πελάτες, για να μπορέσουν να μετακυλήσουν αυτό το ρίσκο της αύξησης της τιμής.

    Σε σχέση με τα κυμαινόμενα επιτόκια σημείωσε, ότι άποψη της ΡΑΕ είναι ότι κάθε προμηθευτής μπορεί να επιλέξει ότι ρήτρα θέλει για τα κυμαινόμενα τιμολόγια ωστόσο πρέπει να μπαίνει ένα συγκεκριμένο όριο-εύρος στην αύξηση. Οι έλληνες καταναλωτές σημείωσε επιλέγουν σε μεγάλο ποσοστό τα κυμαινόμενα τιμολόγια.

    Σύμφωνα με όσα είπε ο Πρόεδρος της ΡΑΕ πρόθεση της Ρυθμιστικής Αρχής είναι να βάλει μια τάξη στην αγορά προμήθειας και για αυτό στοχεύει να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές ώστε ο καταναλωτής να είναι ενεργός και να αντιλαμβάνεται τις επιλογές του.

    Η χρέωση ισχύος θέλουμε, σημείωσε, να αντικατοπτρίζει τις χρεώσεις συστήματος και δικτύου.  Όσον αφορά στα τιμολόγια, καταλήγει σε δύο είδη τιμολογίων: τα σταθερά τιμολόγια με ρήτρα αποχώρησης και στα κυμαινόμενα τιμολόγια με ρήτρα που θα κυμαίνεται σε συγκεκριμένο έυρος χωρίς ρήτρα αποχώρησης. Επίσης στα κυμαινόμενα τιμολόγια η πρόταση της ΡΑΕ θα είναι να υπάρχει συγκεκριμένο εύρος.

    Ωστόσο σημείωσε ότι οι όποιες αλλαγές θα γίνουν στο σωστό χρόνο, γιατί και οι προμηθευτές όπως και οι καταναλωτές και αυτοί βιώνουν μια δύσκολη συγκυρία, οπότε αν γίνονται αλλαγές σε μια δύσκολη συγκυρία η πρώτη αντίδραση είναι να είναι αρνητικοί. Έχει έρθει σε επαφή με τους προμηεθυτές μετά τη δημόσια διαβούλευση, και πλέον δεν είναι τόσο αρνητικοί όσο ήταν αρχικά, σημείωσε. “Θα κάνουμε και νέα επαφή με τους προμηθευτές γιατί θέλουμε να βρίσκουμε συναινέσεις στο μέγιστο βαθμό, και μετά θα πάρουμε τις αποφάσεις μας.

    Δίκαιες χρεώσεις δικτύου 

    Μια ακόμη αλλαγή ετοιμάζει η ΡΑΕ προκειμένου να μειώσει τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις για τους καταναλωτές κάνοντας τη χρέωση ισχύος   να αντικατοπτρίζει τις χρεώσεις συστήματος και δικτύου. ” Οι χρεώσεις δικτύου σύντομα  θα είναι βασισμένες στην ισχύ, ώστε η χρέωση να γίνεται με βάση την ισχύ.  Μέσα στο μήνα αυτό και τις αρχές του επόμενου θα ολοκληρώσουμε μια σημαντική αλλαγή στις χρεώσεις δικτύου που θα είναι capacity based όπως θα έπρεπε να είναι σύμφωνα με τη σύγχρονη τάση στις ρυθμιστικές αρχέςΑυτή είναι μια μεγάλη και σημαντική αλλαγή γιατί οι καταναλωτές χαμηλής τάσης θα επωφεληθούν από αυτό”, σημείωσε.

    Ακολουθήστε mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση 



    ΣΧΟΛΙΑ