• Business

    AstraZeneca: Αύξηση κερδών μεγαλύτερη των προβλέψεων – Λανσάρει νέα φάρμακα

    • Bloomberg

    Pascal Soriot, CEO AstraZeneca


    Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της ενισχύθηκαν λόγω της ζήτησης που υπήρξε για φάρμακα όπως το Farxiga για τον διαβήτη και το Tagrisso για τον καρκίνο, εξέλιξη που δείχνει ότι οι προσπάθειες του Διευθύνοντος Συμβούλου Pascal Soriot να ανανεώσει τις θεραπείες  της εταιρείας αποδίδουν καρπούς.

    Τα βασικά κέρδη ανά μετοχή πιθανότατα θα αυξηθούν κατά υψηλό μονοψήφιο έως χαμηλό διψήφιο ποσοστό, δήλωσε την Πέμπτη η βρετανική φαρμακοβιομηχανία. Τα κέρδη στο τέταρτο τρίμηνο ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Ο Soriot καρπώνεται τα οφέλη ενός ριψοκίνδυνου στοιχήματος για τον καρκίνο. Η AstraZeneca προγραμματίζει να ανακοινώσει αποτελέσματα από ορισμένες βασικές κλινικές δοκιμές φέτος, συμπεριλαμβανομένης μιας θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα, που θα μπορούσε να αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις.

    Μιλώντας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ο επικεφαλής της AstraZeneca επισήμανε ότι αναμένει «άλλη μια καλή χρονιά για εμάς μπροστά».

    Outperforming | AstraZeneca shares have outpaced European peers over the past year
    Οι μετοχές της AstraZeneca ξεπέρασαν τις μετοχές των ευρωπαίων ανταγωνιστών της τον περασμένο χρόνο

    «Το αφήγημα της καινοτομίας παραμένει ισχυρό», έγραψε ο Mark Purcell, αναλυτής της Morgan Stanley, σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες, λέγοντας ότι η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει περισσότερες από 30 βασικές δοκιμές φέτος, με 10 να έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε κορύφωση των πωλήσεων, σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

    Ωστόσο, οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη διογκώνονται καθώς η AstraZeneca προωθεί τις κλινικές δοκιμές, παρόλο που εισάγει νέα φάρμακα όπως το Airsupra και το Tezspire για το άσθμα και το Saphnelo για τον λύκο.

    Ο Soriot έχει θέσει τον καρκίνο ως προτεραιότητα, κλείνοντας μια συνεργασία με την Daiichi Sankyo Co. που έχει ήδη αποφέρει μια πιθανή μελλοντική επιτυχία, το φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού Enhertu.

    Τα αποτελέσματα των δοκιμών για μια άλλη πολλά υποσχόμενη θεραπεία από την κοινή προσπάθεια των δύο εταιρειών που ονομάζεται datopotamab deruxtecan, ή Dato-DXd, αναμένονται σύντομα. Το φάρμακο έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει τη χημειοθεραπεία στον καρκίνο του πνεύμονα, είπε ο Soriot στη συνέντευξη.

    Ο Soriot, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας για περισσότερο από μια δεκαετία, έκανε γνωστό ότι υπάρχει σχέδιο διαδοχής, αλλά διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν θα φύγει σύντομα από αυτήν.

    «Αισθάνομαι ακόμα πολύ καλά, είμαι σε φόρμα και μου αρέσει αυτό που κάνω», είπε ο Soriot.

    Τα κέρδη ανά μετοχή ήταν 1,38 δολάρια το τέταρτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 1,35 δολάρια. Τα έσοδα από τα φάρμακα για τον Covid-19 πιθανότατα θα μειωθούν σημαντικά φέτος.

    Διαβάστε ακόμη:

    Super deal από την AstraZeneca: Εξαγοράζει την CinCor Pharma έναντι 1,8 δισ. δολ.



    ΣΧΟΛΙΑ