• Business

    Ασφαλιστικές: Πώς προσελκύουν μεγάλους ξένους ομίλους

    Prem Watsa (FairFax) - Luca Filippone (Reale Mutua) - Andrea Orcel (UniCredit) - Άλεξ Φωτακίδης (CVC)

    Prem Watsa (FairFax) – Luca Filippone (Reale Mutua) – Andrea Orcel (UniCredit) – Άλεξ Φωτακίδης (CVC)


    Το σημαντικό deal ανάμεσα σε Unicredit και Alpha Bank, στο οποίο προβλέπεται και η εξαγορά του 51% της Alpha Life, αποδεικνύει ακόμα μια φορά την εμπιστοσύνη των ξένων ομίλων στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

    Μπορεί η συμφωνία Alpha Bank με Unicredit να είναι η πρώτη επένδυση στρατηγικού εταίρου στον τραπεζικό κλάδο μετά από 17 χρόνια, ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια στον ασφαλιστικό κλάδο έχουν «μπει» μεγάλοι όμιλοι και funds του εξωτερικού, γεγονός που αναδεικνύει τη δυναμική που έχουν αποκτήσει πλέον οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες.

    Η συμφωνία των Ιταλών με την Alpha Bank προβλέπει μεταξύ άλλων την αγορά του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Life Insurance, η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στην Alpha Bank, και τη διανομή των αμοιβαίων κεφαλαίων της ιταλικής τράπεζας μέσω του δικτύου της Alpha Bank που εξυπηρετεί πάνω από 3,5 εκατ. πελάτες στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του 2022, η Alpha Life πραγματοποίησε παραγωγή ασφαλίστρων 181,3 εκατ. ευρώ, έναντι 159,1 εκατ. ευρώ το 2021, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 12,1 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 4,3 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1 εκατ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

    Η εν λόγω συνεργασία θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία και την ποικιλία προϊόντων της UniCredit στον τομέα της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων, ενώ λειτουργεί ως καταλύτης για την περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατοτήτων της AlphaLife και τη διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων προς τους Πελάτες της Alpha Bank.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι η UniCredit S.p.A. τον Ιούλιο του 2023 συνήψε συμφωνία με την UnipolSai Assicurazioni μέσω της οποίας η UniCredit απέκτησε το, 51% της Incontra S.p.A. –Ιταλικής ασφαλιστικής στον τομέα Ασφάλισης Περιουσίας και Ατυχημάτων (P&C ).

    Τέλος, αξίζει να τονίσουμε ότι η Alpha Bank έχει ήδη σε ισχύ αποκλειστική συνεργασία με τη Generali στο Bancassurance.

    Το πρόσφατο deal Υδρόγειος-Reale Mutua

    Μέσα στο καλοκαίρι που μας πέρασε έλαβε χώρα ένα ακόμα πολύ σημαντικό deal εξαγοράς του 80% της ελληνικής «Υδρογείου Ασφαλιστικής» από τον ιταλικό όμιλο Reale Mutua.

    H Υδρόγειος, μια εταιρεία με 50 χρόνια ιστορίας και μερίδιο κυρίως στον κλάδο του αυτοκινήτου, εδώ και πολλά χρόνια «ακουγόταν» ότι…έψαχνε αγοραστή, ωστόσο κάθε προηγούμενη συζήτηση είχε πέσει στο κενό. Η πρόταση της RealeMutuaέκαμψε τις αντιστάσεις και πλαισίωνε τα «θέλω» του προέδρου κ Αναστάσιου Κασκαρέλη και τελικά τον Ιούλιο, έκλεισε το deal.

    Το deal προϋποθέτει την απόκτηση του 70% της Υδρογείου μέχρι τέλος του 2023 και το υπόλοιπο 10% μέχρι τέλος του 2026.

    CVC – Εθνική Ασφαλιστική

    Μια πολύ σημαντική συμφωνία που έφερε νέα δεδομένα στον ασφαλιστικό κλάδο, κάνοντας ιδιαίτερο…θόρυβο ήταν η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από το fund CVC του Άλεξ Φωτακίδη.

    Αρχές Απρίλη του 2022, έσκασε το μεγάλο «μπαμ». Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από πολύμηνη εξέταση της συμφωνίας, έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει το deal.

    Το τίμημα ανήλθε στα 355 εκατ. ευρώ, με το CVC να αποκτά το 90,01%, με το υπόλοιπο ποσοστό να παραμένει στην Εθνική Τράπεζα.

    Οι Γερμανοί της Allianz στην Ευρωπαϊκή Πίστη

    Πριν από περίπου πέντε μήνες ολοκληρώθηκε και τυπικά η νομική συγχώνευση της Allianz με την Ευρωπαϊκή Πίστη, με στόχο να γίνει η μεγαλύτερη ασφαλιστική στον κλάδο των Γενικών Ασφαλίσεων.

    Η εξαγορά ολοκληρώθηκε και τυπικά το καλοκαίρι του 2022. H προσφορά των Γερμανών της Allianz ήταν στα 7,8 ευρώ ανά μετοχή, που αποτιμούσε την Ευρωπαϊκή Πίστη στα 207 εκατ. ευρώ. Μέσω της εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης οι Γερμανοί της Allianz σκοπεύουν να ενισχύσουν τα μερίδια αγοράς, τόσο στον κλάδο των ζημιών, όσο και στον κλάδο της ζωής.

    Τον Αύγουστο του 2022, η συμμετοχή της Allianz στην Ευρωπαϊκή Πίστη ανέβηκε από 88,54% σε 97,21%. Μετά την εξαγορά, χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου ανέλαβε ο Χρήστος  Γεωργακόπουλος, αφήνοντας εκτός τη νυν CEO της ΝΝ Hellas, Φιλίππα Μιχάλη.

    Ο Prem Watsa στην Eurolife

    Το deal του Prem Watsa με την Eurolife μπορεί να μην έγινε τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο ήταν από τα σημαντικότερα στην ασφαλιστική αγορά.

    Η τοποθέτηση του αφεντικού της FairFax, Prem Watsa στην Eurolife χαρακτηρίζεται από επιτυχία, καθώς ήδη έχει αποσβέσει την αρχική του επένδυση.

    Το 2015 η Eurobank ανακοίνωσε την πώληση του 80% της Eurolife στο Καναδικό επενδυτικό fund Fairfax Financial Holding, με το τίμημα να ανέρχεται 316 εκατ. ευρώ.

    Μάλιστα αυτή ήταν η πρώτη φορά που ελληνική ασφαλιστική εταιρία ελέγχεται από επενδυτικό fund.

    Η συναλλαγή αφορούσε το σύνολο των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της Eurobank, την θυγατρική της στη Ρουμανία και την εταιρία ασφαλιστικής μεσιτείας στην Ελλάδα (νυν Designia Insurance Brokers).

    Αυτή τη στιγμή, βάσει στοιχείων για το 2022, βρίσκεται στην τρίτη θέση, με συνολική παραγωγή ασφαλίστρων στα 608 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 537,7 εκατ. ανήκουν στην εταιρεία ζωής και τα 70,4 εκατ. ευρώ στην εταιρεία γενικών ασφαλίσεων.

    Διαβάστε επίσης:

    JP Morgan – UBS: Τι σημαίνει η συγχώνευση στη Ρουμανία και η στρατηγική συνεργασία στην Ελλάδα για UniCredit και Alpha Bank

    Εργαζόμενοι Alpha Bank: Ιστορική η συμφωνία με τη UniCredit

    UniCredit: Ποια είναι η ισχυρή τράπεζα που έκλεισε το deal με την Alpha Bank



    ΣΧΟΛΙΑ