ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για αναγκαίες αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου κάνουν λόγο ασφαλιστικές πηγές, καθώς όπως τονίζουν ο κλάδος αλλάζει ριζικά, με τους ασφαλιστές-διαμεσολαβητές να πρέπει να επανατοποθετηθούν σε μια αγορά που αλλάζει, με φόντο τα ηλεκτρικά και —αύριο— τα αυτόνομα οχήματα.
Ήδη το κόστος επισκευής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι αισθητά υψηλότερο σε σύγκριση με τα συμβατικά, ενώ μέσα στην επόμενη πενταετία έως δεκαετία προβλέπεται η έλευση των αυτόνομων οχημάτων, τα οποία αναμένεται να μεταμορφώσουν ριζικά το τοπίο στην ασφαλιστική αγορά. Έτσι, ο κλάδος δεν πρόκειται να επιβιώσει εάν δεν αυξηθούν τα ασφάλιστρα, επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς.
Η στρατηγική των φθηνών συμβολαίων δεν είναι πλέον επιλογή. Καθώς οι καταναλωτές πιέζουν για περισσότερη ευελιξία και ψηφιακή εξυπηρέτηση, χωρίς όμως να αυξηθεί το κόστος. Αυτή η νέα πραγματικότητα φέρνει τις ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες μπροστά σε ένα δίλλημα. Από τη μία, η ανάγκη για καινοτομία και επένδυση στην τεχνολογία και από την άλλη, η πίεση για κερδοφορία και διατήρηση μεριδίου αγοράς.
Μέσα σε όλα αυτά, ο κλάδος καλείται να διαχειριστεί και νέους, ανερχόμενους κινδύνους, όπως η αύξηση στις αποζημιώσεις λόγω ακριβότερων ανταλλακτικών και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στις ζημίες.
Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος και CEO της Ευρώπη Ασφαλιστικής Νίκος Μακρόπουλος τόνισε από το συνέδριο της Ύδρας, «οι εποχές στον κλάδο του αυτοκινήτου έχουν αλλάξει. Πλέον όλα είναι ακριβότερα. Από το σέρβις, μέχρι τα ανταλλακτικά. Οι προμήθειες είναι 50% υψηλότερες άρα αυξάνονται και τα κόστη. Για να αντέξει ο κλάδος, θα πρέπει άμεσα να γίνουν αυξήσεις» επεσήμανε το έμπειρο στέλεχος της αγοράς. «Οι διαμεσολαβητές, θα πρέπει να διευρύνουν την γκάμα των ασφαλιστικών προϊόντων που προωθούν, περιορίζοντας δραστικά την παρουσία τους στον κλάδο αυτοκινήτου, ο οποίος με την είσοδο των αυτόνομων οχημάτων σταδιακά θα αφανιστεί από την αγορά».
Αύξηση 30% στα ανταλλακτικά
Η τεχνολογία, στη νέα πραγματικότητα της ασφαλιστικής αγοράς, λειτουργεί συχνά ως δίκοπο μαχαίρι. Αν και η μετάβαση στην τεχνητή νοημοσύνη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό αποτελεί κοινό τόπο για τα διοικητικά στελέχη του κλάδου, η εφαρμογή αυτών των λύσεων συνοδεύεται από υψηλό κόστος.
Η ανάγκη για αυτοματοποίηση διαδικασιών, έξυπνα μοντέλα τιμολόγησης, ψηφιακή διαχείριση αποζημιώσεων και αξιοποίηση της AI δημιουργεί σημαντικές πιέσεις για επενδύσεις. Οι μεγάλες ασφαλιστικές διαθέτουν τους πόρους για να αντεπεξέλθουν και να καινοτομήσουν. Αντίθετα, οι μικρότερες εταιρείες δυσκολεύονται να συμβαδίσουν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός ανταγωνισμού μέσα στην επόμενη πενταετία.
Τα ανταλλακτικά έχουν αυξηθεί έως και 30% τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω της ενεργειακής κρίσης, της ανόδου στις τιμές πρώτων υλών και των προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Παράλληλα, η τεχνολογική πολυπλοκότητα των νέων οχημάτων καθιστά τις επισκευές πιο δαπανηρές και απαιτητικές. Ένα απλό χτύπημα στον προφυλακτήρα μπορεί πλέον να συνεπάγεται κόστος χιλιάδων ευρώ, εξαιτίας των αισθητήρων και των αυτόνομων συστημάτων οδήγησης που ενσωματώνουν τα νέα μοντέλα. Οδηγώντας ταυτόχρονα σε επιδείνωση του τεχνικού αποτελέσματος για πολλές ασφαλιστικές.
Η υποχρεωτικότητα
Από την 1η Ιουνίου 2025, όλοι οι οδηγοί και ιδιοκτήτες οχημάτων στην Ελλάδα υποχρεούνται να ασφαλίσουν τα οχήματά τους για φυσικές καταστροφές.
Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, ήδη έχει παρατηρηθεί μια μικρή αύξηση στα συμβόλαια, ωστόσο ακόμα είναι πολύ νωρίς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.
Ο νέος νόμος φέρνει σημαντικές αλλαγές για όλους τους ιδιοκτήτες οχημάτων.
Συγκεκριμένα:
– Κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο αυτοκινήτου πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνει κάλυψη για φυσικές καταστροφές
– Η κάλυψη θα βασίζεται στην τρέχουσα εμπορική αξία του οχήματος
– Ακόμα και τα ακινητοποιημένα οχήματα με κατατεθειμένες πινακίδες πρέπει να διαθέτουν αυτή την ασφαλιστική κάλυψη
– Όσοι οδηγοί δεν συμμορφωθούν με τη νέα νομοθεσία, δεν θα δικαιούνται κρατική αποζημίωση σε περίπτωση καταστροφής του οχήματός τους από φυσικά φαινόμενα
– Για τις επιχειρήσεις με επαγγελματικά οχήματα και τζίρο άνω των 500.000 ευρώ, η σχετική υποχρέωση ισχύει ήδη μέσω του Νόμου 5116/2024
Διαβάστε επίσης:
Οι startups που άλλαξαν τον χάρτη στην αγορά αυτοκινήτου
Q&R: Επενδύσεις για ενίσχυση του ομίλου και στο εξωτερικό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
