• Business

    Γιατί το έξυπνο χρήμα ετοιμάζεται να αγοράσει τώρα

    Steve Schwarzman, CEO της Blackstone


    Το έξυπνο χρήμα αρχίζει να προθερμαίνεται. Εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου και ειδικοί του υποβαθμισμένου χρέους κατασκοπεύουν μια ευκαιρία εν μέσω του μακελειού της αγοράς των τελευταίων εβδομάδων, και τα μεγάλα κεφάλαια αυξάνουν τις επενδύσεις. Είναι μια αλλαγή για τη βιομηχανία, η οποία αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια να βρει ευκαιρίες, όπως οι αυξημένες εκτιμήσεις. Αντ’ αυτού τα κεφάλαια άδραξαν την ευκαιρία να εκποιήσουν παλαιότερες επενδύσεις και να αυξήσουν νέα κεφάλαια.

    Τώρα ήρθε η ώρα να ξοδέψουν αυτά τα χρήματα.

    «Αγοράζουμε όταν τα πράγματα δυσκολεύουν – αγοράζουμε χαμηλά και πουλάμε ψηλά», είπε ο συνιδρυτής του ApolloJosh Harris σε μια τηλεδιάσκεψη αυτό το μήνα. «Πουλήσαμε όταν οι αγορές ήταν υψηλές, τώρα που οι αγορές είναι χαμηλά, επιβραδύνουμε τις πωλήσεις μας και κάνουμε πολλές αγορές».

    Το Apollo διαθέτει $ 26 δισεκατομμύρια σε μη ανεπτυγμένα κεφάλαια για να επενδύσει, σύμφωνα με την Credit Suisse, και δεν είναι μόνο αυτό.

    «Οι εναλλακτικοί διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων αυξάνουν με ταχείς ρυθμούς την ανάπτυξη του κεφαλαίου τους», έγραψαν οι αναλυτές της Credit Suisse με επικεφαλής τον Craig Siegenthaler σε ένα σημείωμα την Τρίτη.

    Ο Siegenthaler και η ομάδα του αναμένουν το Apollo και άλλους να επικεντρωθούν στην επένδυση του χρέους, και στον τομέα της ενέργειας – δύο τομείς όπου οι επενδυτές πουλούν με πανικό τον τελευταίο καιρό.

    Ο μέσος όρος ανάπτυξης του κεφαλαίου του Apollo πήδηξε από τα $ 2 δις στα $ 3 δις κατά το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους και στα $ 4,1 δις το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με τον συνιδρυτή Leon Black, αυτό θα μπορούσε να είναι μόνο η αρχή.

    Το Apollo, το οποίο ανακοίνωσε την Τρίτη μια συμφωνία σχεδόν $ 7 δισεκατομμυρίων για την εταιρεία ασφάλειας σπιτιών «ADT», δεν είναι η μόνη εταιρεία που ψάχνει να βάλει χρήματα στη δουλειά.

    Steve Schwarzman, Chairman, CEO and Co-Founder of the Blackstone Group,
    Steve Schwarzman, Chairman, CEO and Co-Founder of the Blackstone Group,

    Ο Steve Schwarzman, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Blackstone, είπε για τα κέρδη της εταιρείας, ότι η επιχείρηση βλέπει έντονη ζήτηση για πιστωτικές επενδυτικές στρατηγικές, καθώς τα spreads υψηλής απόδοσης αυξάνονται.

    Howard Marks , Oaktree Capital Management
    Howard Marks , Oaktree Capital Management

    Και o Howard Marks, συν-πρόεδρος στην, Oaktree Capital Management δήλωσε ότι υπάρχουν «πιο ενδιαφέρουσες ευκαιρίες χρέους» διαθέσιμες πιο πολύ από κάθε άλλη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια. Ωστόσο, η εταιρεία θα είναι υπομονετική. Είπε:

    Δισεκατομμύρια δολαρίων σε επενδύσεις μεγάλης ενέργειας, μετάλλων και εξόρυξης, θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν σε κατάσταση υψηλής απόδοσης, εάν οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων παραμείνουν σε ύφεση. Με την ικανότητά μας να προσθέτουμε αξία σε πολλαπλές στρατηγικές με επισφαλή στοιχεία ενεργητικού, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου επενδύσεων, της ακίνητης περιουσίας, της πιστωτικής στρατηγικής και φυσικά πιο εμφανώς στα Opps Funds, είμαστε πιο αισιόδοξοι σχετικά με την ικανότητα να βρίσκουμε ελκυστικές επενδύσεις από ό,τι κάναμε εδώ και πολλά χρόνια.

    Η αποστροφή κινδύνου είναι και πάλι εδώ, μετά από μια παύση πέντε ετών και μια αναπτυσσόμενη ποσότητα υποβαθμισμένων ευκαιριών είναι στον ορίζοντα. Αυτό που ξεκίνησε κατά κύριο λόγο ως απομάκρυνση εστιασμένη στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο έχει γενικευθεί σε αδυναμία όλων σχεδόν των υπο-κατηγοριών των εμπορευμάτων. Και η αδυναμία έχει αρχίσει να αιμορραγεί και σε άλλους τομείς της αγοράς ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης και του λιανικού εμπορίου.

    Ενώ τώρα είναι στο πιάτο μας οι πιο ενδιαφέρουσες ευκαιρίες χρέους, από ό,τι ήταν σε οποιοδήποτε σημείο τα τελευταία πέντε χρόνια, σχεδιάζουμε να είμαστε υπομονετικοί και να περιμένουμε για μια βελτίωση στα μη αποπληρωθέντα ποσοστά πριν γίνουμε πιο επιθετικοί στην επένδυση των κεφαλαίων μας.

     



    ΣΧΟΛΙΑ