• Business

    Τραπεζίτες σε νευρική κρίση-Τι θα συζητήσουν στην Νέα Υόρκη


    Ως τον Μάιο, το αργότερο, «αντέχει» ο σχεδιασμός των ελληνικών τραπεζών για κερδοφορία το 2016 και στην περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί ως τότε το επενδυτικό στόρυ της επανόδου σε κέρδη, οι συνέπειες για τον κλάδο θα είναι εξαιρετικά δυσμενείς.

    Την Παρασκευή στην Νέα Υόρκη στο τραπεζικό συνέδριο της HSBC και την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο σε αντίστοιχη εκδήλωση της JP Morgan, οι έλληνες τραπεζίτες θα κάνουν «μασάζ» στους επενδυτές, επιχειρώντας να τους πείσουν ότι το στόρυ παραμένει ζωντανό.

    Όπως τονίζουν στο mononews, ο υφιστάμενος σχεδιασμός μπορεί να αντέξει εφόσον υπάρξει λευκός καπνός για την αξιολόγηση, το πολύ ως τον Μάιο. Από εκεί και μετά, δεν υφίσταται plan B, επιστρέφουμε στο 2015 και πιθανώς σε χειρότερη μοίρα ενώ ένα ακόμη έτος με ζημιές και αύξηση επισφαλειών που είναι εύλογη με την οικονομική κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται η χώρα τότε, θα έχει «κάψει» εκ νέου κεφάλαια. Μια νέα ανακεφαλαιοποίηση, χωρίς επενδυτικό ενδιαφέρον και με πιθανό bail in, θα είναι καταστροφή για τον κλάδο.

    Oι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών θα «πουλήσουν» στις συναντήσεις με τους επενδυτές που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες και εκτός τραπεζικών conference και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, το παράθυρο που άνοιξε χθες στο Eurogroup με την απόφαση για επιστροφή των Θεσμών, όπως επίσης και την αναφορά για συζήτηση περί ελάφρυνσης του χρέους τον Απρίλιο.

    Κρίσιμο είναι για τις τράπεζες είναι μέσω της αξιολόγησης  να επιταχυνθεί η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενώ η ολοκλήρωσή της ανοίγει το δρόμο για βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, ενισχύοντας το σκέλος των εσόδων.

    Βασικό στοιχείο της επενδυτικής πρότασης είναι οι ευκαιρίες από τα NPLs, κάτι που προυποθέτει μια αγορά δανείων που να λειτουργεί αποτελεσματικά.

    giannis-stournaras
    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας

    Η Πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης και των fund που θα αγοράζουν δάνεια, θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα αλλά όπως τονίζουν τραπεζίτες, υπάρχουν εκκρεμότητες στο θεσμικό πλαίσιο και κυρίως το θέμα της ανοικτής διαπραγμάτευσης στην οποία τα κόκκινα δάνεια και η πλήρης απελευθέρωση της πώλησής τους είναι βασική απαίτηση των Θεσμών.

    Στην αφετηρία για τη λήψη άδειας διαχείρισης NPLs βρίσκονται αρκετές εταιρείες και αναμένουν την αποσαφήνιση του πλαισίου για να υποβάλλουν αίτηση στην ΤτΕ. Το τελικό κείμενο της Πράξης θα είναι «ελαφρύτερο» από την αρχική πρόταση, η οποία περιελάμβανε απαιτήσεις που επιβάρυναν τις δομές και το κόστος, λειτουργώντας ανασχετικά στην εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στην αγορά.



    ΣΧΟΛΙΑ