• Business

    Τι μπορείτε να κάνετε αν έχετε αποταμιεύσει λιγότερα από 1.000 ευρώ;


    Δεν είναι κι εύκολο πράγμα η αποταμίευση. Αν και πολλοί από μας θέλουμε να κρατήσουμε χρήματα στην άκρη, συχνά τα έξοδα της καθημερινής ζωής μας αναγκάζουν να τα… σκορπίσουμε (πόσω μάλλον σε περίοδο οικονομικής κρίσης όπως είναι αυτή που διανύουμε).

    Όμως και πάλι: είναι άλλο πράγμα να αποταμιεύουμε λιγότερα απ’ όσα θα θέλαμε, και άλλο να μην αποταμιεύουμε καθόλου. Τα στοιχεία για τη χώρα μας είναι απογοητευτικά: Η εθνική αποταμίευση, σύμφωνα με στοιχεία του 2015, έχει καταρρεύσει σε ποσοστά που προσεγγίζουν το 8,5% του ΑΕΠ, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι στο 21%.

    Τι σημαίνει όμως το να μην έχει κανείς χρήματα στην άκρη; Σημαίνει, πολύ απλά, ότι αν τυχόν (ο μη γένοιτο) χάσει ξαφνικά τη δουλειά του, τον ίδιο μήνα κιόλας δεν θα μπορεί να αποπληρώσει το στεγαστικό του δάνειο, ενώ θα έχει άμεσα προβλήματα βιοπορισμού.

    Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το The Motley Fool, είτε είναι κανείς νέος είτε μεγαλύτερος, είτε νοικιάζει σπίτι είτε ιδιοκατοικεί, ο τραπεζικός μας λογαριασμός θα πρέπει να περιέχει αρκετά χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες μας για τουλάχιστον τρεις μήνες – ανάλογα με τα μηνιαία έξοδα του καθενός, αυτό το ποσό μπορεί να είναι 3.000 ευρώ, 5.000 ευρώ, 10.000 ευρώ ή και περισσότερα.

    Για να υπολογίσετε πόσα χρήματα πρέπει να έχετε στην άκρη ανά πάσα στιγμή, αρχίστε διαχωρίζοντας τα έξοδά σας σε δυο κατηγορίες: διαπραγματεύσιμα και αδιαπραγμάτευτα. Οι αδιαπραγμάτευτες δαπάνες σας περιλαμβάνουν την πληρωμή του ενοικίου ή του στεγαστικού σας, τα βασικά έξοδα διατροφής, το ρεύμα, την υγειονομική κάλυψη και τα φάρμακα.

    Από την άλλη, οι διαπραγματεύσιμες δαπάνες μπορεί να είναι οτιδήποτε: από τη συνδρομή στο γυμναστήριο στο οποίο όμως πηγαίνετε σπάνια, μέχρι τη συνδρομητική τηλεόραση, που μπορεί να απολαμβάνετε καθημερινά, όμως σίγουρα δεν μπορεί κανείς να πει ότι αποτελεί μία αναγκαιότητα.

    Έχοντας κάνει αυτόν τον διαχωρισμό, προσθέστε τα ποσά των αδιαπραγμάτευτων δαπανών και πολλαπλασιάστε το άθροισμα επί 3 (τουλάχιστον). Το γινόμενο αυτό είναι ο αποταμιευτικός σας στόχος.

    Βέβαια, οι υπολογισμοί είναι το εύκολο κομμάτι – χρειάζονται μόνο ένα κομπιουτεράκι. Τι γίνεται όμως στην πράξη; Πώς θα αποταμιεύσετε αυτά τα χρήματα;

    Αντί να εστιάζετε στο πόσο μακριά είστε από τον στόχο σας, προσπαθήστε να κάνετε μικρές αλλαγές στη ζωή σας που αργά αλλά σταθερά θα σας βοηθήσουν να χτίσετε αυτό το ποσό.

    Για αρχή, κόψτε τα πιο περιττά από τα διαπραγματεύσιμα έξοδα. Επιλέξτε ένα φθηνότερο πρόγραμμα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ακυρώστε το Netflix ή άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες και σταματήστε να ξοδεύετε χρήματα σε εστιατόρια, όπου πιθανότατα θα πληρώσετε 300% πάνω από την πραγματική αξία του φαγητού που θα σας σερβίρουν. Αν συνηθίζετε να τρώτε έξω μία φορά την εβδομάδα, ξοδεύοντας 25 ευρώ, αντικαθιστώντας τις εξόδους αυτές με φαγητό στο σπίτι μπορείτε να γλιτώσετε περίπου 20 ευρώ τη φορά – δηλαδή 80 ευρώ το μήνα, ή σχεδόν 1.000 ευρώ το χρόνο.

    Δεν πολυασχολείστε με τη συνδρομητική τηλεόραση που πληρώνετε; Μπορείτε ακυρώνοντας τη συνδρομή σας να γλιτώσετε δεκάδες ακόμα ευρώ το χρόνο.

    Τέτοιου είδους αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν τον τραπεζικό σας λογαριασμό να πάρει τα… πάνω του.

    Όμως αυτές οι μικρές αλλαγές είναι μόνο η αρχή: κάποιες φορές η αποταμίευση απαιτεί μεγαλύτερες αλλαγές. Αν για παράδειγμα το 60% του μισθού σας καταλήγει στο ενοίκιο του σπιτιού σας, μάλλον είναι καιρός να αναζητήσετε ένα πιο φθηνό σπίτι. Αν τα έξοδα του αυτοκινήτου αρχίζουν και γίνονται δυσβάσταχτα, ίσως πρέπει να συνηθίσετε να μετακινείστε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς μέχρι να βελτιωθεί η οικονομική σας κατάσταση.

    Αν αντικαταστήσετε μία μηνιαία δόση 1.500 ευρώ για το στεγαστικό σας δάνειο με μία δόση 1.200 ευρώ, γλιτώνετε έτσι απλά 3.600 ευρώ το χρόνο.      Αν το αυτοκίνητό σας σάς κοστίζει 250 ευρώ το μήνα, συν περίπου 700 ευρώ για την ασφάλισή του (χώρια το σέρβις), επιλέγοντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχετε τεράστια οικονομικά οφέλη.

    Ενδεχομένως μάλιστα να πρέπει να εξετάσετε και την πιθανότητα να μετακομίσετε κάπου όπου το κόστος ζωής είναι μικρότερο, ειδικά αν μπορείτε να παίρνετε παρόμοιο μισθό με αυτόν που λαμβάνετε σήμερα.

    Οι μεγάλες αλλαγές δεν είναι ποτέ εύκολες, αλλά αν πραγματικά θέλετε να βελτιώσετε την οικονομική σας κατάσταση, τότε ένα ή δύο χρόνια θυσιών μάλλον αξίζουν για τα μακροπρόθεσμα οφέλη που θα σας δώσει το «μαξιλάρι» των αποταμιεύσεών σας.

    Τέλος, αν πραγματικά δεν εμπιστεύεστε τον εαυτό σας, επιλέξτε να κατατίθενται όλα τα χρήματα που λαμβάνετε αυτομάτως τον αποταμιευτικό σας λογαριασμό. Βέβαια, θα έχετε πάντα τη δυνατότητα να τον «αδειάσετε», όμως ίσως το να βλέπετε το ποσό των αποταμιεύσεών σας να μειώνεται σας δώσει επαρκές κίνητρο για να αποφύγετε τις αχρείαστες αναλήψεις.

    Μην ξεχνάτε: η μακροπρόθεσμη οικονομική εξασφάλιση ξεκινά με έναν υγιή αποταμιευτικό λογαριασμό, οπότε κάντε ό,τι χρειάζεται για να ξεπεράσετε τον αρχικό σκόπελο. Μακροπρόθεσμα αυτό θα σας κάνει ευτυχισμένους.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Καταγγελία-σοκ: Πασίγνωστος τραγουδιστής κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση άντρα



    ΣΧΟΛΙΑ