• Business

    Έξυπνα κέρδη : Έτσι θα βγάλουμε 3,6 εκ ευρώ από την παραγωγή Στέβιας


    Τις δυνατότητες της ελληνικής αγροτικής παραγωγής όταν αυτή συνδυάζεται με σωστό σχεδιασμό και ερευνητική καινοτομία θα δούμε μέσα στο 2016 από την υλοποίηση του σχεδίου του Συνεταιρισμού Στέβιας Καρδίτσας. Η αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στέβιας σε συνδυασμό με τα εγκαίνια της πρώτης μονάδας μεταποίησης, θα φέρει στους 64 αγρότες του συνεταιρισμού μέσα σε λίγους μήνες έσοδα άνω των 3 εκ. ευρώ, με την παραγωγή 30 τόνων γλυκοζίτη στεβιόλης.

    Με δεδομένη τη ζήτηση από Ελλάδα και εξωτερικό αν οι ποσότητες αυτές διατεθούν στην τιμή των 120 δολαρίων το κιλό ο Συνεταιρισμός θα εξασφαλίσει έσοδα άνω των 3,5 εκ. ευρώ από την πρώτη χρονιά λειτουργίας της μικρής μονάδας.

    Το φιλόδοξο σχέδιο για μια αγροτική παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας, την παραγωγή γλυκοζιτών στεβιόλης στην Ελλάδα γίνεται πραγματικότητα και τις επόμενες μέρες ξεκινά τη δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας μεταποίησης και επεξεργασίας στέβιας. Εφόσον όλα πάνε καλά και ολοκληρωθεί η δοκιμαστική λειτουργία, οι 64 αγρότες του Αγροτικού Συνεταιρισμού θα αυξήσουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στέβιας, με στόχο τον Αύγουστο το εργοστάσιο να πετύχει παραγωγή 30 τόνων γλυκοζίτη.

    kolosousas
    Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Γ. Κουλοσούσας, «νοικιάσαμε για 22 χρόνια μια αποθήκη από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φαναρίου και εκεί εγκαταστήσαμε τα μηχανήματα που τώρα μπαίνουν σε δοκιμαστική λειτουργία.

    Οι 64 αγρότες του Συνεταιρισμού Στέβιας είναι έτοιμοι να αυξήσουν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις στέβιας από τα 40 στρέμματα, που αρχικά καλλιεργήθηκαν, σε 800- 1.000 στρέμματα. Οι εκτάσεις θα σπαρθούν την άνοιξη, τον Ιούνιο θα γίνει η συγκομιδή και τον Αύγουστο η μονάδα θα παράγει τις πρώτες ποσότητες, που υπολογίζουμε να είναι 30 τόνοι». Θα απορροφηθούν όμως αυτές οι ποσότητες από την αγορά; « Αυτή τη στιγμή υπάρχει ζήτηση για τη στέβια τόσο από την ελληνική αγορά όσο και από το εξωτερικό, ενώ μέχρι τώρα παραγωγική μονάδα στέβιας δεν υπάρχει ούτε στην Ελλάδα ούτε σε ολόκληρη την Ευρώπη.»
    Το στοίχημα είναι να πετύχει η καλλιέργεια και η παραγωγή αλλά και η διάθεση των παραγόμενων ποσοτήτων. Σημειώνεται ότι η τιμή πώλησης της στέβιας είναι πολύ υψηλή (120 δολάρια το κιλό) και η ζήτηση αυξανόμενη.
    Η ποιότητα του προϊόντος θα είναι υψηλή σημειώνει ο κ. Κολοσούσας εξηγώντας ότι « τον γλυκοζίτη από τα φυλλαράκια του φυτού τον βγάζουμε με αποσταγμένο νερό χωρίς διαλύτες».

    stevia_kompelos_factory

    “Η παραγωγή γλυκαντικών στέβιας και προϊόντων στέβιας αποτελεί ένα πρότζεκτ, που μπορεί να λειτουργήσει ως σηματωρός για το πώς η χώρα μπορεί να δει την άκρη του τούνελ της κρίσης, στηριζόμενη σε εξαιρετικά προϊόντα, που παράγει η ελληνική γη και οι Έλληνες αγρότες. Τα προϊόντα αυτά μεταποιούνται χάρη στην ελληνική τεχνογνωσία και στον εξοπλισμό και διανέμονται μέσα από ίδιες δυνάμεις των παραγωγών στην εγχώρια και διεθνή αγορά” αναφέρει.

    Η διαδικασία της μεταποίησης θα ανταποκρίνεται στα πιο υψηλά στάνταρ τεχνογνωσίας, καθώς η παραγωγή θα γίνεται με τη χρήση εξειδικευμένης τεχνολογίας μεμβρανών και βιομηχανικής χρωματογραφίας. Η συγκεκριμένη μέθοδος αποτελεί προϊόν πολύχρονης έρευνας του Εργαστηρίου Μηχανικής Μεταποίησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας, το οποίο, με επικεφαλής τον καθηγητή Κωνσταντίνο Πετρωτό, παρείχε –και θα συνεχίσει να παρέχει και κατά το στάδιο της λειτουργίας– αμισθί την υποστήριξή του στο όλο εγχείρημα.

    Η κατασκευή της μονάδας παραγωγής γλυκοζιτών Στεβιόλης στην περιοχή του Φαναρίου Καρδίτσας είναι αποτέλεσμα μιας τριετούς ερευνητικής προσπάθειας στο Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας και μίας διετούς και πλέον προσπάθειας των μελών του Συνεταιρισμού στέβιας που ιδρύθηκε στην Καρδίτσα και ολοκληρώθηκε με χρήση ελληνικής τεχνογνωσίας και πόρων του Προγράμματος LEADER.

    Μόλις τρία χρόνια από την ιδρυτική μας συνέλευση, τόνισε ο Πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Γεώργιος Κουλοσούσας, και χάρη το πείσμα και τη διάθεση καταφέραμε τα ακατόρθωτα. “Αγρότες με θέληση και ζήλο καταφέραμε να συνεργαστούμε με Καθηγητές των ΤΕΙ και ΑΕΙ με Επιστήμονες καταγόμενους από το Νομό μας  με Αναπτυξιακές Εταιρίες και με άλλους Φορείς και  το αποτέλεσμα, κάτι το μοναδικό το διαφορετικό για τα μέχρι τώρα δεδομένα. Ένας Μετοχικός Συνεταιρισμός γεμάτος αξίες και αρχές έτοιμος να καλλιεργήσει, να μεταποίηση και να πουλήσει προϊόντα με μεγάλη προστιθέμενη αξία”.



    ΣΧΟΛΙΑ