• Business

    Mιχάλης Σάλλας: Aυστηρή κριτική στον Τσίπρα και τους υπουργούς

    Ο κ. Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος της Lyktos Participations, και στρατηγικός μέτοχος της Παγκρήτιας

    Ο κ. Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος της Lyktos Participations, και στρατηγικός μέτοχος της Παγκρήτιας


    Να εφαρμόσει και όχι απλώς να νομοθετεί τις μεταρρυθμίσεις καλεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας σε συνέντευξή του στους Financial Times, τονίζοντας ότι το ζητούμενο για την ανάπτυξη είναι να εφαρμόσει η χώρα τις μεταρρυθμίσεις, να ενισχύσει η κυβέρνηση το ρόλο του ιδιωτικού τομέα και να περιορίσει το ρόλο του κράτους στην οικονομία. Ο κ. Σάλλας δηλώνει αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί ως τα μέσα του έτους, ανοίγοντας το δρόμο για ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αν και ο ρυθμός για το σύνολο του έτους θα είναι μηδενικός και θα τρέξει με 2% το 2017.
    Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, να χτίσει εκ νέου τη σταθερότητα και να φέρει επενδυτές, εξελίξεις που θα επιτρέψουν στο τραπεζικό σύστημα να ανακάμψει και να παίξει καίριο ρόλο στην ανάπτυξη, σημειώνει ο πρόεδρος της Πειραιώς και υπογραμμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο σταθερή δημόσια υποστήριξη σε πολιτικές που έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές.
    Η κυβέρνηση προχωρά, για παράδειγμα, με τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά ο πρωθυπουργός είναι αυτός που πρέπει να αποσαφηνίσει την πολιτική αυτή. Μπορεί το κάθε μέλος του υπουργικού συμβουλίου να λέει τη γνώμη του αλλά είναι αναγκαίο να υπάρχει ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να προχωρήσει μπροστά.
    Ο κ. Σάλλας φέρνει το παράδειγμα των εμποδίων που εμφανίζονται συνεχώς στην συμφωνία με την γερμανική Fraport για τα περιφερειακά αεροδρόμια. Ενώ  η συμφωνία θεωρούνταν καταλύτης για την ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας, οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Υποδομών έμειναν αδρανείς στις διαμαρτυρίες συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ που καθυστερούν ενόψει θερινής περιόδου την υλοποίηση της συμφωνίας.
    Οσο αφορά τον τραπεζικό κλάδο, ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς σημειώνει ότι μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές, θα μπορέσουν οι τράπεζες να επιταχύνουν στην διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να απελευθερώσουν πόρους προς την πραγματική οικονομία. Η ίδια η διαδικασία εξυγίανσης θα αποτελέσει «όχημα» για την προσέλκυση επενδύσεων, τονίζει ο κ. Σάλλας και αναφέρεται στο ενδιαφέρον που υπάρχει από επενδυτές που δεν είναι μάλιστα hedge funds, αλλά μεταξύ άλλων, διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων, έλληνες επιχειρηματίες τροφίμων αλλά και επιχειρηματίες που θέλουν να αναβιώσουν deals στην ανανεώσιμη ενέργεια που πάγωσαν με την κρίση.

    Ο κ. Σάλλας δεν έχει αυταπάτες αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα: «είναι τεράστια η μάχη για να αυξηθεί ο πλούτος στη χώρα, καθώς γίναμε μια χώρα που μόνο το ένα τρίτο του πληθυσμού εργάζεται σε παραγωγικές δραστηριότητες και πρέπει να στηρίζει τους υπόλοιπους, δημόσιο τομέα, συνταξιούχους και ανέργους».

    Διαβάστε ακόμη: 

    http://www.mononews.gr/odigos-epiviosis-ola-osa-prepi-na-xerete-gia-to-neomichanismo-aftomaton-perikoponmisthon-kesintaxeon/43925

    Διαβάστε επίσης:

    http://www.mononews.gr/p-livanos-i-epomenes-kinisis-tis-gaslog-ston-tomea-ploton-monadon-apothikefsis-ke-aeriopiisis/43762



    ΣΧΟΛΙΑ