• Business

    Ποιoς ήταν ο Mustafa Vehbi Koc που πέθανε χθες


    Ο Mustafa Vehbi Koc, πρόεδρος του τουρκικού ομίλου Koc Holding και ένας από τους πιο επιφανείς επιχειρηματίες της χώρας, πέθανε από καρδιακή προσβολή.

    Ηταν ο μεγαλύτερος γιος του δισεκατομμυριούχου Μουσταφά Ραχμί Κοτς και από το 2003 διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Koc Holding της οικογένειας. Ο όμιλος Koc έχει δραστηριότητα και συμφέροντα στον τομέα της ενέργειας, αυτοκίνητα και λιανεμπόριο. Δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα της τεχνολογίας,  τα τρόφιμα, τη γεωργία, τον τουρισμό και τα ναυπηγεία.

    Ο Mustafa Vehbi Koc μεταφέρθηκε στο Beykoz κρατικό νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης το πρωί της 21ης ​​του Ιανουαρίου αφού υπέστη καρδιακή προσβολή κατά την πρωινή του άσκηση. Πρώτες βοήθειες του παρασχέθηκαν από το σωματοφύλακα και τον προπονητή του και είχε συνέλθει στο νοσοκομείο.Αργότερα μεταφέρθηκε στο  American Hospital (Amerikan Hastanesi), το οποίο κατέχει η οικογένειά του, με ελικόπτερο.

    Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται ότι κάλεσε τον πατέρα του Ραχμί Κοτς και αδελφό του Αλί Κοτς για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια.

    Ο  Mustafa Vehbi Koc, γεννήθηκε το 1960 και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο George Washington το 1984. Ως μέλος της τρίτης γενιάς της οικογένειας Κοτς, έγινε πρόεδρος της Koç Holding το 2003, αντικαθιστώντας τον πατέρα του, Ράχμι Koç.

    Κατά τη διάρκεια της θητείας του, οι επιχειρήσεις του ομίλου σημείωσαν πολύ υψηλά επίπεδα ανάπτυξης και έγιναν διεθνείς.

    H KOC Holding είναι ο μοναδικός Τουρκικός επιχειρηματικός όμιλος στη λίστα του Fortune 500. Η KOC Holding  κατέχει το διυλιστήριο πετρελαίου της Τουρκίας, Tupras, δύο μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες τις Τόφας και Ford Otosan, τη βιομηχανία οικιακών συσκευών Arçelik , βιομηχανία υγραερίου για αυτοκίνητα κ.α Ο όμιλος κατέχει επίσης την τράπεζα Yapı Kredi τη εταιρεία διανομής καυσίμων Opet και την αμυντική βιομηχανία  Otokar.

    Η KOC Holding  πραγματοποιεί το 45% της παραγωγής αυτοκινήτων της Τουρκίας και το 43%συνόλου των εξαγωγών αυτοκινήτων της χώρας. Το μερίδιο του ομίλου στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας είναι περίπου 10%.



    ΣΧΟΛΙΑ