• Business

    ΟΛΠ: Αύριο ανοίγουν οι προσφορές

    Fu Cheng Qiu

    Το αφεντικό της Cosco, Fu Cheng Qiu, ή αλλιώς «Κάπταιν Fu»


    Αντίστροφη μέτρηση για την ιδιωτικοποίηση του  67% των μετοχών του ΟΛΠ, αφού μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις, διαφωνίες και παλινδρομήσεις, τελικά αύριο  ανοίγουν οι προσφορές, με την κινεζική Cosco να είναι μάλλον η μοναδική υποψήφια, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι βέβαιο αφού τακτική της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ είναι να μην ανακοινώσει τον αριθμό των δεσμευτικών προσφορών. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ αποτελεί το δεύτερο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, μετά την υπογραφή της σύμβασης με την Fraport για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.

    Στέργιος Πιτσιόρλας. Ετών 55. Προεδρος ΤΑΙΠΕΔ
    Στέργιος Πιτσιόρλας. Ετών 55. Προεδρος ΤΑΙΠΕΔ

    Γι αύριο μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, παρουσία των εκπροσώπων των δανειστών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, ώστε να ανοίξει ο φάκελος με τη δεσμευτική οικονομική προσφορά της Cosco.

    Στην ίδια συνεδρίαση θα ανοίξουν και οι φάκελοι με τις δύο αποτιμήσεις του ΟΛΠ που διενήργησαν οι εταιρείες συμβούλων Kantor και American Appraisal Hellas. Η προσφορά του κινεζικού ομίλου θα συγκριθεί με τη μεγαλύτερη από τις δύο αποτιμήσεις των συμβούλων.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ύψος της προσφοράς των Κινέζων εκτιμάται μεταξύ 350.000.000 έως 400.000.000 ευρώ, δηλαδή υψηλότερα από τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία της εταιρεία της οποίας η συνολική κεφαλαιοποίηση ανέρχεται σε 350.000.000 ευρώ.

    olp14529986

    Σύμφωνα με το διαγωνισμό ο πλειοδότης θα αποκτήσει κατ’ αρχήν το 51% των μετοχών του ΟΛΠ ενώ το υπόλοιπο 16% θα αποκτηθεί με την υλοποίηση επενδύσεων 350.000.000 ευρώ που θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια. Αντίστοιχα το τίμημα   για το 16% (πλέον του 51%)  θα εκταμιευθεί όταν ολοκληρωθούν οι επενδύσεις.

    cosco

    Αν η προσφορά των Κινέζων θεωρηθεί χαμηλή, με βάση τις αποτιμήσεις, τότε οι επενδυτές θα έχουν περιθώριο λίγων ημερών να αυξήσουν το προσφερόμενο τίμημα.



    ΣΧΟΛΙΑ