• Business

    Κορυφαίος διαχειριστής κεφαλαίων εξηγεί γιατί είναι τόσο τρομακτική περίοδος για τις αγορές


    Ο Russel Clark, διαχειριστής επενδύσεων με έδρα το Λονδίνο και συνέταιρος στο fund των 2,75 δισ. Δολαρίων, Horseman Capital Management, εκφράζει τον προβληματισμό του για τα χρηματιστήρια και επισημαίνει ότι αισθάνεται πιο αβέβαιος από ποτέ για την κατεύθυνση που θα κινηθούν οι αγορές. To Horseman συγκαταλέγεται στα hedge funds με τις καλύτερες αποδόσεις το 2016. Συγκεκριμένα το Horseman Global, με κεφάλαια 1,06 δισ. δολάρια και διαχειριστές τους Russel Clark και Bobby Turnbull, μέχρι και την περασμένη Τετάρτη είχε σημειώσει άνοδο 11,31% σύμφωνα με τα στοιχεία της HSBC. Το 2015 ήταν στη λίστα με τα 20 funds που εμφάνισαν τις καλύτερες αποδόσεις, καταγράφοντας κέρδη 20,42%.

    screen shot 2016-02-29 at 9.08.10 am

    Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στις αγορές, ο Clark αναφέρει: “Ξόδεψα το χρόνο μου κοιτάζοντας τις τρέχουσες τιμές, αναλογιζόμενος πως θα είναι η κατάσταση το επόμενο έτος. Ποιες θα είναι οι αντιδράσεις των αγορών σε όσα συμβαίνουν σήμερα και ποιες θα είναι οι αποτιμήσεις τότε.

    Τις περισσότερες φορές μπορώ να φανταστώ. Αυτό που μπορώ να δω τώρα, είναι ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ επιβραδύνεται και ότι η αγορά θα αποτιμήσει τον περιορισμό της αυστηρής νομισματικής πολιτικής.

    Αυτή η εξέλιξη θα κάνει πιο αδύναμο το δολάριο και θεωρητικά θα δώσει ώθηση στα εμπορεύματα και θα κάνει ελκυστικές της αναδυόμενες αγορές, κυρίως αν λάβουμε υπόψη μας ότι το ισχυρό αμερικανικό νόμισμα είναι η αιτία για την οποία τα εμπορεύματα και οι αναδυόμενες αγορές είναι τώρα αδύναμα.

    Από την άλλη πλευρά, σκέφτομαι ότι έχουμε εδώ και καιρό υπερπροσφορά στα εμπορεύματα και σημαντικά οικονομικά προβλήματα στην Κίνα, τα οποία είναι δύσκολο να επιλυθούν. Έτσι, αυτό το δεδομένο καθιστά τους τομείς που σχετίζονται με τα εμπορεύματα λιγότερο ελκυστικούς, παρά την προοπτική συνέχισης της πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης από τη Fed.

    Παράλληλα, ανησυχώ, υποστηρίζει ο Russel Clark, για το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου. Το μέλλον τώρα είναι πιο αβέβαιο από ποτέ. Ή για να πω ακριβώς τα λόγια ενός εκ των πρωταγωνιστών της ταινίας Margin Call -γνωστή στην Ελλάδα με τον τίτλο “Ο δρόμος του χρήματος”- “Βρίσκομαι εδώ για να μαντέψω πως θα είναι η μουσική σε μία εβδομάδα, σε ένα μήνα, σε ένα χρόνο από τώρα.

    Αυτό και τίποτε άλλο. Και καθώς στέκομαι εδώ απόψε, πολύ φοβάμαι ότι δε ακούω τίποτε. Μόνο σιωπή…”

    Η “μουσική” στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι “η διάθεση των αγορών”.

    Τα περισσότερα από τα κέρδη του Horseman Global αυτή τη χρονιά προέρχονται από βραχυπρόθεσμες κινήσεις, καθώς και από επενδύσεις σε νομίσματα και ομόλογα. Επίσης, το fund διατηρεί long θέση στα ομόλογα και shοrt στις μετοχές.

    Από την ημέρα της ίδρυσης του, το Φεβρουάριο του 2001, το Horseman εμφανίζει ετήσιες αποδόσεις 14,79% κατά μέσο όρο. Οι μοναδικές δύσκολες χρονιές ήταν το 2009 και το 2011, που υποχώρησε κατά 24,72% και 2,99% αντίστοιχα.



    ΣΧΟΛΙΑ