• Business

    Γιατί πάγωσαν οι επιθέσεις εναντίον του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη;

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας


    Tην απομάκρυνση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας «προανήγγειλαν» επί μήνες μέσα ενημέρωσης, και μάλιστα φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση.

    Το παράδοξο να γίνεται τόσο συχνή αναφορά σε υποτιθέμενο σχεδιασμό από πλευράς της ίδιας της κυβέρνησης, που επέλεξε τον Φραγκιαδάκη μόλις ένα χρόνο πριν για τη θέση αυτή, να τον αντικαταστήσει, ακολούθησε η εξίσου παράδοξη σιωπή επί του θέματος το τελευταίο διάστημα.

    Λίγους μήνες μετά την τοποθέτησή του στο τιμόνι της Εθνικής Τράπεζας και την επικύρωση της εκλογής του από τον SSM, o Λεωνίδας Φραγκιαδάκης βρέθηκε στο επίκεντρο πολεμικής από κύκλους εντός της τράπεζας και παράλληλα από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης που μετέφεραν πληροφορίες για απομάκρυνσή του από την Εθνική.

    Ήταν δε, τόσο συχνές οι αναφορές από τα μέσα αυτά, τα οποία συνδέονταν με κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που προκαλούσαν εντύπωση εντός της Εθνικής αφού ο Φραγκιαδάκης συνεργάζεται άψογα με το δυναμικό της τράπεζας, καθώς προέρχεται από τους κόλπους της.

    Η κριτική στον διευθύνοντα σύμβουλο περιείχε μάλλον θολές αιτιάσεις, ενώ από ένα σημείο και μετά δεν υπήρχαν ούτε αυτές, με τις φήμες περί αντικατάστασής του να επιμένουν, προερχόμενες πάντοτε από τις ίδιες πηγές.

    Αυστηρά τεχνοκράτης και χαμηλών τόνων ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης δεν ταίριαξε με τις προσπάθειες ορισμένων να ελέγξουν λειτουργίες της Εθνικής και ήταν μακριά από κομματικά παιχνίδια, κάτι που σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, του στοιχίζει σε δημοτικότητα τουλάχιστον σε συγκεκριμένους κύκλους.

    Ενώ χαίρει εκτίμησης στα στελέχη και τους υπαλλήλους της τράπεζας ακριβώς, γιατί δεν συμμορφώνεται με παλαιοκομματικές πρακτικές, ενοχλεί άλλους.

    Το μπαράζ κυρίως ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων ακολούθησε μια περίοδος σιωπής, η οποία αποδίδεται στο γεγονός ότι εκ των πραγμάτων φαίνεται να διαψεύδεται η προαναγγελία της απομάκρυνσης του διευθύνοντος συμβούλου.

    Ο Φραγκιαδάκης πέρασε τις εξετάσεις του SSM και είναι από τα στελέχη του κλάδου που καλύπτουν τα αυστηρά κριτήρια του νέου νόμου για την στελέχωση των διοικητικών συμβουλίων και των επιτροπών των τραπεζών, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς που θεωρούν παράλογη μια κίνηση αντικατάστασής του ειδικά αφού επίκειται η διαδικασία αξιολόγησης των διοικήσεων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    «Απαντήσεις» για τις προθέσεις της κυβέρνησης πάντως φαίνεται ότι έδωσε η παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε πρόσφατη μεγάλη εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας για την πρωτοβουλία act4greece.



    ΣΧΟΛΙΑ