• Business

    Γιατί το Brexit θα διαλύσει την αγορά ακινήτων της Βρετανίας με ανυπολόγιστες συνέπειες

    • NewsRoom


    Αν η Βρετανία εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο θα πέσουν οι τιμές των ακινήτων, αλλά η πτώση αυτή θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τον τραπεζικό τομέα, υποστηρίζουν αναλυτές κατοικιών.

    O υπουργός Οικονομικών George Osborne έχει ήδη προειδοποιήσει από τον Μάιο ότι ένα Brexit θα πιέσει τις τιμές προς τα κάτω, με την πτώση να κυμαίνεται από 10% έως 18%. Την ίδια ώρα, ο αναλυτής ακινήτων Μark Burrows εκτιμά ότι η πτώση θα αγγίξει το 30%, ποσοστό διπλάσιο από αυτό που εκτιμά ο υπουργός.

    Ο Burrows και η ομάδα του δίνουν μια ζοφερή εικόνα για το πώς ένα Brexit θα επηρεάσει την οικονομία, με αλυσιδωτές επιπτώσεις από την πτώση των τιμών στις κατοικίες. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εμμονή με τις τιμές των κατοικιών. Κατρακυλούν οι τιμές, μειώνεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη, πλήττονται τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών.

    Ένα Brexit δεν είναι δεδομένο, αλλά όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, αν αυτό συμβεί δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε τις τιμές των σπιτιών να πέφτουν 20-30%.

    iolcus - logoΕξάλλου, η αγορά ενισχύθηκε από τους ξένους επενδυτές και δεδομένου ότι 1) η στερλίνα προβλέπεται να διολισθήσει και 2) η ρευστότητα της κατάστασης είναι πιθανό να παραμείνει για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά από ένα πιθανό Brexit- είναι απίθανο να υπάρξει προσφορά για ένα περιουσιακό στοιχείο μεγάλης αξίας που είναι ήδη υπερτιμημένο.

    Ο λόγος που οι τιμές των ακινήτων θα επηρεάσουν τις τραπεζικές μετοχές είναι αρκετά απλός. Αν υπάρξει μια συντριβεί στην ιδιοκτησία, τα ιδρύματα, που δανείζονται οι άνθρωποι για να αγοράσουν ένα σπίτι-οι τράπεζες- θα πληγούν.

    Αν υπάρξει μια συντριβή στην ιδιοκτησίας, τα ιδρύματα που δανείζουν τα χρήματα στους στους αγοραστές – οι τράπεζες – θα πληγούν. Οι αναλυτές της Bernstein επισημαίνουν στην έκθεσή τους ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες της Βρετανίας σχετίζονται με την αγορά στεγαστικών δανείων:

    bernsteinhouseprice Η μέση τιμή κατοικίας στη Βρετανία φτάνει σήμερα τις £ 292.000 ($ 422.099), σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τον Μάρτιο. Εντωμεταξύ, η μέση τιμή για να αγοράσει κανείς ένα σπίτι στο Λονδίνο είναι τώρα πάνω από £ 550.000. Τα ακίνητα στο Λονδίνο είναι τώρα σχεδόν 60% πιο ακριβά από ό, τι ήταν πριν από την οικονομική κρίση του 2008.

    Χθες το Royal Institution of Chartered Surveyors προειδοποίησε ότι οι τιμές των ακινήτων της Βρετανίας πρόκειται να πέσουν για πρώτη φορά από το 2012, και οι τιμές των κατοικιών του Λονδίνου θα επηρεαστούν περισσότερο.

    Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομολόγος του RICS ‘Simon Rubinsohn είπε ότι «δεν υπάρχει σε αυτό το σημείο, η αίσθηση ότι μια θεμελιώδης αλλαγή λαμβάνει χώρα στην αγορά”.

    Powered by  IOLCUS INVESTMENT ΑΕΠΕΥ

    iolcus - logo

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

    http://www.mononews.gr/giati-antiisangeleas-tou-ap-k-e-spiropoulou-den-ascholithike-tin-ipothesi-vgenopoulou/52463

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ EΠΙΣΗΣ: 

    http://www.mononews.gr/prolavete-ependisi-tis-fraport-greece-kopelouzou-ferni-18000-thesis-ergasias/52436

     



    ΣΧΟΛΙΑ