• Business

    Tο ράλι στις τιμές του χρυσού είναι πραγματικό. Δείτε το γιατί


    Τον Σεπτέμβριο του 2011 η τιμή του χρυσού έπιασε… ταβάνι στα 1.900 δολάρια/ουγγιά, μετά από μία ανοδική πορεία μίας δεκαετίας στη διάρκεια της οποίας η τιμή του πολύτιμου μετάλλου εκτοξεύθηκε κατά 645%. Έκτοτε, ο χρυσός έχασε το momentum του, καθώς οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους στα χρηματιστήρια που άρχιζαν να ανεβαίνουν – ωστόσο, μετά από τρία χρόνια πτωτικής πορείας, ο χρυσός φαίνεται πως επιστρέφει δριμύτερος.

    Η τιμή του χρυσού είναι πλέον κοντά στο να καταγράψει το μεγαλύτερο ανοδικό της σερί από τις… κυριολεκτικά χρυσές μέρες του 2011, ενώ πλέον ξεπέρασε και τον μέσο όρο των τελευταίων 200 εβδομάδων, που είναι μία ισχυρή ένδειξη ανάπτυξης.

    gold1
    Σε πρόσφατη έκθεσή της, η HSBC εκτιμά ότι μπορεί να βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια ενός νέου bull market για τον χρυσό, που πιθανόν να ανεβάσει την τιμή του τουλάχιστον στα 1.500 δολάρια, ενώ δεν αποκλείεται να ξεπεράσει και τη «μανία» του 2011. Πρόκειται για πολύ φιλόδοξες εκτιμήσεις, που όμως έχουν μία βάση. Ο Frank Holmes της US Global Investors μας εξηγεί γιατί:

    Οι μετοχές ανησυχούν τους επενδυτές

    Ιστορικά, ο χρυσός έχει πολύ χαμηλή αλληλεπίδραση με τις μετοχές, και άρα όταν οι μετοχές πέφτουν, ο χρυσός τείνει να διατηρεί την αξία του. Αυτό συμβαίνει και τώρα: Ο δείκτης S&P 500 υποχωρεί μέσα το 2016 σχεδόν κατά 10%, ενώ ακόμα και οι συνήθως αξιόπιστες μετοχές τεχνολογίας (π.χ Facebook, Amazon, Netflix) απογοητεύουν. Αντίθετα, ο χρυσός ανεβαίνει κατά 12,7%.

    Επιπλέον, ο αριθμός των εταιρειών που μείωσαν ή ανέστειλαν τα μερίσματά τους πέρυσι ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2008, σύμφωνα με το Bloomberg. Σχεδόν 100 περισσότερα μερίσματα περικόπηκαν το 2015 σε σχέση με το 2008, υποδεικνύοντας πως επίκεινται και άλλες δυσκολίες.

    gold2

    Η κατάσταση δεν είναι διαφορετική στην Κίνα, μία από τις μεγαλύτερες αγορές χρυσού στον κόσμο μαζί με την Ινδία. Με τον γενικό δείκτη της Σαγκάης να έχει χάσει το 46% της αξίας του από τον Ιούνιο, πολλοί επενδυτές επιστρέφουν στον χρυσό.

    Η παγκόσμια ζήτηση είναι τεράστια

    To 2015 ήταν μία «καυτή» χρονιά για τη ζήτηση χρυσού, με τη διανομή «πραγματικού» χρυσού από την αγορά της Σαγκάης να φτάνει τους 2.596 τόνους, σχεδόν το 90% δηλαδή της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής χρυσού το 2015.

    Η κεντρική τράπεζα της Κίνας επίσης εξακολουθεί να αγοράζει χρυσό με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Σύμφωνα με το Kitco News, η κεντρική τράπεζα της Κίνας πρόσθεσε τον Ιανουάριο 16,44 τόνους χρυσού στα αποθέματά της, θέλοντας να υποστηρίξει το νόμισμά της, το renminbi.

    gold3

    Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις χρυσών νομισμάτων σε ΗΠΑ και Ευρώπη το 2015 και φέτος είναι εντυπωσιακές: οι πωλήσεις αμερικανικών χρυσών νομισμάτων έφτασαν τις 124.000 τον Ιανουάριο, αυξημένες κατά 53% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015. Και πέρυσι στο νομισματοκοπείο της Αυστρίας, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, οι καταναλωτές αγόρασαν 1.75 εκατομμύρια νομίσματα, τέσσερις φορές περισσότερα σε σχέση με το 2008, πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση.

    Αυτή τη στιγμή τα αμερικανικά hedge funds αυξάνουν τα πονταρίσματά τους στην άνοδο του χρυσού – και όπως λένε, πρέπει πάντα να «ακολουθείς» το χρήμα…

    Αρνητικά επιτόκια στις ΗΠΑ;

    Τον Δεκέμβριο η Fed αύξησε τα επιτόκιά της κατά 0,25%, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δέκα χρόνια. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να ανακρούσει πρύμνα, και υπάρχει ολοένα εντεινόμενη φημολογία ότι τα επιτόκια μπορεί να πέσουν και κάτω από το μηδέν, σε αρνητικό έδαφος. Ήδη το έχουμε δει αυτό μεταξύ άλλων στη Σουηδία, την Ελβετία, τη Δανία και την Ιαπωνία. Το 23,1% του παγκόσμιου ΑΕΠ παράγεται σε χώρες όπου η κεντρική τράπεζα λειτουργεί με αρνητικά επιτόκια, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Σε έναν κόσμο όπου χρεώνεσαι για να βάλεις τα λεφτά σου σε κρατικά ομόλογα, το να έχεις στην κατοχή σου χρυσό ξαφνικά γίνεται πολύ πιο ελκυστικό.

    Ο χρυσός έχει μία αντιστρόφως ανάλογη σχέση με τα πραγματικά επιτόκια (όταν δηλαδή αφαιρεθεί από το επίσημο επιτόκιο ο πληθωρισμός).

    gold4

    Τα αρνητικά επιτόκια στις ΗΠΑ μπορεί να μοιάζουν σαν μία παρατραβηγμένη ιδέα, όμως η Fed ήδη έχει υπονοήσει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες για κάτι τέτοιο (και η JP Morgan υποδεικνύει ότι τα επιτόκια μπορεί να φτάσουν ακόμα και στο -1,3%). Θα ήταν φρόνιμο να κάνουν το ίδιο και οι επενδυτές.



    ΣΧΟΛΙΑ