• Business

    Αναβάθμιση της ΦΑΓΕ από τη Moody’s

    ΦΑΓΕ

    ΦΑΓΕ


    Οι εξαγωγές εξακολουθούν να αποτελούν μονόδρομο για τη διάκριση των ελληνικών επιχειρήσεων και τη διαφοροποίηση τους από την ζοφερή ελληνική πραγματικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ΦΑΓΕ, την οποία αναβάθμισε ο διεθνής οίκος Moody’s λόγω της σημαντικής βελτίωσης που εμφανίζουν οι οικονομικοί και πιστωτικοί της δείκτες, στηριζόμενοι στη συνεχή ανάπτυξη που σημειώνει η εταιρία στις διεθνείς αγορές.

    Η γαλακτοβιομηχανία της οικογένειας Φιλίππου που τάραξε τα νερά της ελληνικής αγοράς όταν το 2012 προχώρησε στη μεταφορά της έδρας της από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο προκαλώντας πλήθος αντιφατικών σχολίων με την κίνηση της, παραμένει πρωταγωνιστής στις ελληνικές εξαγωγές με το Total να καταλαμβάνει περίοπτη θέση στην αγορά γιαουρτιού και επιδόρπιων γιαουρτιού διεθνώς.

    Από το 1926 που ξεκίνησε η λειτουργία του πρώτου γαλακτοπωλείου της στη Αθήνα, κατόρθωσε να εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της Ελλάδα και να δραστηριοποιηθεί στη συνέχεια έξω από τα -ασφυκτικά πλέον- ελληνικά σύνορα, ακολουθώντας τα σημεία των καιρών.

    Ο δρόμος προς τις αγορές του εξωτερικού άνοιξε το 1983, με την αγορά της Βρετανίας για να ακολουθήσουν η Ιταλία και άλλες χώρες, ενώ το 1998 τα προϊόντα της ταξίδεψαν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού κατακτώντας σταδιακά μερίδιο αγοράς και στις ΗΠΑ. Η επιτυχία αυτή την οδήγησε στην απόφαση να κατασκευάσει το 2008 μονάδα παρασκευής γιαουτριού στο Johnstown, της Νέας Υόρκης. 

    Οι εκτιμήσεις των αναλυτών της Moodys

    Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ΦΑΓΕ σε Β2 από Β3 προηγουμένως διατηρώντας το outlook σταθερό. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την προσδοκία των αναλυτών ότι οι οικονομικοί δείκτες της εταιρίας θα παραμείνουν ισχυροί παρά την έκθεση που εξακολουθεί να έχει στην επιβαρυμένη ελληνική αγορά αλλά και παρά το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών του γάλακτος.

    Στην νέα αξιολόγηση της η Moody’s έχει λάβει υπόψη της το μικρό μέγεθος της εταιρίας σε σχέση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του εξωτερικού που βρίσκονται στη λίστα αξιολόγησης της, την έκθεση της στην ελληνική αγορά, παρά το γεγονός ότι έχει περιοριστεί στα χαμηλότερα επίπεδα που βρίσκονταν ποτέ, την έκθεση της στις διακυμάνσεις των τιμών του γάλακτος και των ισοτιμιών του δολαρίου, καθώς και στις πιέσεις από τη συνεχόμενη αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων που ωριμάζει σταδιακά.

    Στα θετικά της αξιολόγησης περιλαμβάνονται η ισχυρή ανάπτυξη της ΦΑΓΕ στην αγορά των ΗΠΑ αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης που έχει αντισταθμίσει σημαντικά τη μείωση εσόδων στην Ελλάδα, η δυνατότητα της εταιρίας να αυξήσει τις τιμές των προϊόντων της για να αντισταθίσει τυχόν αυξήσεις στην τιμή του γάλακτος, το ισχυρό brand που έχει λανσάρει στην αγορά αλλά και η ενίσχυση των πιστωτικών της δεικτών που οφείλεται κυρίως στη διεύρυνση της παρουσίας της στις ΗΠΑ.

    Παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις της το Σεπτέμβριο του 2015 υποχώρησαν σε ετήσια βάση κατά 2%, η μείωση αποδίδεται στον αντίκτυπο που είχε στα αποτελέσματα της η ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας. Ο ρυθμός ανάπτυξης της στην Ιταλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 42%, 33% και 3% αντίστοιχα. Η ΦΑΓΕ δεν προχώρησε σε αύξηση των τιμών κατά το 2015 καθώς οι τιμές του γάλακτος υποχώρησαν σημαντικά από το υψηλό που σημείωσαν το 2014 τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

    Όπως επισημαίνει η Moody’s η ΦΑΓΕ διαθέτει επαρκή ρευστότητα και εργαλεία για τη διαχείριση των διαθεσίμων της και δεν στηρίζεται στις ελληνικές τράπεζες για την διάθεση μετρητών. Από τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, η εταιρία διατηρεί το 93% των διαθεσίμων της σε διεθνείς τράπεζες εκτός Ελλάδος. Την ώρα που η οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστη, οι αναλυτές του διεθνούς οίκου αξιολόγησης εκτιμούν ότι ενδεχόμενη περαιτέρω πτώση του όγκου πωλήσεων, πίεση των τιμών και χρεοκοπίες πελατών λόγω της παρατεταμένης κρίσης στη χώρα μας, είναι διαχειρίσιμα για την επιχείρηση καθώς θα μπορέσει να τα αντισταθμίσει με την ανάπτυξη της σε άλλες χώρες.

     



    ΣΧΟΛΙΑ