• Business

    Αρμαγεδδών το Brexit για την Τράπεζα της Αγγλίας


    Η Τράπεζα της Αγγλίας άφησε τις τιμές των επιτοκίων ανέπαφες στο 0,5% την Πέμπτη και εξέδωσε προειδοποίηση για την πορεία της ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασιλείο, δηλώνοντας ότι περιμένει μια “περαιτέρω επιβράδυνση” της ανάπτυξης του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2016.

    Και ενώ οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι περίπλοκοι, ένα πράγμα είναι που κυριαρχεί στο σκεπτικό της Τράπεζας: το επερχόμενο δημοψήφισμα για το Brexit. Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, δηλώνει πως το Brexit μπορεί άνετα να οδηγήσει τη Μεγάλη Βρετανία σε “τεχνική ύφεση”.

    Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney
    Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney

    Ως κομμάτι της τριμηνιαίας μελέτης “Inflation Report” – μια λεπτομερής έρευνα που περιλαμβάνει κάθε δείκτη της βρετανικής οικονομίας και την πρόβλεψη της τράπεζας για το μέλλον της χώρας – η Τράπεζα της Αγγλίας εξηγεί με λεπτομέρεια τις συνέπειες που θα προκαλέσει το δημοψήφισμα για το Brexit στη Μεγάλη Βρετανία.

    Η έρευνα αποτελείται από 60 σελίδες γεμάτες γραφήματα και αναλύσεις που εξηγούν επακριβώς το γιατί ο Carney και η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής πιστεύουν ότι το Brexit είναι μια κακή ιδέα για το Ηνωμένο Βασίλειο. Η λέξη-κλειδί εδώ είναι η “αβεβαιότητα”.

    Παρακάτω ακολουθούν μερικά από τα γραφήματα της έρευνας και τα σχόλια της τράπεζας.

    • Η λίρα έχει ήδη υποχωρήσει εξαιτίας της αβεβαιότητας του Brexit

    the-pound-has-already-dropped-due-to-brexit-uncertainty

    “Η λίρα σημείωσε πτώση της τάξεως του 9% από το πικ του Νοεμβρίου και αυτό υπονοεί αυξημένη μεταβλητότητα των options της στερλίνας – μέτρα του προβλεπόμενου ρίσκου σχετικά με το ποσοστό της ισοτιμίας – που λήγουν την ημερομηνία του δημοψηφίσματος. Ένας τρόπος για να μεταφράσουμε ποσοτικά τις επιπτώσεις (του φόβου του Brexit) είναι να κάνουμε διατίμηση του πώς το ποσοστό της ισοτιμίας έχει μεταβληθεί ως αποτέλεσμα των πληροφοριών σχετικά με το δημοψήφισμα, κάτι που μπορεί να προσεγγιστεί από τη συχνότητα των αναφορών στα μέσα. Ένα τέτοιο μοντέλο διατίμησης υποδηλώνει ότι το δημοψήφισμα είναι ο υπαίτιος για το 50% της υποτίμησης της στερλίνας”.

    • Η υποτίμηση μπορεί να συνεχιστεί αν οι Βρετανοί ψηφίσουν την έξοδο από την Ευρώπη

    depreciation-would-continue-if-britain-votes-to-leave-the-eu

    “Πιο αναλυτικά, το κόστος της προστασίας ενάντια σε μια υποτίμηση σε σύγκριση με μια υπερτίμηση, έχει αυξηθεί σημαντικά, υποδηλώνει ότι οι αναλυτές των αγορών τοποθετούν μεγάλο βάρος στο ρίσκο μιας σημαντικής υποτίμησης της στερλίνας ως επακόλουθο του Brexit. Οι απλές εκτιμήσεις της οπισθοχώρησης αυτής υπονοούν ότι μόνο το 1% περίπου της πτώσης της στερλίνας μπορεί να οφείλεται στα νέα για τα νούμερα της οικονομίας και τα επιτόκια και να παίξει καίριο ρόλο στις επιπτώσεις του δημοψηφίσματος. Και όντως, η αγορά μας δείχνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό της υποτίμησης σχετίζεται με το δημοψήφισμα”.

    • Η Μεγάλη Βρετανία θα δυσκολευτεί να κάνει εμπόριο με την Ευρώπη μετά από το Brexit

    britain-would-find-it-far-harder-to-trade-with-europe-following-brexit

    “Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του Ηνωμένου Βασιλείου – το 50% του βρετανικού εμπορίου – και το μεγαλύτερο επενδυτικό του εταίρο – το 48% των ξένων άμεσων επενδύσεων (FDI) σε αγγλικό έδαφος καθώς και το 40% των αγγλικών FDI που γίνεται στην Ευρώπη. Επομένως, η σχέση της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τη βάση της βρετανικής δραστηριότητας, του πληθωρισμού και της οικονομικής της σταθερότητας. Ένας τρόπος που το δημοψήφισμα επηρεάζει τη δραστηριότητα αυτή είναι λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργεί. Μετά το δημοψήφισμα, υπάρχει αβεβαιότητα τόσο για το αποτέλεσμα της κάλπης όσο και για το μέλλον της βρετανικής δραστηριότητας και του πληθωρισμού που θα ακολουθήσει το δημοψήφισμα. Αν το αποτέλεσμα βγει υπέρ του Brexit, η περίοδος της αβεβαιότητας θα επιμηκυνθεί, καθώς οι εμπορικές συμφωνίες του Ηνωμένου Βασιλείου με τις υπόλοιπες χώρες θα χρειαστεί να επαναδιαπραγματευτούν”.

    • Ο περιορισμός του τρέχοντος ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών μπορεί να γίνει πολύ δυσκολότερος

    cutting-the-current-account-deficit-would-get-even-harder

    “Ένα πραγματικό σημείο τρωτότητας που θα μπορούσε να διογκώσει τα μεγέθη των επιπτώσεων στις τιμές των βρετανικών κεφαλαίων, και συγκεκριμένα των επιτοκίων, είναι το τρέχον αυξημένο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών. Το τρέχον έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα για τα ιστορικά και διεθνή πρότυπα. Η χρηματοδότηση του ελλείμματος βασιζόταν σε συνεχιζόμενες υλικές εισροές από τις FDI, συμπεριλαμβανομένου και του ελλείμματος του δημοσίου τομέα και των εταιρικών επενδύσεων όπως τα εμπορικά ακίνητα. Σε αυτές τις εισροές, που αντιστοιχούσαν στο 16% του ΑΕΠ το 2015, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε σημαντικός χορηγός. Οι αυξανόμενες εντυπώσεις ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του εθνικού εισοδήματος των Βρετανών θέτουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα διατήρησης των τωρινών εισροών κεφαλαίου”.

    • Οι βρετανικές τράπεζες μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας μετά το Brexit

    britains-banks-could-have-substantial-liquidity-problems-following-brexit

    “Υπάρχει η πιθανότητα ότι η αυξημένη αβεβαιότητα μπορεί να κλονίσει την ικανότητα της βασικής χρηματοδότησης των αγορών σε μια περίοδο που η ρευστότητα των αγορών αυτών έχει δείξει σημάδια τρωτότητας σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Περίπου η μισή βραχυπρόθεσμη βασική χρηματοδότηση χονδρικής γίνεται σε ξένο νόμισμα, το περισσότερο από το οποίο χρησιμοποιείται για να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις στο ξένο συνάλλαγμα”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/afto-einai-schedio-tis-eurobank-gia-tin-ethelousia-perilamvanete-ke-sabbatical/44905

     



    ΣΧΟΛΙΑ