• Business

    Άρης Καρυτινός (Πανγαία): Αυτά είναι τα ακίνητα που αξίζει να επενδύσετε

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ κ. Αριστοτέλης Καρυτινός


    Αν και κανείς δεν μπορεί να πει ότι η ελληνική αγορά ακινήτων βρίσκεται σε καλή κατάσταση, αφού έχει πληγεί βαρύτατα τα τελευταία χρόνια από την υπερφορολόγηση και την απουσία οικοδομικής δραστηριότητας, κάτι φαίνεται να κινείται πλέον στον ορίζοντα. Υπάρχουν κάποιες “νησίδες ανάκαμψης”, όπως τις χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, Άρης Καρυτινός, μιλώντας στην εκδήλωση του Urban Land Institute (ULI) για τις τάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων το 2018.

    Ποιες είναι αυτές οι “νησίδες ανάκαμψης”; Όπως εξήγησε ο ίδιος, πρόκειται για τα λίγα “καλά” ακίνητα, δηλαδή τα ακίνητα που βρίσκονται σε καλή τοποθεσία και κυρίως στον κλάδο των τουριστικών ακινήτων, γύρω από τα οποία συνωστίζονται πολλοί ενδιαφερόμενοι όμιλοι real estate, τόσο εγχώριοι όσο και ξένοι, με αποτέλεσμα οι τιμές τους να καταγράφουν άνοδο. Σε μία κατακερματισμένη αγορά, αυτά τα “καλά” ακίνητα ξεχωρίζουν και ξεφεύγουν από τη γενικότερη στασιμότητα, χωρίς όμως να μπορούν να συμπαρασύρουν προς τα πάνω και την υπόλοιπη αγορά, καθώς τα υπόλοιπα ακίνητα παραμένουν στα “αζήτητα”.

    Πάντως, ο κ. Καρυτινός επεσήμανε πως η αγορά ακινήτων εν γένει το 2016 άρχισε να σταθεροποιείται, ειδικά μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, και μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να φανεί ποια τμήματα της αγοράς μπορούν να “σωθούν” ακόμα, παρουσιάζοντας καλύτερες αποδόσεις στο μέλλον, και ποια δε… σώζονται με τίποτα και δεν έχουν την παραμικρή ελπίδα ανάκαμψης. Όμως ο γενικός κανόνας είναι ότι τα ακίνητα του τουριστικού κλάδου έχουν ένα προβάδισμα, λόγω της αύξησης της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας, αν και σύμφωνα με τον κ. Καρυτινό ακόμα και σε αυτά τα ακίνητα η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει σχετικά περιορισμένη. Άλλες κατηγορίες ακινήτων όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν προοπτικές ανάκαμψης είναι οι αποθηκευτικοί χώροι και ο κλάδος των μετασκευών παλαιών ακινήτων σε οικιστικές μονάδες ή boutique hotels.

    Ο κ. Καρυτινός στάθηκε εξάλλου στο γεγονός ότι πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών είναι συνδεδεμένα με ακίνητα, και με δεδομένο ότι αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις όσον αφορά στους πλειστηριασμούς, θα πρέπει να περιμένουμε αντίστοιχα εξελίξεις και στην αγορά των ακινήτων.

    Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει λοιπόν είναι ότι, πέρα από τα μεμονωμένα “καλά” ακίνητα, η αγορά ακινήτων βρίσκεται ακόμα μακριά από την έξοδο από την κρίση, και οι επόμενοι μήνες, με την κλιμάκωση των πλειστηριασμών και την περαιτέρω σταθεροποίηση της αγοράς, θα είναι καθοριστικοί για το ποια ακίνητα θα μπορέσουν να ανακάμψουν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χ. Γκότσης: Τέλη Ιανουαρίου η έξοδος στις αγορές με επιτόκια 3,5%-3,7%

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαγραφή χρέους για 49.000 δανειολήπτες-Ρύθμιση οφειλών για 80.000

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τράπεζες: Νέα δάνεια μόνο με επιστροφή καταθέσεων



    ΣΧΟΛΙΑ