• Business

    Apple: Χάνει 6 εκατ. iPhones λόγω Κίνας

    Apple: Έκλεισε όλα τα καταστήματα στην Νέα Υόρκη λόγω της έξαρσης κρουσμάτων

    Apple Inc.


    Έλλειμμα παραγωγής που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 6 εκατ. iPhone Pro αντιμετωπίζει η Apple, στη σκιά του lockdown στην Κίνα που απειλεί την ίδια διαταραγμένη εφοδιαστική αλυσίδα.

    O βασικός κόμβος παραγωγής της Apple στο Zhengzhou μπορεί να κοστίσει στην παραγωγή της Apple και όλα εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα η Foxconn Technology Group, η εταιρεία της Ταϊβάν που διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις, μπορεί να επαναφέρει τους εργάτες στη δουλειά, μετά τις βίαιες διαμαρτυρίες κατά της πολιτικής της Κίνας για τον Covid.

    Στο άνοιγμα της Wall Street, η Apple κατέγραψε απώλειες έως και 2%.

    Εξεγέρσεις

    H περιοχή Zhengzhou έχει καταστραφεί σύμφωνα με το Bloomberg από τα απανωτά lockdown, με την τοπική κυβέρνηση να προσπαθεί να περιορίσει το ξέσπασμα των εργατών. Πολλοί υπάλληλοι έφυγαν τον περασμένο Οκτώβριο και οι νέοι που ήρθαν επαναστάτησαν κατά των αμοιβών αλλά και της καραντίνας.

    Η εγκατάσταση της Foxconn στην περιοχή της Κίνας παράγει τη συντριπτική πλειονότητα των συσκευών iPhone 14 Pro και Pro Max, τις πιο περιζήτητες συσκευές της Apple φέτος. Σε αυτά τα premium τηλέφωνα έχει χαλαρώσει λίγο η ζήτηση με την Apple να μειώνει τον συνολικό στόχο παραγωγής τους σε περίπου 87 εκατομμύρια από προηγούμενη πρόβλεψη για 90 εκατομμύρια, ανέφερε το Bloomberg News.

    Ήδη οι αναλυτές «ποντάρουν» σε σοβαρές ελλείψεις σε προϊόντα της Apple. Οι αναλυτές της Morgan Stanley νωρίτερα αυτόν τον μήνα υπολόγισαν το έλλειμμα του μοντέλου iPhone Pro σε περίπου 6 εκατομμύρια φέτος, αν και αυτό ήταν πριν από το ξέσπασμα της βίας στο Zhengzhou την περασμένη εβδομάδα.

    Αποχωρούν οι εργάτες

    Οι πολύ έντονες και ασυνήθιστες διαμαρτυρίες στο Zhengzhou επιδείνωσαν ένα ήδη δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον. Το τεράστιο συγκρότημα φιλοξενεί έως και 200.000 εργαζομένους κατά την περίοδο αιχμής παραγωγής iPhone. Περισσότερες από 20.000 νέες προσλήψεις φέρεται να αποχώρησαν μετά τις διαδηλώσεις, ενώ όσοι παραμένουν αντιδρούν κατά της καραντίνας.

    Ο Amir Anvarzadeh, αναλυτής της Asymmetric Advisors ανέφερε ότι η Apple έχει πληγεί από τις πολιτικές της Κίνας κατά της πανδημίας και πρότεινε τη μετεγκατάστασή της σε μέρη όπως η Ινδία και το Βιετνάμ.

    Διαβάστε επίσης:

    Blueground: Το επενδυτικό fund του Αμπού Ντάμπι ADQ επενδύει στην ελληνική startup



    ΣΧΟΛΙΑ