• Business

    Apple: Απέτυχε να φτιάξει δικά της τσιπ για iPhone

    • Bloomberg
    Τιμ Κουκ, CEO Apple

    Τιμ Κουκ, CEO της Apple


    Επεκτείνει για ακόμη τρία χρόνια η Apple, τη συμφωνία για την απόκτηση ημιαγωγών (τσιπ) για μόντεμ από την Qualcomm, καθώς φαίνεται ότι η φιλόδοξη προσπάθειά της να σχεδιάσει δικά της τσιπ, δεν έχει αποδώσει ακόμη καρπούς.

    Το νέο σύμφωνο θα αφορά «smartphone που θα παρουσιαστούν το 2024, το 2025 και το 2026», σύμφωνα με την Qualcomm. Με βάση τα έως τώρα ισχύοντα, το πιο πρόσφατο iPhone – που κυκλοφορεί αύριο την Τρίτη – αναμενόταν να είναι ένα από τα τελευταία που θα βασίζονταν σε τσιπ της Qualcomm.

    Αντιθέτως, η εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών και software θα διατηρήσει την ισχυρή θέση της στην εφοδιαστική αλυσίδα της Apple.

    Η κατασκευάστρια iPhone είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της Qualcomm — αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα τέταρτο των εσόδων της, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, ενώ η σχέση τους βοηθά στην επικύρωση του ισχυρισμού της Qualcomm ότι έχει το καλύτερο μόντεμ για smartphone. Ξεκινώντας από τη γενιά των iPhone 12, τα τσιπ έχουν υποστηρίξει ταχύτερα δίκτυα 5G.

    Σημειώνεται ότι οι μετοχές της Qualcomm εκτινάχθηκαν περισσότερο από 8% στις προκαταρκτικές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα. Η Apple σημείωσε άνοδο λιγότερο από 1%.

    Χρόνια στα σκαριά

    Για την Apple, η παράταση της συμφωνίας υποδηλώνει ότι η κατασκευή ενός τόσο κρίσιμου και βασικού συστατικού για μόντεμ ήταν πιο δύσκολη απ’ ό,τι αναμενόταν.

    Η προσπάθεια είναι χρόνια στα σκαριά. Ο κολοσσός της Σίλικον Βάλεϊ ξεκίνησε το έργο το 2018 και στη συνέχεια το ενίσχυσε, εξαγοράζοντας την επιχείρηση τσιπ για smartphone της Intel το 2019.

    Μέχρι το 2020, η Apple προανήγγειλε την ανάπτυξη του δικού της μόντεμ ως «βασική στρατηγική μετάβαση».

    Αναλυτές εκτιμούσαν ότι το εξάρτημα θα ήταν έτοιμο για το iPhone του 2023, αλλά η Qualcomm διέψευσε αυτή την εικασία πέρυσι. Η Apple εξακολουθούσε να στοχεύει στη δημιουργία δικού της μόντεμ στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025, σύμφωνα με το Bloomberg. Αλλά φαίνεται πως το έργο έχει δρόμο ακόμη.

    Είναι δύσκολο εγχείρημα: χρειάζεται ένα τσιπ που μπορεί να συνδεθεί επιτυχώς σε διάφορα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως, προσφέροντας εξίσου καλή ή καλύτερη απόδοση από το προϊόν της Qualcomm. Προσκόμματα εμφανίζονται επίσης σε σχέση με τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, ενώ υπάρχουν και γραφειοκρατικές προκλήσεις, όπως η πιστοποίηση από τις αρχές.

    Η προώθηση τσιπ της Apple είχε μεγαλύτερη επιτυχία σε άλλα πεδία, ενώ η εταιρεία αντικατέστησε τους επεξεργαστές Intel στους υπολογιστές Mac τα τελευταία τρία χρόνια χωρίς προβλήματα.

    Επίσης, η εταιρεία επιχειρεί να αντικαταστήσει άλλους ημιαγωγούς των iPhone, συμπεριλαμβανομένου ενός βασικού εξαρτήματος της Broadcom. Όπως και η Qualcomm, η Broadcom θεωρεί την Apple ως τον μεγαλύτερο πελάτη της.

    Η Apple προχωρά σε προσλήψεις στον τομέα των τσιπ, ενώ έχει ομάδες που εργάζονται για τα νέα ασύρματα τσιπ στο Κουπερτίνο, το Σαν Ντιέγκο και τη Γερμανία.

    Η εταιρεία πρόκειται αύριο να αποκαλύψει το iPhone 15, καθώς και τα νέα Apple Watches και AirPods, με στόχο να αντιστραφεί η πτώση πωλήσεων που καταγράφηκε τα τρία τελευταία τρίμηνα.

    Το iPhone είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χρήματος της Apple, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ήμισυ των εσόδων της.

    Αν και η νέα συμφωνία εκτείνεται μέχρι το 2026, η Apple θα μπορούσε να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί τα δικά της μόντεμ νωρίτερα.

    Διαβάστε επίσης

    ΔΕΠΑ Εμπορίας: Συνεργασία με Serbijagas για αναβάθμιση της ενεργειακής ασφάλειας

    Morgan Stanley: Βλέπει αύξηση της αξίας της Tesla κατά 500 δισ. δολάρια

    Οι εκδηλώσεις Σεπτεμβρίου στα Public



    ΣΧΟΛΙΑ