• Business

    Απόστολος Γεωργαντζής: Επενδυτικό πλάνο 130 με 150 εκατ. ευρώ στην πενταετία 2020 – 2024 σχεδιάζει η Quest Συμμετοχών

    O διευθύνων σύμβουλος της Quest Συμμετοχών Απόστολος Γεωργαντζής


    Επενδυτικό πλάνο 130 με 150 εκατ. ευρώ στην πενταετία 2020 – 2024 σχεδιάζει η Quest Συμμετοχών, όπως επισημαίνει στο mononews ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Απόστολος Γεωργαντζής, προσθέτοντας ότι μπορεί να επιταχυνθεί, εφόσον παρουσιαστούν οι κατάλληλες ευκαιρίες.

    Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντζή στο πεδίο των ενδιαφερόντων της Quest εντάσσονται όλες οι συσκευές που συνδέονται στην πρίζα και πλέον και στο Internet και προσφέρουν επαυξημένη εμπειρία στους χρήστες, ενώ έμφαση θα δοθεί στο Mobility και τις διασυνδεδεμένες συσκευές (ΙοΤ), στις υπηρεσίες Cloud καθώς και στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο.

    Ο επικεφαλής της Quest εξηγεί που οφείλεται η πολύ καλή πορεία της εταιρείας τα τελευταία χρόνια εν μέσω οικονομικής κρίσης, αναλύει τους στόχους των τομέων που δραστηριοποιείται και την πορεία των οικονομικών μεγεθών. Ακόμη, αναφέρεται στα «συστατικά» ενός manager σήμερα και υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό για τη χώρα μας στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης να διεκδικήσει ένα ρόλο ανάμεσα στους πρωτοπόρους και όχι να παραμείνει ουραγός.

    Ολόκληρη η συνέντευξη με τον Απόστολο Γεωργαντζή έχει ως εξής:

    – Από το 2010 έως το 2018, εν μέσω οικονομικής κρίσης ο όμιλός σας παρουσίασε αύξηση εσόδων 50%, αύξηση 265% στα EBITDA και κέρδη μετά φόρων περίπου 20 εκατ. ευρώ από ζημιές…

    Ο Όμιλος Quest πράγματι πέτυχε τα τελευταία έτη σημαντική ανάπτυξη σε όλα τα βασικά μεγέθη του. Αυτό οφείλεται σε ένα σύνολο από παραμέτρους, όπως είναι η συνεπής στρατηγική του, η δραστηριοποίησή του σε περισσότερους του ενός τομείς, το μοντέλο λειτουργίας με λιτές εταιρικές δομές εντός ενός συνεκτικού, ευέλικτου και άρτια δομημένου πλαισίου Εταιρικής Διακυβέρνησης, αλλά και ένα ισχυρό σύστημα αρχών και αξιών. Η προσεκτική διαχείριση των εξόδων, ο στόχος για επιχειρησιακή αριστεία και συστηματική βελτίωση, η συνεχής ανάπτυξη νέων καινοτόμων λύσεων και υπηρεσιών αλλά και η συστηματική διαχείριση του ρίσκου συμπληρώνουν το μοντέλο λειτουργίας μας. Παράλληλα, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ανάπτυξη και εκπαίδευση των εργαζομένων μας, που αποτελούν το μεγαλύτερο κεφάλαιό μας στηρίζοντας την ανάπτυξη, ενώ υλοποιήσαμε και σημαντικές επενδύσεις οι οποίες ξεπέρασαν τα 130 εκατ. ευρώ.

    – Ποιοι από τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείστε πιστεύετε ότι θα πρωταγωνιστήσουν το επόμενο διάστημα;

    Ο Όμιλός μας δραστηριοποιείται, σήμερα όπως γνωρίζετε, στους εξής πέντε τομείς:

    • Διάθεση προϊόντων και υπηρεσίες πληροφορικής με τις εταιρείες Info Quest Technologies,iSquare που δραστηριοποιούνται στην χοντρική πώληση, την iStorm στη λιανική και το ηλεκτρονικό εμπόριο με την Quest Online και το ηλεκτρονικό κατάστημα you.gr.

    • Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Πληροφορικής με την Uni Systems.

    • Ταχυδρομικές Υπηρεσίες με την ACS.

    • Υπηρεσίες Ηλεκτρονικών Συναλλαγών με την Cardlink.

    • Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας με την Quest Ενεργειακή.

    Όλες οι εταιρείες και οι δραστηριότητές μας τα τελευταία χρόνια έχουν επιδείξει σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης, ενισχύοντας τη θέση τους στην αγορά που δραστηριοποιούνται. Οι τομείς που προαναφέραμε πιστεύουμε ότι τα προσεχή χρόνια θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της οικονομίας.

    Έμφαση θα δώσουμε στο Mobility και τις διασυνδεδεμένες συσκευές (ΙοΤ), στις υπηρεσίες Cloudπου έχουμε ήδη επενδύσει, καθώς και στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο στο οποίο η διείσδυση είναι ακόμα πολύ χαμηλή, περίπου 5%, όταν π.χ. στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη έχει φτάσει στο 20% και άρα αναμένουμε σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

    Ακόμη, σημαντική είναι για μας η επέκταση στο εξωτερικό. Το 2018 περίπου το 16% των εσόδων μας προήλθε από το εξωτερικό.

    Κατά τα λοιπά η επιτακτική ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιρειών με την υλοποίηση σχετικών έργων, είναι τομέας που δραστηριοποιούμαστε ως σημαντικός παίκτης και αναμένουμε να λάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί.

    Σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης έχουν και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές με κάρτες αφού στην Ελλάδα είναι μόλις το 30% των συνολικών συναλλαγών λιανικής σε σχέση με το περισσότερο από 40% στη δυτική/βόρεια Ευρώπη, ενώ πλέον η αγορά αυτή θα κινηθεί και σε νέες εξειδικευμένες λύσεις – υπηρεσίες για εμπόρους στις οποίες έχουμε αρχίσει να παίρνουμε θέση.

    Επιτακτική είναι τέλος η ανάγκη αύξησης της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τομέας στον οποίο τα τελευταία χρόνια επενδύουμε συστηματικά.

    Βρισκόμαστε σε μία εποχή δομικών αλλαγών και προετοιμαζόμαστε κατάλληλα, ώστε κάθε εταιρεία μας στη νέα εποχή να συνεχίσει να εξελίσσεται και να δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τους πελάτες, τους εργαζομένους, τους μετόχους της και την κοινωνία ευρύτερα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε καλά όπως όλα τα τελευταία χρόνια.

    – Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η επένδυσή σας για τη δημιουργία κέντρου διαλογής της ACS στο Αιγάλεω Αττικής;

    Η αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου τα τελευταία χρόνια έχει επηρεάσει θετικά την αγορά των Ταχυμεταφορών, αυξάνοντας τον αριθμό των διακινούμενων δεμάτων. Η ραγδαία αυτή αύξηση για να υποστηριχτεί απαιτεί επενδύσεις σε υποδομές, σε μεγαλύτερα κέντρα διαλογής, μεγαλύτερους χώρους διακίνησης των αποστολών, καθώς και περισσότερα κα μεγαλύτερα μεταφορικά μέσα. Στο πλαίσιο αυτό, η ACS έχει δρομολογήσει από το 2015 μία σημαντική επένδυση σε ένα νέο υπερ-σύγχρονο κέντρο διαλογής στην Αττική, με αυτόματα συστήματα διαλογής τελευταίας τεχνολογίας, για το οποίο η συνολική επένδυση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 35 εκατ. ευρώ. Στόχος της επένδυσης αυτής είναι να πενταπλασιάσει τη δυναμικότητα διαλογής ώστε να υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης των αναγκών για πολλά χρόνια με παράλληλα βελτίωση της αποδοτικότητας και μείωση του απαιτούμενου χρόνου διαλογής. Το έργο αυτό παρά τις όποιες καθυστερήσεις που οφείλονται κυρίως στην γραφειοκρατία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021.

    Μία άλλη σημαντική επένδυση προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των πελατών της ACS είναι το νέο τηλεπικοινωνιακό κέντρο της εταιρείας που στις αρχές του 2020 θα έχει εγκατασταθεί στην πλειοψηφία των κεντρικών καταστημάτων Αττικής και Θεσσαλονίκης και στις άλλες μεγάλες πόλεις, ενώ θα ακολουθήσουν και τα μικρότερα καταστήματα. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο πανελλαδικής εμβέλειας για την εξυπηρέτηση των πελατών μας που περιλαμβάνει περισσότερες από 280 τηλεφωνικές γραμμές και περισσότερα από 600 κανάλια φωνής σε ταυτόχρονη λειτουργία. Θα περιλαμβάνει επίσης αυτόματο σύστημα απαντήσεων φυσικού λόγου NLU με ειδικές εφαρμογές εξυπηρέτησης πελάτη, αναζήτησης αποστολής, εύρεσης καταστήματος, υπολογισμό κόστους μεταφοράς, κλήση Courier, όπως και δρομολόγηση στα εσωτερικά τμήματα εξυπηρέτησης της εταιρείας και στα αρμόδια καταστήματα. Στόχος μας είναι να εξελιχθεί σε ένα σύστημα omni – channel, συνδυασμένης δηλαδή επικοινωνίας, καναλιών φωνής και ηλεκτρονικής επικοινωνίας μέσω chat, Viber, Messager κλπ.

    – Πως εξελίσσεται συνολικά το επενδυτικό σας πλάνο;

    Από το 2015 έως και το 2017 επενδύσαμε περίπου 50 εκατ. στην απόκτηση και ανάπτυξη της Cardlink η οποία παρουσίασε και τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από τις εταιρείες του ομίλου μας τετραπλασιάζοντας τα έσοδά της. Από το τέλος του 2017 έως και σήμερα και αφού αποκτήσαμε το 100% της Quest Energy έχουμε επενδύσει περίπου 50 εκατ. στην ανάπτυξή της αποκτώντας περισσότερα από 10 φωτοβολταϊκά πάρκα φτάνοντας την εγκατεστημένη της ισχύ στα 25 ΜW.

    Ειδικότερα το 2018 και το 2019 έχουν επενδυθεί στην Quest Energy περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ. Για το 2020 – 2021 το σημαντικότερο τμήμα των επενδύσεών μας (περίπου 40 εκατ.) θα κατευθυνθεί στην ACS για την ανάπτυξη των υποδομών της ώστε να είναι έτοιμη για την επερχόμενη ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Πέραν των ανωτέρω είμαστε σε αναζήτηση για περαιτέρω επενδύσεις με ανόργανη ανάπτυξη (Μ&Α’s) τάξης μεγέθους 20 εκατ. είτε στις αγορές που δραστηριοποιούμαστε είτε σε γειτονικές ή ενδεχομένως και σε μια νέα περιοχή χωρίς να μπορούμε να προσδιορίσουμε συγκεκριμένα ποια θα είναι.

    – Πρόσφατα ο πρόεδρος ομίλου Θεόδωρος Φέσσας μίλησε στους αναλυτές για το νέο σας επενδυτικό πλάνο έως το 2024.

    Το επικαιροποιημένο επενδυτικό μας πλάνο στην πενταετία 2020 – 2024 είναι της τάξεως των 130 με 150 εκατ. ευρώ, όπου επανεπενδύουμε ένα μεγάλο μέρος των κερδών μας, μέσα στην εταιρεία. Mπορεί να επιταχυνθεί, εφόσον παρουσιαστούν οι κατάλληλες ευκαιρίες. Π.χ. τέτοια εποχή πέρσι είχαμε πιάσει τα 13 MW (τομέας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) και λέγαμε ότι ο επόμενος στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε τα 20 MW την επόμενη διετία – τριετία. Εντός του 2019 υπήρξε η ευκαιρία με το φωτοβολταϊκό πάρκο των 12 MW και ξεπεράσαμε το στόχο. Έχουμε τις κεραίες μας ανοιχτές. Το επενδυτικό μας πλάνο είναι μια δυναμική διαδικασία.

    – Που βρίσκεται η συζήτηση αναφορικά με την Γ.Ε. Δημητρίου Α.Ε.;

    Η εταιρεία Γ.Ε. Δημητρίου Α.Ε. βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης λόγω συσσωρευμένων οικονομικών υποχρεώσεών της. Όπως δηλώσαμε και πρόσφατα μέσω σχετικής ανακοίνωσης, στο πλαίσιο εξεύρεσης νέων επενδύσεων και ανάπτυξης της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας εξετάζουμε και τη δυνατότητα μετοχικής συμμετοχής στον Όμιλο εταιρειών Γ.Ε. Δημητρίου Α.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν γίνει διερευνητικές επαφές και έχουμε προβεί στην εκδήλωση ενδιαφέροντος, υπό την αίρεση εκπλήρωσης αιρέσεων και προϋποθέσεων, μεταξύ των οποίων και η προηγούμενη αναδιάρθρωση των υφιστάμενων υποχρεώσεών της. Μένει να δούμε αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία που θα είναι αποδεκτή από όλους τους εμπλεκόμενους.

    – Οι λευκές συσκευές έχουν περιληφθεί στον σχεδιασμό σας για επέκταση των δραστηριοτήτων σας ανεξάρτητα από τις εξελίξεις με την Γ.Ε. Δημητρίου;

    Οι λευκές συσκευές αποτελούν ένα από τα πεδία ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της θυγατρικής εταιρείας Info Quest Technologies. Το μοντέλο της στηρίζεται στη συνεργασία με πολλούς οίκους – κατασκευαστές και στη διάθεση των προϊόντων τους σε πολλαπλά κανάλια. Θα μπορούσαμε επίσης να πούμε ότι και κάποιες ειδικές κατηγορίες όπως ο Κλιματισμός ή η Ψύξη – Θέρμανση είναι πολύ ενδιαφέρουσες κυρίως λόγω των καλύτερων περιθωρίων σε σχέση με την πληροφορική. Να το θέσω όμως και λίγο διαφορετικά. Στο πεδίο των ενδιαφερόντων μας εντάσσονται όλες οι συσκευές που συνδέονται στην πρίζα και πλέον και στο Internet και προσφέρουν επαυξημένη εμπειρία στους χρήστες.

    – Πέρσι μιλήσατε δημόσια για το στόχο σας, να υπερβούν τα έσοδά σας το 2021 τα 600 εκατ. ευρώ… πώς εξελίσσονται τα μεγέθη σας, θα δικαιωθεί η πρόβλεψη αυτή;

    Ο στόχος των 600 εκατ. σχετίζεται με το 5ετές στρατηγικό μας πλάνο 2017-2021 δηλαδή την ανάπτυξη της εταιρείας από 388 εκατ. ευρώ το 2016 σε περισσότερα από 600 εκατ. στο 2021 που σημαίνει ανάπτυξη μεγαλύτερη του 50%. Είναι ένας ρεαλιστικός στόχος και με βάση την έως τώρα πορεία στο 2019 (όπου κινούμαστε με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης των πωλήσεων και εκτιμάται να κλείσουμε με έσοδα άνω των 550 εκατ.) ενδεχομένως να τον πετύχουμε και πιο νωρίς.

    – Ποια η εκτίμηση για την κερδοφορία σας φέτος και τι θα δουν οι μέτοχοί σας από αυτήν;

    Το EBITDA εκτιμάται ότι θα αυξηθεί με σημαντικό διψήφιο ποσοστό φτάνοντας περίπου τα 50 εκατ. ευρώ και το EBT επίσης θα αυξηθεί σημαντικά φτάνοντας περίπου τα 30 εκατ. ευρώ. Στις 29/11/2019 ολοκληρώσαμε Επιστροφή Μετοχικού Κεφαλαίου 0,14 ευρώ/ μετοχή (δηλαδή περίπου 10% υψηλότερη από πέρσι) που δείχνει ότι συνεχίζουμε την καλή πρακτική διανομής μέρους των κερδών ανάλογης της πορείας των κερδών μας. Την δεκαετία 2009 – 2018 η Quest Συμμετοχών έχει επιστρέψει στους μετόχους της συνολικά 75 εκατ. ευρώ, μεγάλο μέρος του οποίου ήταν μέσω της BriQ το 2017.

    – Ποια η άποψή σας για τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση για το επιχειρείν;

    Οι πρώτες πρωτοβουλίες και ενέργειες της κυβέρνησης, όπως η μείωση των φόρων, η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, η μείωση της γραφειοκρατίας και η έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση και έχουν ενισχύσει σημαντικά την ψυχολογία. Χρειάζονται όμως πολλές τομές και θαρραλέες πρωτοβουλίες αλλά και χρόνος, προκειμένου να μπούμε ως οικονομία σε τροχιά μεγαλύτερης ανάπτυξης.

    Βασικό συστατικό προσέλκυσης επενδύσεων είναι η χαμηλή φορολογία, το σταθερό περιβάλλον και η μείωση της γραφειοκρατίας. Αν κινηθούμε επιθετικά προς τις κατευθύνσεις αυτές θεωρώ ότι θα προχωρήσουμε γρήγορα καλύπτοντας το χαμένο έδαφος των τελευταίων ετών.

    Είναι επίσης σημαντικό για τη χώρα μας στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης να διεκδικήσει ένα ρόλο ανάμεσα στους πρωτοπόρους και όχι να παραμείνει ουραγός. Και αυτό απαιτεί μακροπρόθεσμο σχεδιασμό αλλά και άμεσες δράσεις, ολοκληρωμένη στρατηγική που θα ευνοεί τις επενδύσεις και τη συστράτευση όλων των παραγωγικών μονάδων, σταθερότητα και βέβαια θεμελιώδεις αλλαγές, ξεκινώντας από το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

    – Έχετε μια μακριά πορεία σε θέσεις ευθύνης στον ιδιωτικό τομέα. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το κλειδί για την επιτυχή πορεία ενός μάνατζερ;

    Σήμερα ένας επιτυχημένος manager είναι ένας επιτυχημένος facilitator και συντονιστής των συνεργατών του. Η δημιουργία, η ανάπτυξη, η υποστήριξη και η έμπνευση μίας καλής ομάδας συνεργατών, που μπορεί να καινοτομεί και να εξελίσσεται, είναι κατά τη γνώμη μου το κύριο χαρακτηριστικό του. Παράλληλα πρέπει να λειτουργεί τεχνοκρατικά βασιζόμενος σε δεδομένα αλλά και στην εμπειρία του, να λαμβάνει πρωτοβουλίες και να υλοποιεί νέα πράγματα επιδιώκοντας τη συνεχή βελτίωση. Ο καλός manager πρέπει να μπορεί να μεταφέρει το όραμα και τις αξίες του οργανισμού που ηγείται, να εμπνέει, να τον χαρακτηρίζει η ευελιξία και αμφιδεξιότητα στη σκέψη. Να έχει καλό χαρακτήρα, να ακούει τους άλλους και να είναι ανοικτός και δεκτικός σε θετικές αλλαγές, να είναι δίκαιος αλλά και αποφασιστικός σε δύσκολες αποφάσεις, καθώς και να συνεχίζει διαρκώς να εξελίσσεται και ο ίδιος και να εξελίσσει και βελτιώνει αλλά και να προστατεύει την ομάδα του ώστε να μπορεί να αποδίδει καλύτερα.

    Ο Απόστολος Γεωργαντζής κατέχει τη θέση του διευθύνοντος σύμβουλου της Quest Συμμετοχών από τα τέλη του 2015 ενώ κατέχει την Θέση του του Διευθύνοντος Σύμβουλου της εταιρείας ACS από τα τέλη του 2003. Έχει σπουδάσει Μηχανολόγος Μηχανικός στο Imperial College of Science Technology and Medicine (Μεγ.Βρετανία) όπου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και από το οποίο κατέχει BΕng και MSc.

    Έχει εργαστεί και διατελέσει ως στέλεχος, ελεύθερος επαγγελματίας και επιχειρηματίας σε διάφορες θέσεις στους τομείς των κατασκευών, επενδύσεων και της πληροφορικής. O Α. Γεωργαντζής γεννήθηκε στον Πειραιά το 1968, μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.



    ΣΧΟΛΙΑ