• Business

    Αποκλειστικό: Αναζητείται φόρμουλα να ξεκινήσει η δίκη της Folli Follie; Όλο το παρασκήνιο

    Folli Follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος κάθισαν ξανά στο εδώλιο


    Η απόφαση των δικαστών  του Ε΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για αναβολή, στις 19 Ιουνίου 2023, της δίκης κατά πρώην στελεχών της εταιρείας και άλλων προσώπων της Folli Follie που βρίσκονται αντιμέτωπα με σειρά κακουργημάτων, φαίνεται οτι ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης.

    Όπως πληροφορείται το mononews.gr το Μέγαρο Μάξιμου αναγνωρίζοντας την μεγάλη σημασία της δίκης για το μεγάλο αυτό σκάνδαλο αποφάσισε να δώσει εντολή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στον αρμόδιο Υπουργό Κωσταντίνο Τσιάρα (ο οποίος διακρίνεται για να χαμηλά αντανακλαστικά στο συγκεκριμένο θέμα) να αναζητηθεί  φόρμουλα η οποία θα επιτρέψει την άμεση συνέχιση της δίκης της “Αγίας Οικογένειας” των Κουτσολιούτσων έτσι ώστε να μην ξεκινήσει εκ νέου τον Ιούνιο, αλλά πολύ νωρίτερα.

    Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν γνωστές οι αποφάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο.

    To οικονομικό σκάνδαλο της Folli Follie (με βασικούς κατηγορούμενους την κ. Καίτη Κουτσολιούτσου και τους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο), που ζημίωσε με εκατομμύρια ευρώ νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, (ασφαλιστικοί φορείς κ.λπ.), φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και δοκίμασε την αξιοπιστία ελεγκτικών μηχανισμών έπειτα από πολύμηνες έρευνες και ανακρίσεις, οδηγήθηκε τον Ιανουάριο του 2022 στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και άρχισε η εκδίκασή του.

    Και ενώ η δίκη βρισκόταν στο στάδιο της εξέτασης των μαρτύρων κατηγορίας και είχαν πραγματοποιηθεί 22 συνεδριάσεις, στις αρχές Δεκεμβρίου η έδρα αποφάσισε την αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης για τις 19 Ιουνίου του 2023!

    Η αναβολή εκτός του ότι εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων 50 ετών, επηρεάζει δυσμενώς την «επόμενη μέρα» της εταιρείας η οποία, υπό τη διορισμένη από το 2020 (με δικαστική απόφαση ύστερα από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) διοίκηση με επικεφαλής τον Γιώργο Σάμιο, επιδιώκει να παραμείνει σε λειτουργία και να πετύχει τη μεγέθυνσή της.

    Ενώ δηλαδή απαιτήθηκε περισσότερος από ενάμισης χρόνος ωσότου καταρτιστεί και επικυρωθεί η συμφωνία εξυγίανσης της Folli Follie, αυτή κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα για λόγους που δεν σχετίζονται με το αντικείμενο της εταιρείας.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση της Folli Follie, η αναβολή συνεπάγεται την περαιτέρω καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δίκης (σε πρώτο βαθμό) κατά τουλάχιστον ενάμιση χρόνο.

    Το γεγονός αυτό έχει αποτέλεσμα το «πάγωμα» της αποδέσμευσης της ακίνητης περιουσίας ύψους 28 εκατ. ευρώ και των τραπεζικών λογαριασμών της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ της Follie Follie, που είχαν δεσμευθεί κατά την ποινική προδικασία βάσει του Ν. 4557/2018 (περί καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες).

    Όπως έχει αναφέρει ο κ. Σάμιος, χωρίς την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων το πλάνο εξυγίανσης δεν θα είναι δυνατόν να υλοποιηθεί, ενώ είναι ορατό και το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας.

    Κατά το σχέδιο εξυγίανσης, θα πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων σε δύο νέες εταιρείες (OpsCo, AssetsCo) με έδρα το Λουξεμβούργο, προκειμένου η Folli Follie να μετατραπεί σε εταιρεία συμμετοχών.

    Με τα δεδομένα αυτά, η Folli Follie θα ζητήσει την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων μέσω του αρμόδιου Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, διαδικασία που θα απαιτήσει χρόνο, βάσει του καλού σεναρίου.

    Η αποχή των δικηγόρων 

    Η απόφαση αναβολής του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ήρθε σε συνέχεια της αποχής των δικηγόρων από την εκδίκαση πρωτόδικων υποθέσεων, λόγω της τροποποίησης του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα (για τις δίκες με αντικείμενο εγκληματική οργάνωση) που θεωρούν ότι είναι αντισυνταγματική.

    Κατά το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, λόγω της σημαντικής καθυστέρησης της εκδίκασης της υπόθεσης Folli Follie, δεν πληρούνται πλέον οι αυτονόητες προϋποθέσεις τής εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος δίκαιης δίκης και της ορθής απονομής της δικαιοσύνης.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, δεν επίκειται παραγραφή των αδικημάτων, επειδή «οι κατηγορίες αφορούν για όλους τους κατηγορουμένους πράξεις κατ’ εξακολούθηση, με χρόνο τελέσεως από το 2008 έως το 2018, ούτε συμπληρώνονται τα ανώτατα όρια προσωρινής κράτησης, που αποτελούν τους μόνους λόγους για τη χορήγηση της άδειας».



    ΣΧΟΛΙΑ