• Business

    Αποκάλυψη: Τι έδειξε ο έλεγχος του ΚΕΦΟΜΕΠ σε 20 τέως στελέχη της Novartis

    Φρουζής

    Kωνσταντίνος Φρουζής. Τέως CEO της CRETA FARM, πρώην αντιπρόεδρος Novartis Hellas


    Δέκα τέως στελέχη της Novartis φέρονται να έχουν έλθει σε συμβιβασμό με τις ελληνικές φορολογικές αρχές τον τελευταίο χρόνο. Όπως αποκαλύπτεται πριν από 14 μήνες το ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου του Υπουργείου Οικονομικών ) ξεκίνησε φορολογικό έλεγχο για 20 στελέχη της εταιρίας κάποιοι εκ των οποίων (οι περισσότεροι) δεν βρίσκονται πλέον στην πολυεθνική. Μεταξύ αυτών και ο τέως αντιπρόεδρος της εταιρίας Κωνσταντίνος Φρουζής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο έλεγχος αποκάλυψε ότι ο κ. Φρουζής είχε αποκρύψει εισοδήματα τα οποία στην συνέχεια τα δήλωσε οικειοθελώς πληρώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ επιπλέον φόρους. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis υπέβαλλε συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις για τις αποκλίσεις που φέρονται να είχαν εντοπιστεί από τις φορολογικές αρχές μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων και να κατέβαλλε τους αναλογούντες φόρους.

    Με αυτό τον τρόπο το μεγαλοστέλεχος που βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα μετά τις καταγγελίες των προστατευομένων μαρτύρων για την υπόθεση της Novartis, κλείνει μια σημαντική εκκρεμότητα, καθώς πλέον θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη δεύτερη εκκρεμότητα, η οποία αφορά στην σύνταξη κατηγορητηρίου σε βάρος του για το κύριο σκέλος της υπόθεσης.

    20 στελέχη 

    Η έρευνα του ΚΕΦΟΜΕΠ για φοροδιαφυγή κορυφαίων στελεχών της NOVARTIS ξεκίνησε όταν ξέσπασε το σκάνδαλο πριν από περίπου ένα χρόνο και έχει ολοκληρωθεί για τους 10 . Η έρευνα αφορούσε ενδεχόμενη φοροδιαφυγή σε βάρος 20 μεγαλοστελεχών της Novartis Ελλάς.

    Την έρευνα έκανε το ΚΕΦΟΜΕΠ το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο σε 10 από αυτούς διαπιστώνοντας αποκλίσεις αρκετών χρημάτων , που στηρίζει τις εκτιμήσεις περί φοροδιαφυγής. Και οι 10 έχουν έρθει σε συμβιβασμό με το ΚΕΦΟΜΕΠ, ενώ εκκρεμεί η διαδικασία για τους υπόλοιπους.

    Επικύρωση

    Την ίδια ώρα το μεσημέρι συνεδριάζει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, για να επικυρώσει τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που του έχει επιβληθεί με διάταξη της Εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη. Ο όρος επιβλήθηκε μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς, καθώς σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για “δωροδοκία”.

    Μάλιστα, ο κ.Φρουζής, ο οποίος δηλώνει σε όλους τους τόνους (πέραν της κατηγορηματικής άρνησης των όσων καταγγέλλουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες) πως βρίσκεται στη διάθεση των αρχών ανά πάσα στιγμή, κατάθεσε, όπως προβλέπεται το διαβατήριο του.

    Τώρα το δικαστικό συμβούλιο καλείται αυτεπαγγέλτως να κρίνει αν πρέπει να διατηρηθεί ο περιοριστικός όρος, ενώ δικαίωμα ακρόασης από το τους δικαστές έχει τόσο ο ίδιος όσο και οι συνήγοροι του Θεοδ. Παναγόπουλος και Μιχ. Φαράντος. Η απόφαση του συμβουλίου θα εκδοθεί- πιθανότατα- εντός 15ημέρου.

    Η δήλωση

    Οι συνήγοροι του μάλιστα είχαν προχωρήσει σε μια πρώτη δημόσια αξιολόγηση της υπόθεσης, αναφέροντας πως –  “ο εντολεύς μας Κωνσταντίνος Φρουζής δεν έχει ακόμη κληθεί, προκειμένου να λάβει γνώση της εις βάρος του κατηγορίας. Στο διάστημα αυτό, κατά παράβαση θεμελιωδών δικαστικών αρχών, έχει διαρρεύσει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σημαντικό μέρος της δικογραφίας, σχετιζόμενο, κυρίως, με τις καταθέσεις των φερομένων ως “προστατευομένων” μαρτύρων, γεγονός που έχει επιφέρει συντριπτικό πλήγμα στην προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Φρουζή καθώς και στην οικογενειακή και επαγγελματική σφαίρα του, δεδομένου ότι το τεκμήριο αθωότητας, στην περίπτωσή του, έχει προκλητικά καταπατηθεί.

    Το ελάχιστο που θα ανέμενε κανείς, στο πλαίσιο του Κράτους Δικαίου, είναι η τήρηση των κανόνων των σχετικών με το σεβασμό του τεκμηρίου αθωότητας και τη μυστικότητα της διαδικασίας. Ο εντολεύς μας, πατέρας δύο παιδιών των οποίων έχει την αποκλειστική φροντίδα, μόνιμης και γνωστής από ετών διεύθυνσης και επαγγελματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, στον οποίο, σημειωτέον, έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη Χώρα, χωρίς ουδέποτε να έχει κληθεί από οποιαδήποτε Αρχή και στο πλαίσιο οποιασδήποτε διαδικασίας σχετικής με την ουσία της υπόθεσης, δηλώνει ότι είναι στη διάθεση της Ελληνικής Δικαιοσύνης και ζητεί την άμεση γνώση της εις βάρος του κατηγορίας και της δικογραφίας, προκειμένου να ασκήσει τα δικαιώματά του, όπως αυτά προστατεύονται από το Ελληνικό Σύνταγμα, τις Διεθνείς Συμβάσεις και το Νόμο.

    Kωνσταντίνος Φρουζής. Τέως CEO της CRETA FARM.



    ΣΧΟΛΙΑ