• Business

    Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για το Brexit οδήγησε σε σημαντική άνοδο τη στερλίνα

    Brexit


    Μεγάλη άνοδο σημείωσε χθες η στερλίνα μετά τις ραγδαίες εξελίξεις σχετικά με το Brexit, καθώς το Άρθρο 50 – σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου – δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση της Theresa May εάν δεν περάσει από κοινοβουλευτική ψηφοφορία.

    Το βρετανικό νόμισμα κατέγραψε άνοδο αμέσως μετά το άκουσμα της είδησης της απόφασης της Ανώτερης Δικαστικής Αρχής της χώρας, ενώ το μεσημέρι της Πέμπτης (3 Νοεμβρίου) διαπραγματεύονταν στις 15.45 ώρα Ελλάδος με άνοδο της τάξεως του 1,63% έναντι του ευρώ στα 1,1267 ευρώ:

    pound-sterling

    Μπορείτε να δείτε εδώ live τη διαπραγμάτευση της στερλίνας.

    Παράλληλα, ο δείκτης FTSE 100 του βρετανικού χρηματιστηρίου υποχωρούσε στις 15.45 ώρα Ελλάδος κατά 0,75% στις 6.794,42 μονάδες:

    ftse100

    Μπορείτε να δείτε εδώ live τη διακύμανση του δείκτη FTSE 100.

    Ωστόσο, οι αναλυτές αυτό που προβλέπουν από εδώ και στο εξής για τη στερλίνα είναι αυξημένη μεταβλητότητα. Την ίδια στιγμή, πολλοί επενδυτές θεωρούν ότι, μετά την ανατρεπτική απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης, το σενάριο του “hard Brexit” (το “σκληρό Brexit”, που όλοι απεύχονται, καθώς θα έχει τα χαρακτηριστικά ενός Αρμαγεδδώνα για την οικονομία) μοιάζει να απομακρύνεται από την στιγμή που όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοικτά και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το τι θα δείξει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην σχετική ψηφοφορία που θα τεθεί στους εκπροσώπους της Βουλής των Κοινοτήτων.

    Αμετάβλητα τα επιτόκια

    Παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι διατήρησε τα βασικά επιτόκια αμετάβλητα στο 0,25%, από τη στιγμή που προβλέπει ισχυρότερη ανάπτυξη στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και υψηλότερα επίπεδα στον πληθωρισμό, ενώ ανέφερε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν στο εξής είτε να μειωθούν είτε να αυξηθούν.

    Η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει και το πρόγραμμα αγορών εταιρικών ομολόγων με ρυθμό έως 10 δισ. στερλίνες/μήνα καθώς και το πρόγραμμα αγορών κυβερνητικών ομολόγων ύψους 60 δισ. στερλίνες έως και το συνολικό ποσό των 435 δισ. στερλινών.

    bankofengland

    Τι προβλέπει η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

    Σύμφωνα με την απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης, η πρωθυπουργός Theresa May δεν έχει πλέον την δυνατότητα να επικαλεστεί το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας (η νομοθεσία που θέτει σε εκκίνηση τις διαδικασίες εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση), χωρίς να έχει προηγηθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων η σχετική ψηφοφορία που θα της δώσει το συνταγματικό δικαίωμα να το πράξει.

    Όπως έγραφε το mononews.gr νωρίτερα την Πέμπτη (3 Νοεμβρίου), η ιστορική απόφαση ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες για τη συνέχιση της διαδικασίας εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ωστόσο, η κυβέρνηση της χώρας δεν έκρυψε την απογοήτευσή της για τις εξελίξεις αυτές.

    “Η βρετανική κυβέρνηση είναι απογοητευμένη από την απόφαση του δικαστηρίου. Η χώρα ψήφισε υπέρ της αποχώρησης (Brexit) από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα δημοψήφισμα που εγκρίθηκε με ενέργειες του Κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σεβασθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος”, δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ. Η απόφαση αυτή εγείρει ένα σημαντικό και περίπλοκο νομικό ζήτημα και οφείλουμε να το εξετάσουμε προσεκτικά, πριν αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε”, πρόσθεσε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Τάκης Θωμόπουλος νέος πρόεδρος στην Εθνική Τράπεζα – Το who is who

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έντονο παρασκήνιο από την εκλογή Τάκη Θωμόπουλου στην Εθνική Τράπεζα!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews. Δίνουμε 5 δωροεπιταγές από τα Attica αξίας 1.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ